Soundbites van een zieke geest

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

ratelband2.jpgFeel good-goeroe Emile Ratelband heeft zichzelf verlost van het Neuro-Linguïstisch Programmeren. Door Ratelbands toedoen ondervond menig manager gelukzalige momenten. Op blote voeten lopen over gloeiende kolen deed je tenslotte niet elke dag. Helaas was de ‘Tsjakka’-theorie omstreeks het nieuwe milennium uitgewerkt en degradeerde Ratelband tot ‘irritantste Nederlander van het jaar‘ (2007). Eerder, in 2003, was Emile de man met de hamer al tegen gekomen toen hij politicus wilde worden en LijstRatelband.nl oprichtte.

In juli 2007 dacht Nederland van de veredelde snackbareigenaar af te zijn, toen hij in KRO’s Nederland te koop opdook. Zijn huis stond te koop. Ratelband had het hier wel gehad en zou naar het verre Madagascar vertrekken om daar da bomb te worden. In het interview dat hij afgelopen zaterdag voor De Pers gaf, blijkt van een emigratie echter niets. Integendeel, Ratelband is here to stay en hangt inmiddels een gloednieuwe theorie aan. Nou ja, gloednieuw kun je ‘schedelmeten’ niet noemen, maar de gewezen politicus weet er ‘een positieve draai’ aan te geven. Daarnaast is hij het droppen van controversiële soundbites niet verleerd.

Ordinair schedelmeten (met een duur woord ‘frenologie‘ genoemd) dus, iets waar de nazi’s via gezellige denkers als Arthur de Gobineau wel wat mee konden. Opvallend is dat deze pseudo-wetenschap net zo eenvoudig is gebleven in Ratelbands universum. Zie je er lekker uit, dan heb je succes. Zie je eruit als een groezelig type dan ben je waarschijnlijk een crimineel. Of, zoals de kersverse schedelgoeroe het zegt: ‘Kijk naar die verklikker van Joran van der Sloot. Wat een patjepooier, zeg! We zullen geen waardeooreel vellen, maar als ik op vakantie ga, dan krijgt deze man in elk geval niet de sleutel van mijn huis. Dat is nou somatologie.‘ Als u dus in de trein slechtgeklede, puisterige types tegenkomt, dan weet u: ‘Aha, bloggers’. Maar frenologie is dat niet wat eng? ‘Eng?’, antwoordt Ratelband, ‘Een auto is ook eng. En electriciteit ook. Stop je vingers er maar eens in, hahaha.’

Wat het nut van de huidige schedelmeterij is, wordt niet geheel duidelijk uit het interview, maar het moet Emile weer op de kaart zetten. In iedergeval kun je de wereld er helder mee indelen. ‘Ski jij?’, vraagt de geboren Arnhemmer aan de journalist van De Pers, waarop hij vervolgt: ‘Hoeveel donkere mensen kom jij tegen op de piste? Nou, misschien worden er daarom wel zo weinig ski’s gestolen.’ Kijk, da’s nog is een staaltje wetenschap! Niet verwonderlijk dat er vijf jaar studie aan vooraf ging om te komen tot deze diepe inzichten. Weet u, ik was laast niet bij de bakker en daarom zijn er geen bruine broden bij de bakker te vinden (denk ik).

Het is te hopen voor de man ‘die zich in de oorlog bij de Duitsers zou aansluiten en daar vandaan verzet zou plegen’ succes heeft met zijn nieuwe leer, want zoals eerder opgemerkt: goed ging het niet de laatste tijd. Zelfs in zijn Tsjakka-tijd was Ratelbands humeur niet altijd even overweldigend. Robbie Muntz weet daar alles van. En zo positief is het niet als je in het illustere rijtje staat van BN’ers die al eens in Het Zwarte Schaap zaten. Veelal lijkt Emile zijn ellende te overschreeuwen door te zeggen dat hij ‘groter dan groots’ gaat worden, maar zei hij dat ook niet toen hij van plan was naar het Verre Oosten te gaan?

Geheel in stijl met de nieuwe trend mensen uit te nodigen om ze te laten praten over hun nieuwe boek en het uiteindelijk ergens anders over te hebben, gaat het interview met ‘de meester van het positivisme’ slechts een kwart over zijn Somatology. ‘De lezer van nu is meer geïnteresseerd in de soundbites van een zieke geest dan zijn nieuwe boekenwijsheid’, moet de journalist gedacht hebben. De beoordelingen van het boek wijzen niet veel anders uit: één uit vijf sterren. Nog een geluk dat Ratelbands vader zijn zoon geleerd heeft frites te bakken.

Reacties (33)

#1 Bootvis

Er verbaast me niet veel en zeker niet in de buurt van Emiel.

