Staatsdeelneming en sponsoring

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Het is weer 7e van de maand, dus hier weer de bijdrage van P.J. Cokema. Een gereviseerde versie van een artikel dat op 4 oktober op zijn eigen weblog verscheen.

Fortis reclame in stadion (Foto: Flickr/Alamagordo)

De werkelijke reden voor het kabinet om Fortis en ABN Amro op te kopen, bleek vorige week aan het eind van de Algemene Financiële Beschouwingen. Wouter Bos deelde mee het eerste klinkende resultaat binnen te hebben: Feyenoord was een ronde verder in het toernooi om de UEFA-cup (Fortis sponsort Feyenoord).

De 2e Kamer schoot opgelucht in de lach. Pfff, de vrije markt principes, daar is het de regering niet om te doen. Men wil invloed op voetbalcompetitie. Nu maar hopen dat Rinus Michels’ credo “voetbal is oorlog”, verleden tijd is, want de Staat heeft ABN Amro ook in bezit. Geen sponsor, wel zakenpartner van Ajax. Heeft dit kabinet het volk al niet genoeg verdeeld? Genoeg gegniffel over de relatie tussen staatsdeelneming en sponsoring.

Conform de Nota Staatsdeelnemingen wil het kabinet een veel actievere aandeelhouder worden. De 29 bedrijven waar ze nu al in participeert, sponsoren één of meerdere zaken. Zo is daar bijvoorbeeld Connexxion; de overheid is nu nog voor één derde aandeelhouder in dat ov-bedrijf. Connexxion is sponsor van het project Superbus. Ideetje van Wubbo Ockels, in ontwikkeling bij de TU Delft. Een elektrisch aangedreven bus, die 150 tot 250 km. per uur kan rijden om 20 tot 30 mensen te vervoeren. Mogelijk interessant als vervanger voor de Hoge Snelheidslijn naar het noorden. Connexxion is niet de enige sponsor. De ministeries Verkeer en Waterstaat en Economische Zaken doen ook mee. Ofwel: de staat sponsort drie keer de superbus, als aandeelhouder en als subsidiegever. Een ingewikkelde constructie om de files te bestrijden.

Naast projecten binnen eigen vakgebied, treden bedrijven ook op als sponsor voor sport (zie Fortis en ABN Amro), cultuur (de Gasunie sponsort het Ster Cultuurblokje) en zelfs de medische sector. De Bank Nederlandse Gemeenten sponsort het Medisch Centrum Leeuwarden en ABN Amro steunt het Kinderhuis in het Medisch Centrum van de Vrije Universiteit.

Overige opvallende sponsoring: de Gasunie sponsort een voedselbank in Groningen, de Nederlandse Waterschapsbank steunt Fort Asperen, de KLM zorgt voor zwanen in Artis (zie deze excelsheet, een overzicht van staatsdeelneming en voorbeelden van sponsordoelen).

Sponsoring is leuke reclame waarmee je de harten van de burger kan winnen. Is dit kabinet het soms daar om te doen? Of heeft de overheid andere plannen, nu ze haar aandeelhoudersschap als sturingsinstrument actiever in wil zetten? Er zijn drie scenario’s:

1. Het kabinet verwerft 100% van de aandelen in elk bedrijf. Daarna schaft men subsidies af voor kunst, technologische innovaties voor milieu en verkeer en snoeit in de medische zorg.

2. De subsidies blijven, maar om via het aandeelhoudersschap de rendabiliteit te versterken, stopt men met de sponsorgelden.

3. Er verandert niets. Het kabinet vindt sponsoring wel een mooi middel om verkapt subsidies te verstrekken.

Ik denk dat het combinatie van alle drie wordt. Wat denkt u?

0

Reacties (6)

#1 Dwarsligger

Geweldige bijdrage, dit. Heb het met plezier en instemming gelezen.

  • Volgende discussie
#2 P.J. Cokema

Dank u. Maar instemming waarmee?
Ik heb, dacht ik, alleen nog maar vragen gesteld.

Okee, ik heb er wel enige gedachten bij:
subsidies afschaffen en vervangen door sponsoring lijkt me een slecht idee.

Overigens wordt in de nota Staatsdeelneming niets gezegd over sponsorgelden.
Ik neem aan dat de regering de huidige situatie wil laten voortbestaan.
Echter, zoals ik betoog, de nota beoogt wel een actiever deelneming.
Aaangezien de hele handel om geld draait, ga ik er van uit dat, vroeg of laat, de sponsorgelden ook onder de loep worden genomen.
In mijn artikel vraag ik alvast de mening van de lezers over de te verwachten stellingname van dit kabinet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jay

Ik gok zelf op drie.

Tenslotte is sponsoring een “sexier” manier van financieren dan een stoffige subsidie. Sponsoring heeft als primair doel het profileren van je bedrijf of merk als zijnde ‘maatschappelijk betrokken’. De kwaliteiten van het gesponsorde stukje cultuur stralen af op de sponsor (overigens is een secundair effect vaak dat juist door sponsoring het stukje cultuur veranderd kan worden in negatieve zin, maar dat terzijde).

Subsidie heeft als primair doel puur het steunen van zaken die, onafhankelijk van wat het publiek of het bedrijfsleven ervoor over heeft, op een of andere manier “maatschappelijk relevant” worden geacht. Maar het verstrekken van subsidie aan project X zorgt er niet voor dat het imago van project X op de subsidiegever wordt overgedragen, en dat is ook niet de bedoeling.

