COLUMN - Nederland wordt komend halfjaar voorzitter van de EU, en om dat heuglijke feit te markeren riep Mark Rutte op een internationale persconferentie parmantig: ‘Dat ding moet dicht!’ Hij had ’t over de grens tussen Turkije en Syrië, of wellicht over die tussen Turkije en Griekenland (niemand die precies weet tot hoever de EU zich momenteel uitstrekt).

Alsof een grens niet een denkbeeldige streep is met vage bakens her en der, gemarkeerd door weinig meer dan borden, kronkelpaadjes, rivieren en soms een zee. Rutte suggereerde dat een grens concreet, tastbaar en fysiek is: een ferme streep in het zand, een onoverkomelijk obstakel in het landschap. Een poort die je met donderend geratel kunt laten zakken, een hoge muur met slechts een enkele, liefst zwaarbewapende doorgang.

Een minister-president die de lijnen op de Bosatlas voor tastbare werkelijkheid verslijt.

Wat doen we nou toch nodeloos moeilijk, suggereert Rutte met z’n stoere het-is-alleen-een-kwestie-van-doorpakken-taal: overal waar zo’n lijn loopt, kan de zaak toch gewoon ‘dicht’ worden gezet? Handen even uit de mouwen, klusje van niks. Alsof het een kwestie is van al getrokken lijnen in de Bosatlas even wat aandikken, met je zwarte viltstift in de hand. Alsof een ettelijke honderden kilometers lange grens een simplistisch ‘ding’ is, iets dat je aan dan wel uit kunt zetten.

Tienduizenden halfverzuipende vluchtelingen hebben aangetoond dat grenzen per definitie poreus zijn. Tientallen commentators hebben terdege uitgelegd dat als je mensensmokkelaars écht de pas wil afsnijden, het slimmer is om vluchtelingen eindelijk in staat te stellen een vliegtuigticket naar het westen te kopen – dan heb je bovendien, zoals Rutte graag wil, serieus meer invloed op wie hier naartoe komt.

Maar van zulke finesses wil Rutte niets weten. De grens, ‘dat ding’ moet gewoon dicht.

Het is stoeremannentaal. Ogenschijnlijk, tenminste. Want in de praktijk is het holle retoriek; er verandert geen klap door. De grens wordt er geen millimeter dichter van, de toestroom van wanhopigen vermindert er niet door, geen vluchteling is ermee geholpen. Maat voor de bühne klinkt het leuk: ‘Dat ding moet dicht.’

In doortastendheid toont zich immers het ware staatsmanschap?

Welnee. Rutte verkoopt wrange sprookjes. Hij ontkent alle bewezen haken en ogen van de realiteit, hij doet alsof oplossingen zoeken gelijk staat aan simpele one-liners debiteren, en hij zet zichzelf al doende pontificaal neer als kordaat en standvastig – ben ik nou niet een échte leider van het land? Bewonder mij. Stem op mij.

Terwijl het enige dat je hoort wanneer je naar écht naar Rutte luistert, een klein, bang jongetje is die met een viltstift steeds dikkere strepen op een kaart aan het krassen is en die intussen een beetje high is geraakt van de oplosmiddelen in zijn inkt.

Niets zo pathetisch als stoeremannentaal.

Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in Het Parool.

Reacties (8)

#1 frankw

Kleine correctie: stoeremannetjestaal

 • Volgende discussie
#2 Lutine

Ik hoorde Rutte gisteren het woord ‘klootzakken’ gebruiken.
Dat is pas stoere mannen taal!

Het even geduurd, maar zijn omgang met Geert begint eindelijk vruchten af te werpen.

Doe zelf eens normaal man!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 beugwant

Misschien zijn markeringen in de Hofvijver een idee. Dan kunnen de haantjes zien hoever ze pissen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Henk van S tot S

@3:
Wordt een smerig zooitje haantjes/vogels pissen en poepen tegelijk!

Maar goed!, een en ander komt wel wat overeen, met de woordenbrij die ze produceren, die sterk aan een open riool doet denken.
;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 lurker

Ondertussen stuurt de Canadese regering (die overigens voor 50% uit vrouwen bestaat “because it’s 2015“) de komende maanden vliegtuigen naar Libanon om 25.000 vluchtelingen over te brengen. Niet om ze in een opvang te stoppen, maar om ze permanente verblijfsvergunningen te geven.

Minster-president Trudeau:

First of all, thank you for being here. And thank you for the gorgeous smiles I see. This is a wonderful night where we get to show not just a planeload of new Canadians what Canada is all about, we get to show the world how to open our hearts and welcome in people who are fleeing extraordinarily difficult situations.

Dat is pas stoere taal!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Joop

@5.

Dat zou Rutte niet durven, bij lange niet, anders geen gezellige koffie meer bij Geert … nee, humaan, wat is dat voor vies woord.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jan F. Boven

Rutte heeft toch geschiedenis gestudeerd? Volgens mij heeft hij daar helemaal niets van onthouden cq lessen uit geleerd. Als ik het goed weet is hij zelfs doctor in de geschiedenis. Ik vrees dat hij sinds dat hij aantrad als premier alleen maar verder is gaan dementeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Grimmm

@7: Het is werkelijk te treurig voor woorden. Niets geleerd van zijn studie inderdaad. Ik snap niet dat die vent zichzelf ’s morgens in de spiegel aan durft te kijken.

https://www.groene.nl/artikel/alle-grenzen-gingen-dicht

 • Vorige discussie