Wat mensen in die man zien of hebben gezien. Kan iemand mij dat uitleggen?

 • Volgende discussie
#2 Rene

Verveling. Ratelband kun je indelen samen met Jomanda en dat soort bagger bij de dingen die je de belofte voorhouden dat ook jouw leven meer is dan dat nietszeggende tijd doorbrengen tot de dood je komt bevrijden waar het vaak zo sterk op lijkt.

Zullen we toch maar weer religie gaan promoten? Of Prozac…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Yevgeny Podorkin

Krijgt ie geen zalen mee vol hoor. frenologie. Een boekje (waarvan er w.s. al talloze zijn) hier, een interviewtje daar…hij moet weer op de kaart. Goed gezien Kornuit.
Hij moet het toch vnl. hebben van die awarenessachtige hallelujabijeenkomsten? Circuit Rene v.d Gijp, Barry Hughes à pak ‘em beet euro v.a. 150 p.p? Bij het religieuze af, en met Ratelband als Grote Roerganger het geloof in eigen kunnen weer terugkrijgen? Voor bedrijven waar het personeel iedere dag bedroefd doelloos naar het bureau sloft, een penetrante sfeer hangt en als vervolgens de winst daalt: interne functioneringsgesprekken, extern adviesbureautjes…en als dat vervolgens ook niet helpt: een sessie smoelkunde met Ratelband?…zal niet gaan werken.

Staat er een vadsige driedelig grijze directeur voor hem met een muil die nog schever uit het lood staat dan die van André van Duin.

Leg dat maar es uit dan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 larie

De volgers zijn ziek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 SalonSocialist

ooit was er eens een postje over Ratebland en een verstrooide professor die een beetje over zich heen liet lopen.

edoch, een gouwe ouwe. Muntz die ratelband tegenkoment.

http://www.youtube.com/watch?v=sgE1_mNIh1U

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Yevgeny Podorkin

Ooit door een vage kennis uit de handel wel eens heel slinks meegetroond naar zo’n pyramideverkoopbijeenkomst. Rook wel naar rat, maar dacht ach…

Nog net niet religieus: “spontaan” juichen, elkaar luid applaudisserend feliciteren, lege aanmoedigende peptalkwoordjes, paaien van “de nieuwe recruten”…

Héél eng eigenlijk, maar moest er naderhand toch vreselijk om lachen.

Ben je ziek als je daar echt in meegaat? Tja..ja..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 InvertedPantsMan

onsterfelijk

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Rene

Ben ik nou de enige die Robbie Muntz ondanks een goede beoordeling van z’n oeuvre eigenlijk niet kan luchten of zien? Dat hyper-agressieve wat ‘ie over zich heeft…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Crachàt

Woehaa! Hilarisch, SalonSo!
Was de man in het bruine pak de persiflist of het slachtoffer?

Historische tv wat deze leek betreft.

Verder moet je Piet Vroon bedoelen, als verstrooide?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Steeph

madagascar is nu ook niet the place to be. Een cycloon jaagt over het eiland:
http://tsr.mssl.ucl.ac.uk/tracker/dynamic/main.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Bullie

Ratelband is een ongebonden geest, een vrije radicaal, dit soort mensen moet je ook al ben je het volkomen met hem oneens koesteren. Zijn optreden in VARA’s Zwarte Schaap: imposant, als een nonconformistische Zenmeester spoot hij de blatende kudde achter het veilige hek met een Supersoaker finaal uit hun referentiekader, want Dit Kan Toch Zeker Niet?!? Emile, wat een klootzak, maar wel ónze klootzak. Sargassoreaguurders en Geenstijlers hebben meer gemeen dan ze denken; hoeveel comments ze ook blaten, nooit zullen ze ook maar één origineel idee produceren (zoals een pioffertjeskraam in Canada beginnen).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bullie

Sorry ik bedoel natuurlijk poffertjeskriaam

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Crachàt

Goed dat je dat allemaal zo goed bijhoudt, Bullie.
Ik voor mij zou dat wat bescheidener bezien. Iets als: hoe kan ik weten wat commenteurs van GS of SG allemaal niet doen?

Wacht.

Eigenlijk ken ik zò voor de vuist weg 4 reaguurders die niet enkel verrekte originele indeeën produceren, maar er zelfs nog iets mee doen ook.

