Staat garandeert alle verliezen bij kansspelen

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Elke week maakt GeenCommentaar ruimte voor een artikel van de satirische website de Speld! Nieuws zonder de ‘feitish’ van de reguliere media.

Nu helemaal een 'sure win' (Foto: Flickr/swanksalot)

In een poging het vertrouwen in de economie terug te brengen heeft de staat verklaard alle verliezen bij drie kansspelen, te weten roulette, blackjack en poker, te garanderen. De regeling geldt tot een maximum van 5000 euro per persoon per spel, met een looptijd van een jaar.

De opmerkelijke stap was volgens Minister Bos nodig omdat er sprake van ‘systeemrisico’ is. Veel spelers spelen namelijk met geleend geld. Wanneer zij dat niet terug kunnen betalen, zal ‘counterparty risk’ ervoor zorgen dat ook andere spelers niet meer kunnen spelen.

Bovendien blijken veel spelers weddenschappen te hebben afgesloten op het al dan niet terug kunnen betalen van leningen door andere spelers. Hierdoor kunnen veel, op zich solvabele, spelers in de problemen komen. “De ultieme consequentie zou kunnen zijn dat er in de hele economie niet meer gepokerd en geblack-jacked kan worden omdat er geen vertrouwen meer is dat de fiches ook echt ingewisseld kunnen worden,” stelt Nederlandsche Bank-directeur Wellink. “Dat zou weer over kunnen slaan op de reële economie. De gokwereld is een sector waar veel dynamiek en innovatie is, en dat blijkt vaak een indicator voor de echte economie te zijn. In positieve zin, maar mogelijk ook in negatieve zin. De 35 miljard euro die nu opzij wordt gezet om gokverliezen te dekken is daarbij vergeleken een schijntje.”

Reacties (5)

#1 Bismarck

Dat zou volledig in de lijn van het huidige beleid liggen.

  • Volgende discussie
#2 pedro

Mooi, zo maak ik eindelijk ook eens kans om iets te winnen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 JanJaap Hazelip

@pedro – O, jij ook al? Ik win nooit iets, ik verlies altijd, dus dit is een mooie manier om nou eindelijk ook eens wat te krijgen. Iemand nog een bosje staatsloten te koop?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bookie

Het is dat het satire is, maar iedereen weet toch dat poker geen kansspel is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 RH

Beleggen is inderdaad meer een kansspel dan poker.

  • Vorige discussie