Splitsing Palestijnse gebieden een feit

hamas-fatah burgeroorlogHamas heeft de controle over de gazastrook nu compleet in handen. Het kleine lapje grond (360 vierkante kilometer) met ruim 1,3 miljoen inwoners was de afgelopen dagen het toneel van hevige gevechten tussen hen en de aanhangers van de (seculier(der)e) Fatah-partij van wijlen Yasser Arafat, met als climax gisteren de inname van diverse Fatah-bolwerken in de strook. President Abbas kondigde daarop de noodtoestand en ontbond de regering van Nationale eenheid.

Hamas noemde deze maatregelen vervolgens “waardeloos” en verweet de president van de Fatah-partij het conflict niet op te willen lossen. Nogal een vreemde reactie als je het geweld door Hamas in ogenschouw neemt. Een oplossing is door hen nou ook niet bepaald dichterbij gebracht.

Maar ze willen er geen Hamastan van maken, verzekerde een Hamaswoordvoerder. Wat dan wel is me een compleet raadsel.

En wat moeten wij nu? Ja wij, de westerse wereld, met ons vredesproces? Dat vredesproces dat meer dan ooit in het slop zit met deze burgeroorlog? Israël laat dit uiteraard lekker voortwoekeren en Hamas, een partij waar we liever niet mee willen praten, heeft meer macht dan ooit. De kans is groot dat Hamas ook een poging zal wagen de Westelijke Jordaanoever in handen te krijgen, hoewel daar de aanhang van Fatah nog groter lijkt. Maar compenseert het fanatisme van de religieuze Hamas deze numerieke overmacht niet? Dus, wat moeten wij doen? Een meerkeuze-vraag:

a. Fatah bewapenen
b. Een dialoog aangaan met Hamas
c. Israël “dwingen” in te grijpen
d. Niks
e. Iets anders

 1. 1

  Wij, het westen, moeten helemaal niets doen. Zolang deze mensen zelf blijven kiezen voor geweld en ellende, wie zijn wij om daarover te oordelen. Zij willen dit, dus laat ze.

  Pas als de palastijnen zelf vragen om hulp, kunnen we misschien helpen en tot die tijd geldkraan dicht en toekijken.

 2. 3

  @2
  Nee, ik lees niet alles. Maar ik denk dat het beter is als ze zelf hun problemen oplossen. Waar het naartoe leidt is een grote vraag, maar soms is ellende nodig om uiteindelijk ergens uit te komen waar iedereen vrede mee kan hebben. Nu eenzijdig fatah of hamas steunen leidt tot problemen. Aandringen op democratie is een van de oorzaken van het huidige conflict. Dus niets doen kan misschien wel heilzaam zijn.

 3. 4

  Fatah is een corrupte bende die het geweld van Hamas over zichzelf heeft afgeroepen. Met dank aan de verdeel en heers politiek van Yasser Arafat.

  Laat de Palestijnen het nu maar zelf uitvechten.

 4. 6

  @3 Geeft niks dat je niet alles leest hoor, ik ga je die link niet als terechtwijzing maar puur ter aanvulling. Ik vond het een goed stuk dat weer wat perspectief geeft op een conflict dat veel te vaak als zwart/wit wordt gepresenteerd.

  Ik weet niet of niksdoen helpt. Niksdoen zorgt in ieder geval voor veel ellende voor veel Palestijnen. Aan de andere kant zorgt ingrijpen misschien wel voor nog meer ellende (tot nu lijkt onze bemoeienis voornamelijk averechts gewerkt te hebben, dat ben ik met je eens). *zucht* wat een ellende.

 5. 7

  Wat we als NL kunnen doen? Misschien gewoon lappen grond kopen/leasen in Gaza, en onze befaamde tuinbouw daar inzetten als ontwikkelingshulp.. ism plaatselijke bevolking, met school en landbouwschool ernaast en dikke hekken voor alles wat op wapens, hamas of fatah lijkt..

 6. 9

  #4 heeft een punt. Jarenlang heeft Fatah uiterst corrupt geregeerd, daarbij gesteund door Israel. Toen kwamen er verkiezingen, waarin Fatah door Hamas weggevaagd werd.
  Maar wat gebeurde er? Fatah bleef gewoon aan de macht, dankzij de kracht van wapens en financiele steun van Israel en het westen. Hamas, de legitiem gekozen regeerders, bleven zo zonder instrumentarium zitten, terwijl Fatah gewoon corrupt kon doormodderen. Dat gaat op een gegeven moment fout.

  Wat er gebeuren moet is dat de steun aan Fatah stopgezet moet worden, zodat dat corrupte zooitje eindelijk van haar machtspositie verwijderd wordt en de Palestijnen de kans krijgen op een menswaardig bestaan. Zolang ze geen vooruitzicht hebben op verbetering, zijn ze ook bereid om zich op te blazen. Alleen als je ze ook een perspectief geeft op een beter leven, kan er op termijn de gedachte ontstaan dat niet vechten meer zin heeft.

 7. 11

  Jay. blijf t juist door dat stuk eens met JeSSus. 1,3mln mensen (minus de paar honderd hamas) zijn velen malen sterker. Zo bezien laten zij het zich overkomen. Dus ze kiezen voor deze situatie.

