Syriërs die Nederlands willen leren

COLUMN - Noem me naïef, een wegkijker, of een lid van de laffe elite, maar ik vind dat we mooie tijden beleven met al die mensen die hiernaartoe komen.

Natuurlijk, het is vreselijk voor de mensen die huis en haard hebben moeten verlaten en dan hier de kilte tegenkomen van het klimaat en van de mensen. Maar het worden mooie tijden voor de Nederlandse samenleving en voor onze cultuur. Nieuw bloed! Al die interessante nieuwe mensen erbij, met een nieuwe kijk op de wereld, en op ons en op ons land! De onvoorspelbare nieuwe manieren waarop onze taal en cultuur kunnen groeien!

Iemand van het Leids Universitair Medisch Centrum organiseert sinds kort een wekelijkse lezingenreeks voor de hoger opgeleiden onder de vluchtelingen die in gebouwen van de universiteit worden opgevangen. Ik mocht er deze week een praatje geven (een heel algemeen praatje, ‘over menselijke taal’), en ik was onder de indruk van de intelligentie, de leergierigheid, de bereidheid om in discussie te gaan van de mensen die daar zaten. Die mannen en vrouwen uit allerlei landen deden het op geen enkele manier slechter dan de Nederlandse studenten.

Op zijn minst waren ze minder verveeld. Zij geloofden nog in iets waar ik ook hartstochtelijk – naïef, wegkijkerig, elitair – in geloof: kennis en begrip; discussie en hunkering naar geestelijke groei en ontwikkeling. Na afloop kwamen er een paar ingenieurs me ongeveer smeken om tips over hoe een bepaald probleem aan te pakken waar ze nooit eerder voor hadden gestaan – het leren van een vreemde taal, het Nederlands.

Natuurlijk zijn niet alle vluchtelingen tandartsen en historici, en is een universitair diploma niet vereist om gastvrijheid te genieten. Ook degenen zonder zo’n certificaat gaan vast onze taal en cultuur verrijken met nieuwe uitdrukkingen, nieuwe manieren van spreken en nieuwe verhalen. Het is egoïstisch van mij, maar voor mij kunnen er niet genoeg mensen zijn die Nederlands spreken, omdat dit nu eenmaal een taal is die ik ook spreek, en ik heb geen tijd van leven meer om nog goed Arabisch te leren.

We willen groeien en groeien betekent leren en studeren. Er is alle reden om somber te zijn over van alles en nog wat, maar zolang er Syriërs zijn die Nederlands willen leren, is er ook nog hoop.

Deze column verscheen eerder op Neder-L.

Reacties (26)

#1 beugwant

MIRANDA

O, wonder!
How many goodly creatures are there here!
How beauteous mankind is! O brave new world,
That has such people in’t!

PROSPERO

‘Tis new to thee.

 • Volgende discussie
#3 simpel

lol, nieuw bloed dat onze samenleving gaat doen opbloeien; nadat er hier eerst uitgebreid betoogd is dat de toevloed van de vluchtelingen een marginale invloed op onze maatschappij gaat hebben die we makkelijk kunnen hebben.

ik noem u een optimist meneer.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Dehnus

*Sniffles* Eindelijk maar toch,ik ben lid van de elite. Heb dan toch eindelijk een titel boven op mijn universiteits opleiding. Ik voel zelf wel wat voor Graaf, wie had dat nu gedacht. Zoon van een Hippie Feministe… Graaf. We gaan gelijk basisloon invoeren, wiet legaal maken in verkoop met accijns en groepsknuffelsessies met bomen :).

Ik bedoel het merendeel van het volk vind dat toch echt. Aangezien het volk letterlijk Geert is en een paar henken… de rest is niet het volk, zijn we nu gewoon heerser. Dank je onderdaan Geert voor deze eer. Als beloning zal peroxide nu in de lagere belastingschaal dienen en mag ook u samen met onze nieuwe Syrische onderdanen naar de cursus Nederlands. Gratis.

Het blijft natuurlijk wel Noblesse Obligé natuurlijk :).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bernard Weiss

Ik mis ‘wereldvreemd’ en ‘romantisch’ nog in de opsomming.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Sjap

Hopelijk worden er met volgend oud&nieuw betere “ik wil je neuken” briefjes geschreven want die van dit jaar waren niet om aan te zien(sorry hoor, kon het niet laten)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Lutine

@6

Daar zijn die taalcursussen dan ook voor!