Maar om terug te komen op de vraag: ik denk dat het kabinet zoveel mogelijk de huidige situatie laat voortbestaan en waar keuze noodzakelijk is sponsering de voorkeur te geven. Het zit er denk niet op te wachten om de relatie met de staat van bepaalde bedrijven te benadrukken.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 P.J. Cokema

@3: Nou was Wouter Bos niet te beroerd om de relatie tussen zijn bedrijf en zijn hartstocht voor Feyenoord in de 2e kamer te etaleren.
Dus wat je daar als laatste stel, is nog maar de vraag.

En dat het imago van project X niet op de subsidiegever wordt overgedragen, klopt inmiddels ook niet meer.
Recentelijk werd er, van bepaalde zijde, ineens flink afgegeven op milieuclubs. De regering, bang voor imagoschade, nam de kritiek serieus en ging, bij monde van minsiter Cramer, dreigen met het stopzetten van subsidie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 suzanne goedschalk

Bedelbrief

Hierbij nadert de Stichting Kindertehuis ? Odoniti? (Godsgift) u met het volgende;

Het Kindertehuis ?Odoniti? gevestigd aan de Meursweg 154A, is een tehuis voor het huisvesten van verwaardloosde, wees en verstoten kinderen in de leeftijdsklasse van 7 tot en met 16 jaar. Het tehuis biedt momenteel de plaatsingsmogelijkheid aan ongeveer 50 kinderen.

Voor de opvang heeft het tehuis behoefte aan een keuken, magazijn en wasruimte en relevante spullen die bij het runnen van een kindertehuis noodzakelijk zijn.

Graag ziet zij een donatie uwerzijds tegemoet voor het realiseren van de doelstellingen van de stichting.
U kunt een keuze maken uit de onderstaande items of een maandelijkse donatie infinanciën of natura ter voorziening in de onderhoud van de kinderen of bij de totstandkoming van de aan te bouwen keuken, magazijn en wasruimte.

De items waaruit u een keus kunt maken zijn :

20 scheepsbedden
5 eettafels van 8 personen
4 keuken / servies kasten
3 t.v. toestellen
2 D.V.D toestellen
2 computers
2 radio?s of cd players
60 een persoonlakens
60 dekens
60 hoofdkussens
60 kussenslopen
60 baddoeken
60 washandjes
12 wasmanden
60 keuken doekjes
20 tafellakens

Servies
70 borden, lepels, vorken, bekers, theekopjes
70 soepkommen
10 karafen
3 kapplanken
10 scheplepels
10 dienbladen
10 opscheplepels

Huishoudelijke artikelen
2 grote rice cookers
3 grote waterkokers
2 grote microwaves
2 gasfornuizen
2 wasmachines / wasautomaten
2 koelkasten
2 grote diepfreezers
2 grote pottenset
2 pannen sets
3 strijkijzers en strijkplanken
4 st afdruiprekken

Toilet artikelen
Toilet papier ? badzeep ? poederzeep
8 stuks bezems, 4 afvaltonnen, emmers, chloormiddel, reinigingsmiddelen, toiletborstels (4), toiletreinigers, tandenborstel, kamermatten, 12 deurmatten, 10 grote wasteilen, 12 klerenmanden, grote dweilemmers en dweilen

Tuingereedschappen
5 tjaps, 5 houwers, 5 schoffels, 5 delf schoppen, 5 schepschoppn, 3 vijlen, 2 grasmaaiers, 2 brush cutters, 4 kruiwagens, 6 spijker hark, 5 bladhark.

Bibliotheek artikelen
Leerspullen, puzzles, tijdschriften, schoolbenodigdheden, speelgoederen.

Sport en spel
Schommels ? wipplanken, damborden, mensergerjeniet, voetballen, basketballen, volley ballen tennisballen en slagplanken.

Er op vertrouwend dat u het kindertehuis ? Odoniti? een warm hart toedraagt, verheugt zij zich op uw Geste.

Hoogachtend,
Namens de Stichting ? Odoniti?

Begroting voor de bouw van een keuken, berg en wasruimte t.b.v. het kindertehuis ?Odoniti?

Bouwstenen 6? 3000 = 3000 x 2,25 6750,=
60 lengte rond 8 60 x 2250 1350,=
15 m2 scherpzand 15 x 40 600,=
4 m3 schuurzand 4 x 35 140
100 m 1?8 100 x 5 500,=
50 m kozijnhout 50 x 10 500
80 m 2?4 100 x 6,50 650.=
100 m 2 ? 3 100 x 3.25 325,=
100m 1 ½ ?3 100 x 3.00 300,=
250 m 1? 2 150 x 1,50 375,=
80 m hoeklijstjes 1 centimeterlijst 80 x 1,25 100,=
3 deuren a 275 3 x 275 825,=
20 vellen hardboard 20 x 18 360,=
28 zinkplaten a 55 28 x 55 1540,=
50 zakken cement 27 50 x 27 1350
20 kg spijkers 2 20 x 5 100,=
5 kg dakspijkers 750 5 x 750 37.50,=
48 m2 vloertegels 48 x 20 960,=
40 m2 wandtegels 40 x 20 800,=
2 wasaanrechten 2 x 350 700
Transportkosten
12000
Opschilderen v/d nieuwbouw
18000

Totaal
48962,50

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 P.J. Cokema

@5: Ik begrijp uw reactie. Voor een beter resultaat raad ik u aan verder te googlen en het verzoek te depponeren op de websites van de ministeries van Klink (zorg), Koenders (ontwikkelingshulp) of rechtstreeks bij Bos (financiën).
Als u de website van Fortis opgooglet komt u ook vanzelf bij Bos terecht.

  • Vorige discussie