  Wil je dat gedrag doorbreken dan moet er in die bevolking een beweging ontstaan die t allemaal genoeg vind. EUROPA HAD ER 2 WERELDOORLOGEN VOOR NODIG VOORDAT EEN DERGELIJK BESEF ZICH WILDE ONTWIKKELEN. Bij mijn weten zijn ze minimaal net zo hardleers.

  Alle interventies nu om t lijden te beperken ed zullen ertoe leiden dat zij vatbaar blijven voor deze vorm van conflicten (geweld ipv discussie).

  Ter afsluiting een leuke stelling om eens over na te denken: `Elk volk heeft de leiding die het verdient`.

  P.S. hij is interessanter als je niet meteen in de verdediging schiet maar echt kijkt naar welke factoren deze stelling ondersteunen.

 8. 12

  @9, 10 in zoverre mee eens dat Fatah zeker zeer corrupt is. Probleem is echter dat de door jullie voorgestane strategie alleen werkt als Hamas daadwerkelijk ‘een menswaardig bestaan voor Palestijnen’ als doel heeft. En eerlijk gezegd twijfel ik daar aan, ik denk dat het eerder ‘een goed bestaan voor degenen die Hamas steunen en dood aan de rest’ is…

 9. 14

  Elk volk heeft de leiding die het verdiend?

  Helemaal mee eens

  Maar dit dan:
  Elk land krijgt de macht die het verdiend?

 10. 15

  @12: Heb je daar enig bewijs van? Zover ik weet houdt Hamas zich (naast symbolisch raketten richting Israel schieten) wel degelijk bezig met het vooruit helpen van de inwoners van de Palestijnse gebieden, met allerlei kleinschalige lokale projecten. Dat was iig. de situatie voor de impasse na de verkiezingen ontstond. Daarom hadden ze de verkiezingen ook zo duidelijk gewonnen (dat en de corruptie van Fatah dan). Fatah daarentegen heeft na jaren van regeren bewezen dat het de ellende alleen maar erger maakt.

 11. 16

  Hamas heeft naast de symbolische raketten ook alleen maar symbolische steun gegeven. De enige opbouw waar ze echt mee bezig zijn is die van hun eigen macht. Uit de palestijnse gebieden komen ook steeds meer geluiden dat het voor de verkiezingen beter was.

  Wat dat betreft is deze scheiding geen slechte zaak. Laat het maar voorbeelden zijn van hoe de 2 partijen met macht omgaan. Hun eigen etalage voor de rest van de wereld.

 12. 17

  “Uit de palestijnse gebieden komen ook steeds meer geluiden dat het voor de verkiezingen beter was.”
  Laat ons meeluisteren!

 13. 18

  Radio 1 (zet maar aan komt vandaag nog wel langs was immers de hele dag te horen), diverse journaals en reportages.

  Alsof het een vreemd is dat gematigde palestijnen hier niet beter van worden…

 14. 19

  @16: Wat wil je daarmee zeggen? Na de verkiezingen is er aan de machtsstructuur niet veel veranderd. Fatah bleef aan de macht, omdat Hamas geen cent in handen krijgt vanuit het buitenland. Natuurlijk dat er niets loopt als de democratisch gekozen Hamas-regering niet eens geld krijgt om beleid uit te voeren.

  Overigens is je stelling “Hamas heeft naast de symbolische raketten ook alleen maar symbolische steun gegeven.” hoogst twijfelachtig.

 15. 20

  Mooie link die nou precies het probleem laat zien. De inkomen zijn dus 70 miljoen per jaar. Haal daar de kosten van de militaire operatie eens vanaf en je houdt niet veel over. Vanuit PR oogpunt (en daar zijn ze goed in, er staat niet voor niets een quote van een israeli) zou je meteen het getal noemen wat je uitgeeft om aan te tonen dat het om een substantieel deel gaat. Kijk ook eens naar de doelen. Klinkt dat niet erg bekend? Dat zijn de instanties waar je als sekte je leden wil werven en verzorgen. Vergelijk dat eens met waar nederland zijn geld aan uitgeeft dan mis je voornamelijk de zaken die een land opbouwen.

  Na de verkiezingen is er inderdaad niet veel verandert. Hamaz was en bleef de machtigste partij op de gaza strook en Fatah op de west bank. Voor wat betreft de inkomsten. Die waren er niet geweest zonder dat er een onafhankelijke minster van financienen kwam die zover ik begrijp het geld beheerde. Dezelfde persoon is nu als tweede permier aangesteld. Eens dat het een vriend van Abbas is maar niet aangesloten bij Fatah. Het geld is van de regering niet van Hamaz en daar is het ook zover ik hoor terrecht gekomen.

  Wellicht is dit een zegen voor de palestijnenen en israeli als geheel. Je krijgt als Fatah snel Hamas onschadelijk kan maken op de westbank een situatie met veel potentieel. Aan de ene kant een palestijnse staat onder extremistische leiding en aan de andere kant een gematigde staat die banden met israel wil aanhalen. De mix heeft tot nu toe vooruitgang in de weg gestaan. Afwachten maar weer.

 16. 22

  De omvang van de gewapende tak is behoorlijk net als het arsenaal en de wervingsacties. Hoeveel denk je dat het kost om een dergelijk gewapende tak op te zetten en te onderhouden?