Stem Samsom!

Ik mag helemaal niet stemmen. Ik ben geen lid van de PvdA. Wil ik ook niet zijn. Maar als ik nu zou moeten stemmen voor een nieuwe partijleider, zou ik op Diederik Samsom stemmen.
En omdat de PvdA nog steeds een grote partij is, heb ik ook een belang bij de juiste persoon op de juiste plaats. Dus wil ik graag deze verkiezing beïnvloeden.

De keuze is eigenlijk heel eenvoudig. De rode PvdA moet groen worden. De belangrijkste uitdaging de komende jaren is het afkicken van de verslaving aan fossiele brandstof en tegelijkertijd het verduurzamen van onze economie. En als iemand daar bovenin de PvdA iets van af weet, is het wel Diederik Samsom. Hij slaat Verhagen om de oren met begrippen als Trias Energetica en kan al twitterend half Nederland uitleggen welke risico’s er aan kernenergie zitten. Verder spreekt zijn verleden voor zich.

Verder heeft hij een nuchtere, realistische kijk op de verzorgingsstaat en de positie van Nederland in het internationale speelveld. Hij begrijpt ook dat je soms iets alleen begrijpt als je het doet, zoals met die straatcoaches. Dat moet de PvdA meer doen om tegenwicht aan de SP te kunnen bieden.
En hij is beta. Dat zouden meer partijleiders moeten zijn.

Dus: stem Samsom!

 1. 4

  “de belangrijkste uitdaging is het afkicken van de verslaving aan fossiele brandstof”. Wat was dan de bijdrage van Samson en de PvdA met de milieu minister? De crisiswet met het mijden van de milieuregels hebben ze ook gesteund.

 2. 5

  Dat heb ik hem en alle andere PvdA’rs zeer kwalijk genomen. Maar dat delen alle vier de kandidaten.
  Hij is dus niet ideaal, maar wel de beste van die vier in deze.

 3. 6

  Ik mag helemaal niet stemmen. Ik ben geen lid van de PvdA. Wil ik ook niet zijn. Maar als ik nu zou moeten stemmen voor een nieuwe partijleider, zou ik op Nebahat Albayrak stemmen.

  Ik ben voor meer tegenwicht vanuit het “allochtone” kamp als ik mevr. Nebahat Albayrak zo mag indelen. Wat ik eigenlijk helemaal niet wil, dat indelen, maar het maakt mijn argument wat eenvoudiger en directer. Vrouw, allochtoon, krachtig, grote achterban. Stop nou maar eens met die Hollandse heikneuters die er altijd weer een zootje van maken. Voordat je überhaupt iets kunt met Nederland moet die krankzinnige tegenstelling tussen autochtoon en allochtoon worden opgelost. Laat haar maar los op Wilders en laat Wilders maar los op haar. Kijk maar eens waar dit toe gaat leiden. Als de rook opgetrokken is kunnen we misschien verder.

  Het groene komt wel.
  Vanzelf zou ik bijna zeggen.

 4. 7

  Vrouw, allochtoon, krachtig, grote achterban. Stop nou maar eens met die Hollandse heikneuters die er altijd weer een zootje van maken.

  Precies, Ayaan Hirshi Ali voor lijsttrekker VVD!

 5. 9

  ik ben het met Roland en Steeph volledig eens: Samsom heeft weinig gedaan, maar is toch de beste kandidaat;

  Albayrak zei gister bij Pauw en Witteman trouwens ook iets groens: zij wil restwarmte uit de Rotterdamse haven benutten voor het Westland;
  mooi toch?

 6. 13

  Nu ik erover nadenk: volgens mij hebben we indertijd bijna dezelfde woordenwisseling gehad over dit onderwerp. Zelfde strekking, welfde argument. Tering, houdt het dan nooit op?

 7. 14

  Het is slechts een voorbeeld uit een hele reeks. De wettelijke bescherming tegen luchtvervuiling is door deze PvdA (minister) ook geminimaliseerd, zelfs met een “tijdelijke” NO2 norm van 60 ug/m3 (was 40 ug/m3).

  Of neem de wet MER waar we nog gebonden zijn aan EU regels. De adviserende kommissie MER hoeft geen zienswijzen van de burgers meer te krijgen. Hoe verzin je zo’n minachting voor de burgers?

 8. 15

  Het punt dat Steeph maakte had betrekking op het stoppen van onze fossiele verslaving. Het heeft er alle schijn van dat dit issue met name leeft bij die ‘zeehondenkhuffelende elitaire klootzakjes’. Conservatief weldenkend rechts ziet hier niet zo’n probleem in, houdt de oogkleppen op, geniet van de plaat voor de kop en stort ons allemaal overeen jaartje of 50 graag in een forse energiecrisis als we cold turkey moeten afkicken omdat er simpelweg niets bruikbaars meer is.

