Spijt of geen spijt?

Hebben de Europese landen nu spijt van de ophef rond de cartoons of niet of een beetje?

Dat het een beetje is geworden komt vooral door minister Bot, want die wil niet teveel spijt betonen.

We hoeven niet door het slijk. Natuurlijk kan iemand zich storen aan de cartoons en het is geen excuus om binnen de grenzen van de wet vrije meningsuiting mensen te beledigen vanwege hun geloof. Maar dat het heeft geleid tot geweld is niet goed te praten, ook niet door de EU-ministers.

Geweld is geen oplossing.

Meer hierover in bijvoorbeeld de Volkskrant

 1. 1

  Dat het heeft geleid tot geweld is niet goed te praten. Maar het was totaal niet te voorzien.

  We hoeven ons voor deze door de Arabische regeringen georganiseerde volksopstand totaal niet te verexcuseren. Een excuses van de Arabische wereld aan ons lijkt meer op de praat.

  Kom nou toch, een cartoonist maakt een tekening over het gewelddadige karakter van de Islam en daar zijn ze daar zo verontwaardigd over dat ze reageren met… geweld.

  Dat is toch een zuiver “I rest my case, your honour” gevalletje?

 2. 2

  Inderdaad, daar lijkt het heel sterk op. Als Engeland en Tjechie de kans hadden gekregen was Europa helemaal op de knieën gegaan.
  Als Europa zich excuseert ligt er ook een schone taak voor de moslimwereld.

 3. 3

  Ik ben 100% tegen excuses van Europa. Er is niets om zich voor te excuseren. Die paar cartoons? De mensen die die cartoons hebben gemaakt mogen hun verontschuldigingen wat mij betreft aanbieden, maar collectief zijn we ze niets schuldig. De Arabische landen hebben daarna en masse alle Europeanen door het slijk gehaald. Dat is iets om je voor te verexcuseren.

 4. 4

  Klopt, wij hebben de ophef niet gemaakt. Als je ziet wat in de Arabische wereld gepubliceerd wordt lusten de honden daar ook geen brood van, het is net zo beledigend en zelf gaat het wel eens verder.

  Wat dat betreft is een excuus vooral een zwaktebod.