SP: Paul Ulenbelt: â??Schaf het stukloon afâ??

SP: Paul Ulenbelt: â??Schaf het stukloon afâ??

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt wil een verbod op werk op basis van stukloon. Volgens Ulbenbelt is stukloon â??een negentiende-eeuws betalingssysteem dat werknemers tegen elkaar uitspeelt.â?? Hij wijst met name op de ontwikkelingen in de postsector, waar postbezorgers stukloon krijgen en daardoor ver onder het wettelijk minimumloon verdienen.

  1. 1

    Interessant. Zelfs Adam Smith was tegen stukloon (het recht van de sterkste, snelste, slimste). Grappig dat Rutte denkt dat iedereen, ook in de postmarkt, zelf onderhandelt over zijn loon. Dat zou de werkgever veel te veel geld kosten (ieder persoon een ander contract, geen kopietjes meer voor tientallen).

  2. 2

    Het is gewoon een gat in de wet waardoor de vrijepostjongens onder het minimumloon kunnen betalen. Dat is het probleem en niet concurrentie op de postmarkt in het algemeen, zoals de SP eerst wel betoogde.

  3. 3

    Een gat in de wet? Ze willen alleen maar mensen in dienst die onder een aantal uren werkt. Studenten en huisvrouwen. De aloude postbode van weleer kan geen volledige baan meer krijgen in de post. Volgens mij gaat dat in de lange termijn er voor zorgen dat dezelfde mensen die buiten de groep studenten en huisvrouwen vallen (geen kleine groep), een baan/andere inkomstenbron ernaast moet vinden, willen ze ontsnappen aan een verschrikkelijk laag loon. Maar ja, dat is hun eigen verantwoordelijkheid tegenwoordig.