(Sorry, kon het ook niet laten. Vooral omdat ‘Keulen’ toch een beetje doodgezwegen wordt hier)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 6822

@7: Het hele woensdag cafe. Deel van donderdag cafe. Wat wil je nog? Hier en nu, vereende krachten, het probleem oplossen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Lutine

@8

Klopt. Er was dus wel animo om ‘het’ te bespreken. Maar in de stroom artikelen die ik voorbij zag gaan zat ‘het’ er niet tussen. En tot mijn verbazing zie ik wel dit artikel. (waar overigens niks mis mee is)

En uit mijn eerdere reacties weet je al dat ik het bagatelliseren en het onder de pet houden hekel.

Ik wil dus niks meer. Want waar deze discussie toe gaat leidden is mij inmiddels duidelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 6822

Ik wil dus niks meer. Want waar deze discussie toe gaat leidden is mij inmiddels duidelijk.

Mij niet. Ja, tot een meningsverschil wellicht, maar die schijn je vaker te hebben op een discussieforum.
Minder insinueren, meer benoemen: waar gaat deze discussie toe leidddden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Lutine

@10

De discussie hier gaat nergens toe leidden. Inmiddels spreekt de politieleiding en de direct betrokken agenten elkaar tegen. De kwestie spitst zich steeds meer toe op de vraag of er (recente) vluchtelingen bij betrokken waren.

Het verdoezelen heeft dus een averechts effect v.w.b. de vluchtelingenkwestie. Men heeft inmiddels in Oost europa ook notie genomen van de kwestie. Hetgeen de bereidheid om vluchtelingen op te nemen tot onder het vriespunt heeft doen belanden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 6822

@11: Maar dan zou je ook niet meer moeten sneren dat de zaak doodgezwegen wordt.
-eerst doe je mee
-dan sneer je dat het doodgezwegen wordt
-dan geef je toe dat dat niet zo is
-dan zeg je dat er er zelf niet meer over wilt praten

bijzonder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Le Redoutable

“Natuurlijk zijn niet alle vluchtelingen tandartsen en historici” Wel vaak aspirant gynaecoloog heb ik uit Duitsland vernomen. Maar goed Nederlands spreken komt dan wel weer van pas bij het verhoor en bij de berechting.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Mario

Hey hufter @13 – kap eindelijk eens met je voortdurende racistische bagger. Tief op naar stormfront. Daar zal je extreemrechtse juichaapjes vinden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Jos van Dijk

On topic: zouden met name hoger opgeleide vluchtelingen niet veel beter af zijn met een cursus Engels? Om hun kansen op een werkkring in Europa te verbeteren? Als ze hier zouden willen blijven kunnen ze met Engels even goed terecht tegenwoordig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Pineaux

@14: eens, stormfront is wel een goede voor redoutable. Zie je redou? Hier op sargasso zijn er juigaapjes voor anti-fascisten (jeweetwel: elitaire, anti-zwartpietbrigaderende, wegkijkende, gutmenschen)

Overigens leuk voor volgend jaar: zwarte piet met rode lippen, enkelbanden met kettingen en stalen halsbanden en een sinterklaas die racisme ontkent, maar ondertussen naar de pieten roept: “Doorgooien!”, “Meer pepernoten!”, “ga godverdomme die schoorsteen in, luie angsthazen!”, “Het interesseert me niks als jullie er uitkomen met rode lippen, kroeshaar en een donkerbruine schminklaag!”, “Nee, jullie zien er dan niet uit als negers! Wat zijn jullie voor smerige racisten!”, “Doorwerken!”, “Wat? ben ik een stereotype witte slavenhouder met zwarte slaven? Ik vind dat kwetsend. Je bent een racist tegenover blanken. Je ziet het totaal verkeerd. Racist.”

Alleen jammer dat satire niet meer begrepen wordt…

*/lekker stangen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Kacebee

Al die interessante nieuwe mensen erbij, met een nieuwe kijk op de wereld, en op ons en op ons land!

Die kijk is zo’n 1400 jaar “nieuw”. Niet echt interessant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Henk van S tot S

@6:
Ik weet niet of je “Office” hebt.
Indien ja, haal dan je bericht eens door de “formele” spelling- en grammaticacontrole heen.
;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Lutine

@10

Je haalt allerlei zaken door elkaar. Aanvankelijk is het in Keulen verdoezelt c.q. doodgezwegen. Inmiddels is de politie-chef daar al met vervroegd pensioen gestuurd. Met jou ben ik al in discussie geweest over deze kwestie. En dat heeft weinig soelaas gebracht.

Deze discussie wordt beheerst door de PVV schreeuwers enerzijds en door ontkennende gutmenschen anderzijds. En die ontkennende gutmenschen in Keulen zijn nu op de terugtocht. Wat resteert is een slagveld van leugens, ontkenningen, verwarring en extreemrechtse opwinding.