Ik voor mij koester hén.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Kornuit

WTF?!!1 Bedoel Bullie PROMOTIE en het rijjen van een vette bak? GRAAG!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Bullie

OK Crachat, ik ken niet alle reaguurders/commenteurs en moet dus niet alle schapen over één kam scheren.. maar aangaande Ratelband; dat hij niet salonblogfähig is moge duidelijk zijn, maar de man is wel an absolute original, en daar is in NederLand traditiegetrouw weinig waardering voor. De man past niet in een hokje, zelfs niet als Zwart Schaap. Dat hij in het stuk in De Pers zegt SP te stemmen wordt dan weer niet geciteerd door Cornuto.
Jammer hoor.
Liever tien Ratelbanden dan één Robbie Muntz, wat mij betreft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Bullie

Iemand op basis van mediacoverage een Zieke Geest noemen, nee dat is genuanceerde berichtgeving.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Sikbock

goed zo bullie! pak ze!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Kornuit

Ik heb toch ook niet gezegd dat ‘ie een gezond lichaam heeft?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 hemaworstje

Ratelband is de “succesvolle variant van de johan vlemmix. ( hup oranje hup ).
Beiden al meerdere mislukte huwelijken &ondernemingen achter de rug, ballen hebben ze wel.

Entrepeneurs pûr sang.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 MP

Spijkerman: Meneer Vroon zou u als psycholoog meneer Ratelband willen behandelden?
*stilte*
Vroon: Een gevaarlijke gek?!!
Ratelband:Er is geen hooop meer voor mij!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 zaz

Hoe begrijpelijk ook, dit hele verhaal heeft toch vooral een ordinair lasterlijke bijsmaak, van het sbs achtige soort.

“veredelde snackbareigenaar”
“Nou ja, gloednieuw kun je ’schedelmeten’ niet noemen, maar de gewezen politicus weet er ‘een positieve draai’ aan te geven. Daarnaast is hij het droppen van controversiële soundbites niet verleerd.”

Moet iemand die zichzelf al graag door het slijk haalt, nog wat dieper na worden getrapt?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Martijn ter Haar

Dat snackbarimperium van Ratelband, welke keten is dat eigenlijk?

“origineel idee (…) (zoals een pioffertjeskraam in Canada beginnen).”

Een poffertjes kraam in het land van de pancakes & maple syrup, dat ligt toch best voor de hand?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Yevgeny Podorkin

Sec als entertainment hilarisch (fragment met Vroon inderdaad MP). En moet maar niet zo stom zijn waarde aan het gebodene van Ratelband te hechten. Geen medelijden hoor. Prachtige film gezien met Steve Martin ( als rondtrekkende charlatandominee) en Chevy Chase in Fletch (parodie)…en natuurlijk ook Muntz als tv- dominee.

@ Crachàt #9, klik in YT eens op meer filmpjes (aan de rechterkant) van Heer Muntz.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Zuurkipje

BAH!
Wat een ordinaire lasterlijke bijsmaak hier! Dat kan ECHT niet! Het lijkt SBS6 wel!
Daar ben ik niet elitair hoog voor opgeleid!
FATSOEN en RESPECT wil ik zien!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 MP

Sinds wanneer is polemiek SBS, tsk de jeugd van tegenwoordig?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 mescaline

Je krijgt wat je geeft, zuurkipje. Is geen nieuws, toch ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Kornuit

Fatsoen en respect maken jou nog geen Wanda Perez, togh?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 SalonSocialist

@9. Crachat

Inderdaad vroom was het die zich een beetje geintimideerd voelde.

Het videootje met Muntz geeft precies aan hoe fake die hele ratelband is. Zodra er een camera op hem gericht staat de positiviteitsgoeroe uithangen ,maar in een rij op schiphol is meneer het ook gewoon even zat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 mark

“FATSOEN en RESPECT wil ik zien!”

Let op! Dit is een boze burger in vermomming. Pak snel zijn Telegraaf af en jaag em weg met een Europese vlag voor er ongelukken gebeuren…

Of… Clarence? BEN JIJ DAT?!!?
WELKOM THUIS LIEVERD!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Kornuit

Hehe, DeMarkDraaitDoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Lammert

“Hoeveel donkere mensen kom jij tegen op de piste? Nou, misschien worden er daarom wel zo weinig ski’s gestolen.”

In Afrika worden ook weinig ski’s gestolen, terwijl de verhouding “donkere mens / ski” daar een stuk hoger ligt… zou hij nou echt vijf jaar gestudeerd hebben voor zulke knullige oneliners? Ik bedoel… een spoedcursus van 10 dagen zou toch genoeg moeten zijn om jezelf belachelijk te maken?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Bullie

beeeehhhhhh..beeeehhhh….

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 larie

Kom [email protected] nee die zijn daar niet maar de andere dingen..grow up…tis een mega-groei-stuip aldaar en dan heb je van die dingen..helaas..eerst a en dan b :(

 • Vorige discussie