 9. 16

  Alsof we van onze fossiele verslaving afkomen door te vertrouwen op twofaced werkgevers en hun zoete broodjes. Wil je echt wat aan het milieu doen, dan kun je beter een rode vlag uithangen en een einde aan loonslavernij eisen.

  Between these two classes a struggle must go on until the workers of the world organize as a class, take possession of the means of production, abolish the wage system, and live in harmony with the Earth.

  Real Greenies are Red!

 10. 17

  Dat kan allemaal wel zijn Steeph (hij heeft prima ideeën over verduurzamen)…maar hij heeft OOK geen duidelijke antwoorden* op aanvallen van de PVV (o.a. de Mos)

  *de intellectualia begrijpen hem wel…t.a.v. de kiezers!*

 11. 19

  “weinig gedaan en toch de beste?”
  Samsom, woordvoerder voor milieu, zou voorop moeten lopen, maar zijn partij doet het milieu in de uitverkoop, zoals eerder de nutsbedrijven in de uitverkoop gingen. In hoog tempo wordt de milieuregelgeving afgezwakt, krijgen bedrijven als schiphol vrij spel en gaan miljarden naar nieuwe wegen.

  De burger dient tegen de overheid beschermd te worden, dat vergeet de partij. Wie pakt buitensporige beloningen, bonussen en zo aan en wie maakt zich druk over schandalen als bij Vestia?

 12. 20

  Niet helemaal eens vandyke…vereist een vaardigheid die je an sich eigenlijk niet bij politici aantreft: een soort triomfantelijke street wise retoriek.

  Je kan iemand feitelijk beenhard op z’n nummer zetten maar bij hem de indruk wekken dat je hem alle speelruimte en zo gunt (humor is daarbij het geijkte middel), dusdanig dat je opponent het helemaal niet door heeft. Ja, zich zelfs gevlijd voelt met de pootjes omhoog…en dan PATS meteen met de doodsteek toeslaan.

  WraHaHHHhHhhaaaaaaa

 13. 21

  Hij slaat Verhagen om de oren met begrippen als Trias Energetica

  Dat Samsom insidersjargon gebruikt is een positief punt?

  Hij begrijpt ook dat je soms iets alleen begrijpt als je het doet, zoals met die straatcoaches.

  Dat is nu net de hoofdreden waarom Samsom het niet moet worden. De zoveelste PvdA’er die door het stof ging omdat ze jarenlang ‘de gewone man’ genegeerd hebben en zich daarom maar een beetje SP en een beetje PVV in de mix gooit. Heeft geen enkel nut; in zulke gevallen kiezen mensen altijd voor the real thing.

 14. 22

  Plasterk heeft als voordeel dat hij als moleculair bioloog in ieder geval niet gelinkt kan worden aan de achterlijke onwetenschappelijke hetzes tegen bijvoorbeeld de geweldig Bt-gewassen van Greenpeace die kleven aan oud-Greenpeacer Samsom.

 15. 23

  Wat een paternalisme, typisch links, daarin heeft rechts wel weer gelijk.
  Linksmenschen zoals Steeph die zich te goed voelen om op die goeie ouwe PvdArrebeid te stemmen, laat staan er lid van te worden, zijn nooit te beroerd om vrijblijvende stemadviesjes te geven. Ik hoorde laatst een GL-politicus op TV zeggen dat het jammer was dat Job Cohen geen premier is geworden…stem dan gewoon op die man!

  Je kunt best dwepen met Femke Halsema, lid zijn van GL en toch stiekem in de privacy van je stemhokje een vakje rood maken wat écht verschil maakt.

  Verder anticipeer ik maar even op de reacties: de enige verworvenheid waaraan GL in twintig jaar tijd concreet heeft bijgedragen is de politiemissie naar Kunduz, dus begin niet over de compromissen die de PvdA in de afgelopen decennia heeft moeten sluiten.

  Een linkse partij met vijftig zetels hoeft veel minder compromissen te sluiten en daarvoor is de PvdA (de enige partij in het huidige bestel die historisch gezien werkelijk resultaat boekte op het gebied van emancipatie, democratisering en spreiding van welvaart) de beste optie.
  Maar, toegegeven, PvdA-stemmen is niet hip en je kunt er niet mee voor de dag komen op feestjes.

 16. 24

  “zou” betekend dat niet iets in de voltooid verleden toekomende tijd;)?

  Heb zelf decennia pvda gestemd tot ze, in mijn optiek, zicht op de realiteit kwijt zijn geraakt en daar gaat, ook weer in mijn optiek, niets aan veranderen. Ik zet in, al lang geleden gedaan overigens, op Plasterk maar ik ga er (pvda) niet meer op stemmen…old skool.