Team America: World Police

Van de makers van South Park. Dat klinkt hoopvol, niet? Maar lijkt het maar zo of is het een poppenfilm à la Thunderbirds, dat zal toch niet? Ja, dat is het wel. En waarom staat â??Van de makers van South Parkâ?? zo groot op de poster, dat is toch nooit een goed teken? Nee, dat is het niet. Maar goed, het blijven Trey Parker en Matt Stone, dat moet toch in ieder geval grappig zijn? Helaas, dat is het zelden.

De film draait om Team America, een Amerikaanse eenheid die internationaal opereert. De in stars en stripes gedoopte voertuigen kunnen bliksemsnel overal ter wereld opduiken, mede omdat ze het niet nodig vinden om de lokale autoriteiten om toestemming te vragen. Ze schakelen de terroristen uit, maar niet zonder aanzienlijke â??colleteral damageâ??.

Dat klinkt als een goede basis voor een grappige film en je moet het de twee mannen nageven, ze durven wederom risicoâ??s te nemen die niemand anders aandurft. Het trieste is alleen dat ze nu de plank misslaan. Waar in South Park de grotendeels politiek incorrecte grappen worden afgewisseld met wat poep-, pies- en sexgrappen is Team America één grote poep-, pies- en sexgrap, met af en toe wat politiek incorrect grappen. Er zitten leuke momenten in, maar het overgrote deel is een flauwe en geforceerde parodie op de Thunderbirds. Het celebrity-bashing is natuurlijk ook weer aanwezig (vooral Matt Damon en Pearl Harbor moeten het ontgelden) en hoewel het zorgt voor een paar van de beste momenten van de film (Michael Moore als hotdog-etende zelfmoord terrorist), zitten hier ook vele stukken tussen die teveel op de automatische piloot lijken te zijn gemaakt. Het is al met al veel te veel herhaling soms afgewisseld met een goede grap.

Wederom is de film al veel langer uit in Amerika, hij was al te zien in bioscopen voor de verkiezingen van begin November. In typische Trey en Matt stijl hebben ze voorkomen dat het gebruikt werd in een campagne voor dan wel tegen Bush; hun letterlijke woorden waren â??Anyone who thinks it should be used to sway votes is a fucking idiot.â?? Kijk, dat is nou grappig!

Aan het einde van de film blijf ik, als South Park fanaticus, achter met een groot gevoel van teleurstelling en één brandende vraag: waar is de Barbara Streisand-bashing?!?

In de bioscoop: Vanaf 24 februari

Officiele site