Oh ja…en we hebben natuurlijk nog de belaagde vrouwen. Die worden weer terug gewezen naar de positie van hun oma’s. Net alsof er geen feministische revolutie is geweest.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Sjap

@18: meta-satire

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 6822

@19: Wat haal ik in #10 door elkaar? Wat?
Korte opsomming van wat ik over deze zaak heb gezegd:
-seksuele misdrijven mogen van mij zeer hard worden aangepakt
-afkomst is daarbij van geen belang
-er zijn mensen die vinden dat afkomst wel van belang is
-prima, maar dan zul je je bij feiten moeten houden en niet bij insinuaties en speculaties
Hierop ben ik door jouw beschuldigd van wegkijken, goedpraten en bagatelliseren. Al die beschuldigingen heb je ook weer teruggenomen.
Maar als ik jou vraag iets specifieker te zijn dan: “waar deze discussie toe gaat leiddddden is mij duidelijk”, krijg ik te horen dat ik zaken door elkaar haal.
Sargasso is geen plek voor vetes, dat begrijp ik heel goed. Ook draaien maatschappelijke discussies niet om ego’s, ook dat begrijp ik. Maar een bepaalde, wellicht bewust ingezette inconsistentie van jou jegens mij kan ik niet over mijn kant laten gaan.
Verder wil ik je wijzen op #12. Klopt het niet wat ik daar zeg? Zo nee, wat niet? Zo ja, waarom dan nog jouw #19.
Trouwens, in jouw #19 noem jij het verzwijgen door de politie instanties. Maar jouw eerdere beschuldiging van doodzwijgen ging over sargasso (zie #7). Dus wie haalt zaken door elkaar?
En in #19 eindig je met de terechte opmerking dat het over de vrouwen zou moeten gaan, dat zij, als slachtoffer, nu een detail in het verhaal dreigen te worden (mijn woorden, niet de jouwe). Ook dat strookt mijns inziens niet met jouw eerdere hyperfocus op de afkomst (zie woensdagcafe).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Lutine

@21

Dus wie haalt zaken door elkaar?

Zaken kunnen ook naast elkaar bestaan, heb je dat wel eens bedacht? Er is het doodzwijgen, verdoezelen van de Keulse politie geweest. Maar ook hier op Sargasso is er -tot vandaag- geen aandacht aan besteedt. En ik denk dat we wel kunnen stellen dat de hele vluchtelingenkwestie momenteel toch wel een groot maatschappelijk thema is.

Dus wat zien we dan? Dat op andere plekken op Sargasso deze discussie gevoerd wordt.

En je wilt je beperken tot feiten. Dat heb ik al eerder geschreven: dan ben je snel klaar met deze kwestie. Want juist de feiten zijn door de Keulse politie onder het tapijt geveegd. Doch de maatschappelijke beroering is weer wel een feit. En of we ooit de volledige waarheid te horen krijgen is ook zeer dubieus. Er zijn daar grote aantallen seksueel beluste mannen met een Noordafrikaans uiterlijk geweest. Maar ik heb niet de illusie dat de aanranders daar onder in de kraag gevat kunnen worden. Met een beetje geluk slechts enkele. Dus zal altijd boven de markt blijven hangen wie die misdadigers zijn geweest. En juist het bewust optrekken van mist speelt nu populistisch rechts in de kaart.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 6822

@22: En dit is het moment dat mama 6822 tegen 6822 zei:”Wees jij nu maar de verstandigste.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Henk van S tot S

Intussen op het ministerie van Sander:
Scholen en toestroom leerplichtige asielzoekerskinderen.
http://www.volkskrant.nl/binnenland/school-draait-op-voor-les-aan-asielkind~a3848782/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Kacebee

En juist het bewust optrekken van mist speelt nu populistisch rechts in de kaart.

Die mist wordt opgetrokken opdat wij, burgers, niet in verzet komen tegen een ontwikkeling die onze veiligheid bedreigt. Die bedreiging is het werkelijke probleem. Het onder de mat vegen van de aanwijzingen daarvoor draagt daaraan bij en is dus óók een probleem. Dat “populistisch rechts” zich tegen beide verzet is de oplossing van het probleem, de wal die het schip keert als het ware. Maar ik zou veel liever zien dat de problemen worden opgelost door de nu zittende regeringen; als we moeten wachten tot “populistisch rechts” aan de macht komt zijn we veel te laat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Lutine

@25

De mist wordt opgetrokken omdat onze bestuurders het eigenlijk ook niet zo goed weten. Maar wel de indruk willen wekken dat zij alles onder controle hebben. Dus proberen zij een beeld te scheppen zoals zij zelf die het liefst zien.

Men gaat nog altijd uit van de maakbare samenleving. Alsof er lieden zitten in Brussel, Berlijn, Den Haag die het schip een bepaalde kant uit sturen. In werkelijkheid doen zij ook maar wat.

Onze politici zijn beeldenscheppers. Wilders incluis.

 • Vorige discussie