Sporen van sinaasappels aangetroffen in Fanta

[speld]

Een paar van de flessen in kwestie (Foto: Flickr/Like_the_Grand_Canyon)

Drankengigant Coca-Cola, producent van onder andere Cola, Fanta, Fitna en Sprite, roept alle flessen Fanta terug die tussen 1 oktober en 15 november van 2010 zijn geproduceerd. Het product blijkt sporen te bevatten van sinaasappels. De terugroepactie is een grote tegenslag voor Coca-Cola en een smet op de onkreukbare reputatie van het bedrijf. Woordvoerder Bernard Ubbels: “Dit mag natuurlijk nooit gebeuren. Fanta is een drankje dat uitsluitend uit zorgvuldig geselecteerde en samengestelde componenten bestaat. Ergens in het productieproces is er iets gruwelijk mis gegaan.”

Sabotage wordt niet uitgesloten. Concurrerent Pepsi heeft zich al eerder bezondigd aan onfrisse marketingpraktijken, zoals het in brand zetten van het kapsel van Michael Jackson. Ubbels sluit niet uit dat iemand in opdracht van Pepsi de Fantaraffinaderij is binnengeslopen met een sinaasappel in zijn binnenzak. “Het moet ergens tegen het einde van het productieproces gebeurd zijn, waarschijnlijk tussen de antiseptische zwavelzuurbehandeling en de neutronenbestraling in.”

Het incident betekent een nieuwe tegenvaller voor Coca-Cola. Zo werd het bedrijf er eerder al van beschuldigd te claimen dat Coca-Cola Zero gezonder zou zijn dan reguliere cola. “Een pertinente leugen. Zero zit nog steeds vol met schimmige suikervervangers, die best wel eens kankerverwekkend zouden kunnen zijn. Het blijft dus hét drankje voor de avontuurlijke man van vandaag.”

Wat er met de ruim 170 miljoen liter Fanta gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Milieuorganisaties hebben al aangegeven de verwerking nauwlettend te zullen volgen. Volgens deskundigen is het zomaar lozen van de Fanta in het oppervlakte water zeer schadelijk voor mens en dier.

Reacties zijn uitgeschakeld