Subsidiespons klaagt: goede schrijvers te duur!

Alarm in de Volkskrant vandaag: De samenstellers van de “sociaal-liberale” website Pluspost halen niet de bezoekersaantallen waar ze een jaar geleden op hadden gehoopt. Hoofdredacteur Grimbert Rost van Tonningen weet wel hoe hij die cijfers omhoog kan krijgen.
Met bekende namen die voor je site gaan werken, ik heb hier een lijstje liggen. Maar dat kost geld, waarvan het de vraag is of het wordt terugverdiend. Dan ben ik toch te veel zakenman om het te doen.

Een zakenman is Rost van Tonningen zeker, als je in gedachte houdt dat hij kort geleden maar liefst 170.200 (ik zeg honderdzeventig duizend tweehonderd!) euro van het Stimuleringsfonds voor de pers kreeg om zijn website op te zetten. Hij kreeg al eerder een zakcentje, maar da’s een ander verhaal.
Kennelijk moest de hoofdredacteur al zoveel investeren in zijn site (“zo’n website opzetten, kost tonnen“), dat er geen geld meer is voor een columnpje van een topopiniemaker.
Uit het artikel blijkt ook dat een andere “opiniewebsite”, Welingelichte Kringen, binnenkort bij het Stimuleringsfonds op de stoep staat om de diepe zakken gevuld te krijgen.

Welnu, dat liberale gepiep kennen we zo onderhand wel. Nu Hilversum volgend seizoen de rechtse klaroen weer laat schallen, moet het op internet maar eens tijd worden voor een goed, gesubsidieerd links-liberaal geluid. Sargasso wil die 170.000 van het Stimuleringsfonds ook wel. Dan beloven wij regelmatige breakingnews updates van onze correspondenten in Zuid-Amerika, New York, Moskou, Antwerpen, Afrika en Azië, een full-time onderzoeksjournalist privacy en kamerstukken, dagelijkse cartoons, het vakkundig afbranden van klimaatsceptici, jaarlijkse updates van vrolijk dansende IJslandse meisjes en veel ruimte voor opinie en debat. We beloven een hoger lezersaantal dan Pluspost en Welingelichte Kringen samen en tien keer grotere impact op de publieke opinie. En we huren geen dikbetaalde beroemde stukkieschrijvers in.

Doe er voor die 170 mille nog een lieftallige eindredactrice bij en we zeuren nergens meer over.
Beloofd!

 1. 5

  Dat ze anno 2010 nog durven te beweren dat je tonnen nodig hebt alleen voor het opzetten van een site.
  Van de subsidiehoop is het kennelijk makkelijk scheppen.

 2. 6

  Vacature: stageplek bij erg gezellig en tamelijk geniaal groen weblog.
  Werkzaamheden: aanvragen verzorgen tbv leegtrekken subsidiesponzen.
  Doel: wereld redden, subsidiegeld betere bestemming geven en sargassotrollen van de straat houden.
  Verdiensten: commissie obv percentage opbrengsten + bier/wijn.

 3. 8

  “aarlijkse updates van vrolijk dansende IJslandse meisjes”

  Heb ik die dit jaar toevallig over het hoofd gezien, of komt die alleen maar als er met tonnen subsidie geschoven wordt?

 4. 9

  @ mark

  De grap is, die bureaus bestaan.Deze bureaus zoeken uit hoe een subsidieaanvraag er uit moet zien en zoeken er vervolgens doelgroepen bij. Hele legitieme business.

 5. 10

  Boobelino kreeg altijd een Geheel Betaalde Uitnodiging voor de meisjesfeestjes van een IJslandse bank (even de naam kwijt). Toen we het dit jaar zelf moesten betalen zette de hoofdredactie er een streep door. Maar met die 170mille, wie weet?

 6. 11

  Ik zit nog steeds te wachten op die buurmeisje-fotoshoot van geenstijl die drie jaar terug beloofd werd omdat ze daar bij de roze buren wat geld terug hadden gekregen van een rechtzaak ofzo dus ik geloof er geen drol van wat ze allemaal beweren op die weblogs.

 7. 12

  Dat doe je verkeerd. Het moet zo:

  Ik zit nog steeds te wacht
  en op die buurmeisje-fotoshoot
  van geenstijl die
  drie jaar terug
  beloofd
  werd omdat ze daar bij
  de roze buren wat geld
  terug
  hadden
  gekregen
  van een rechtzaak ofzo
  dus
  ik geloof er geen drol
  van wat ze allemaal beweren op die weblogs

 8. 15

  Wat dat betreft zou zo’n Stimuleringsfonds nog wat kunnen leren van venture capital.

  “Ik heb een doelgroep, en ik groei, maar minder hard dan ik dacht. Ben met 5 redacteuren geld aan het verbranden. Mag ik geld van jullie om verder te kunnen branden.”

  “Wij hebben al meer dan 5 jaar een weblog dat organisch gegroeid is naar 70.000 bezoekers per maand. Inkomsten zijn laag, maar kosten vooralsnog nul en we hebben naamsbekendheid binnen de doelgroep. Met bedrag x kunnen we dat dat en dat doen, waarmee we (op basis van eerdere projecten) x toename verwachten en dus y inkomstenstijging kunnen boeken.”

  Wie denk je dat geld krijgt?

  Geef 5 serieuze, zichzelf handhavende weblogs allemaal 20 ruggen en voor de helft van het bedrag heb je vijf betere experimenten. Na een jaar geef je de degene met de meeste potentie de laatste 70. Eens kijken wat dan gebeurt.

 9. 19

  @Michiel Je vergeet voor het gemak erbij te vermelden dat het om een krediet gaat. Maar verder heb je wel een punt: opiniestukjes schrijven hoeft niet zo duur te zijn. Ik durf zelfs te beweren dat het de goedkoopste vorm van journalistiek is die bestaat!

 10. 21

  Maar carlos, als jullie gratis geld krijgen, dan is dat helemaal niet goed voor jullie. Voor je het weet gaat Steeph rentenieren, wordt d’r een administratieve kracht binnengehaald voor de boekhouding, en binnen no-time ben je al je geld kwijt aan interimmanagement en is jullie blog de nek omgedraaid omdat er een multimediale experience van moest worden gemaakt.