Spelen met ijs is spelen met vuur

arctic_ocean– Rusland plant onderzeese vlag op Noordpool met twee onderzeeërs
Canada versterkt haar militaire aanwezigheid in haar deel van het Noordpoolgebied
– Denemarken gaat haar claim op de Lomonosov Ridge bewijzen om zo aanspraak te maken op een groot deel van het Noordpoolgebied

Dit is het jaar dat het Noordpoolijs naar een nieuw minimum smelt. Smelt als gevolg van klimaatveranderingen. Klimaatveranderingen mede gebracht door het verstoken van veel olie.
Juist in dit jaar beginnen de landen rondom de Noordpool met een machtsstrijd om hun deel te claimen. Claimen om zo toch vooral te kunnen profiteren van de aldaar aanwezige grondstoffen, waaronder mogelijk een kwart van de wereldwijde olievoorraad.
Hoe cynisch kan je worden.

Bij het doorlezen van de verschillende Peak Oil scenario’s kwam ik regelmatig de oorlogscenario’s tegen. Landen zouden bereid zijn oorlog te voeren om olie-aanvoer veilig te stellen. Nu ben ik best wel een zwartkijker, maar dit vond ik toch te ver gaan. Irak kan je nog wel in dat licht zien, maar daar was wel sprake van meerdere redenen. Zomaar oorlog voeren alleen om olie leek me onwaarschijnlijk. Een stevige economische crisis, kan, maar oorlog, neuh.
Nu krijg ik het toch koud om het hart. Nationale ego’s spelen op en gaan lekker landje pik doen. Stapje voor stapje de spanning opvoeren, net zo lang tot niemand meer zonder gezichtsverlies een werkelijke strijd kan vermijden. Je moet er toch niet aan denken.
Mensen die vroegtijdig de oorlog in Irak zagen aankomen werden indertijd meewarig aangekeken. Dat zou toch nooit gebeuren. Toen het wel waarschijnlijk werd, werden de mensen die aangaven dat het een debacle zou worden uitgelachen. Afijn, u kent de geschiedenis.
Maar de fuckup van Irak is natuurlijk maar kinderspel vergeleken met het vuur waar nu mee gespeeld wordt. Rusland is een kernmacht, Canada en de VS bondgenoten met ook nog wat van die enge dingen en Denemarken is onderdeel van de Navo.
Natuurlijk, te belachelijk voor woorden om nu al op een trans-arctische-oorlog te speculeren. Maar ik zou toch een stuk rustiger slapen als de politieke mannetjes snel om de tafel gingen zitten en tot diplomatiek overleg hierover komen.
En last but not least, kan iemand ze ff stevig in de ballen trappen om ze duidelijk te maken dat het toch echt niet slim is de kaarten op de olie te zetten. In plaats van al die energie te stoppen in de laatste voorraden zouden ze bezig moeten zijn met minder schadelijke alternatieven. Idioten.

 1. 2

  Hetzelfde speelt zich ook af op Antarctica, waar diverse landen claims hebben op dezelfde gebieden.

  De dierenpartij mag zich best sterk maken voor de aldaar aanwezige ijsberen.

 2. 3

  Eigenlijk zou er een ban op het ontginnen van fossiele brandstoffen moeten komen (of in ieder geval een quotum).
  Daar pak je de wortels van het broeikas effect aan, als er geen extra olie/kolen/gas uit de grond komt, komt er ook geen extra kooldioxide in de lucht.

 3. 4

  Waar blijft onze VOC mentaliteit, wij moeten ook gaan claimen. Nederland moet dan de Verenigde Noordpool Compagnie gaan oprichten en oude tijden herleven en zetten we de Inuits aan het werk op de boorplatforms.

 4. 6

  @2: Grapje?

  @1: Daar los je niets mee op. Die staat is niet sterk genoeg (noch heeft de techniek en middelen om de olie op te halen), dus dan gaat de rest nog knokken om van wie die staat een vazal wordt.

  @3: Heeft de OPEC dat niet een aantal jaar gedaan? Vanwege eigenbelang gaan belangrijke olieproducenten zich daar niet aan houden (prisoners’ dilemma). Daarnaast is het op de korte termijn ook nadelig voor de consumenten, dus zit helemaal niemand op te wachten.

  @4: Net alsof Nederland op kan tegen de Russen. Ook voor de Denen en Canadezen geldt dat ze maar wat aan symboolpolitiek doen. Als het puntje bij het pooltje komt weet ik wel wie zijn claims het beste kan waarmaken.

 5. 9

  Verontrustend, erg verontrustend.

  De menselijke ego en de wil naar macht is het op dit moment in ieder geval aan het winnen. Dat speculeren over een mogelijke oorlog durf ik (ook) best aan… Rusland kan met de olievoorraden weer een wereldnatie worden & Amerika wil dit vooral blijven…

  Tel dit bij elkaar op en dit plaatje verontrust me zeer.

 6. 10

  stelletje conservativo’s! verandert er eindelijk weer eens wat op de landkaart – gaan jullie een beetje meesmuilend lopen zeuren!

 7. 15

  Hoeveel kost dat eigenlijk: oorlog voeren om de zeggenschap van een onderzees gebied, onderzoek naar olie, boren naar olie, productie van olie aldaar. Met en zonder ijs.

  Voor wie doen we het eigenlijk?
  Wordt de wereld nog wel beheerst door rede?

 8. 16

  Rusland wil die olie en gas alleen maar om het aan ons (europa) te verkopen. Daarbij is de olie en gas in dit gebied alleen maar aantrekkelijk omdat het steeds schaarser wordt elders wat economische groei in gevaar breng. Met kernwapens over en weer gaan gooien om de laatste druppels olie is dus domescenario wat verre van redelijk is, dit zou elk economisch verkeer direct weer de grond in boren.
  Oorlog voeren om oorlog gebeurd wel. Irak is binnengevallen omdat de amerikanen de olie wilde. Diegene die de olie koopt van Sudan (china) zal ook wel iets te maken hebben met het conflict daar. En diegene die Olie van chavez koopt, zal hem ook wel helpen zijn macht te behouden. Maar dit zijn ‘oorlogen’ in economisch inrelevante gebieden, (nog steeds moreel verwerpelijk natuurlijk) maar een kernoorlog of wereldoorlog is anders.
  Als bijvoorbeeld de VS en China onderling oorlog gaan voeren om de olie, betekent dat het einde van de handelsbetrekkingen tussen beide landen en daarmee het einde van de economie van beide landen en daarmee wordt de olie waarom het allemaal begon, ook meteen weer waardeloos. Kortom een onzin scenario.

  Ik vind het persoonlijk niet raar om ook op de noordpool naar olie te gaan zoeken. Als het schaars wordt en het logisch is dat er in het gebied wat noordelijk aan je land grenst wat te vinden is waarom niet? Dat de russen het doen vind ik niet enger of gevaarlijker dan als iemand anders het zou doen.
  Komt wel goed. U kunt rustig gaan slapen.

 9. 17

  Het argument dat een oorlog de economie om zeep zou helpen en dus niet plaats zou vinden, is voor de Eerste Wereldoorlog ook veel gebezigd…

 10. 18

  HansR #15: Wordt de wereld nog wel beheerst door rede?

  Sinds wanneer werd de wereld van de politiek überhaupt beheerst door rede?

  @ Meester #16:
  Als de mensheid inderdaad zo rationeel nadacht over oorlog en vrede, was er geen enkele oorlog gevoerd gedurende de hele wereldgeschiedenis.

  ~ GBA.

 11. 19

  Nu de voorbereidingen voor de schermutselingen over de laatste olie en gas voorraden getroffen worden, wordt het niet eens tijd om plannen te maken voor de evacuatie van zuidwest, west en noord Nederland?

  Enige urgentie lijkt me geboden, gezien de duinafslag van dit voorjaar en zomer.

 12. 21

  Steeph, als je dat al zwartkijkerig vind, beeld je dan eens in dat je CV het niet meer doet, het binnenshuis al 3 dagen lang een paar graden vriest en er in je achtertuin een boom staat te niksen. Om de hoek is een bos. En de buren hebben het ook bepaald niet warm. De rest mag uw fantasie bedenken.

 13. 24

  Die 600 Inuits (Eskimo’s) hebben slechts 200 miljoen euro nodig om te overleven . Sinds 1978 lijden de Inuits al onder een soort van Amerikaanse goldrush wet .

 14. 25

  De natuur in British Colombia is al merendeels kapot geïndustrialiseerd en de cultuur en natuur van de noordpool is blijkbaar next .We moeten niet vreemd opkijken als straks zowel Rusland en China na een ruzie ff bij de USA verhaal komen halen via Canadese grenzen .Ze moeten ook niet vreemd opkijken als het gehele midden oosten inclusief de Arabieren met hun alliantie zich opeens tegen het westen keert .Voor je het weet staat half Nederland onder water en dan zit iedereen hier nog alleen maar te zeiken over terreurdreiging en grondstoffen.

 15. 27

  Er is ooit een mooi boek geschreven over de witte brug die er ±12.000 jaar terug bestond tussen Skandinavië en Noord Amerika . Richard Fester – Die eiszeit war ganz anders,die geheimnisse der versunkenen brücke nach amerika. Alle talen stammen van één oertaal af. De aardas bewoog ooit in een spiraal-baan tot zijn huidige punt .