In Sotsji heeft er maar één de macht

OPINIE - Natuurlijk schrijf ik dit stukje voor de kat ze kut, zoals dat zo mooi heet. Maar er is echt maar één manier om de hele bende – Poetin, Rutte, de sponsors, de koning – te kakken te zetten, en dat is niet kijken. Maar er is geen holier-than-thou sportcommentator of broodschrijver die u dat zal vertellen.

Laat mij het dan maar doen. Laat mij maar lekker dromen van een koning en een premier die zich de oren van de kop laten vriezen voor anderhalve man en een paardenkop thuis. Laat mij maar mijmeren over de Official Sponsors of the 2014 Winter Games die hun miljoenen vergeefs in de Russische maffiapot hebben gepropt, omdat er geen hond geïnteresseerd blijkt in aartscorrupte Spelen in een nauwelijks als democratie vermomde dictatuur.

U heeft de macht in Sotsji. U kunt besluiten om niet te kijken, maar vooral om produkten van bedrijven die op elke verpakking laten weten sponsor van de Spelen te zijn, links te laten liggen, juist omdat ze de Spelen sponsoren. Ze zijn heus de enige niet die mierzoete cola, fabrieksbiertjes en twijfelachtige hamburgers verkopen, dus van de honger en de dorst zult u niet omkomen.

We weten inmiddels hoe internationale sportevenementen werken. Hoe lokale wetten en regels worden opzijgeschoven, hoe mensen worden ontheemd en hoe arbeiders sterven ter meerdere eer en glorie van het grote geld. Het grote corrupte geld. En dan helpt echt maar één ding: de geldkraan dichtdraaien. Dacht u dat een hamburgerboer sponsort uit liefde voor de sport? Sponsoring gaat om meetbare resultaten. En die resultaten, die creëren wij met z’n allen. Wij hebben de handen aan de knop van die kraan.

Zou u een biertje drinken met een foto van Poetin op het etiket? Proudly sponsoring Czar Vladimir Putin, Gay Basher #1? Wilt u een hamburger in een doosje met een dode arbeider er op? Official Sponsor of the Qatar Slave Labour Marathon 2012-2022?

Het is tijd dat we laten voelen hoe we over die shit denken. Niet kijken, niet kopen. Maar natuurlijk heb ik dit stukje voor de kat ze kut geschreven.

 1. 2

  De kritiek is terecht, alleen kijk eens naar Zuid-Afrika met het WK en het WK en de OS in Brazilië. Allemaal toestanden van uitbuiting., misstanden, aangepaste wetgeving, enz.

  Trouwens Poetin merkt op dat in de VS sommige staten wetgeving hebben die niet mals is als het om homoseksualiteit gaat, denk aan Salt Lake Ciy (mormonenstaat) waar ook winterspelen ooit waren.

  @1.

  De koning is erelid van het IOC, dat ligt ietsje anders.

 2. 4

  @2: “Poetin merkt op dat in de VS sommige staten wetgeving hebben die niet mals is als het om homoseksualiteit gaat, denk aan Salt Lake Ciy”

  Had hij ook voorbeelden, behalve het noemen van staten die geen staten maar steden zijn?

 3. 6

  We hebben Iran op de knieën gedwongen door een olieboycot en we importeren ook geen olie meer uit Syrië.
  Als we nu geen gas en olie uit Rusland meer importeren, dan gaat Putin wel uit een ander vaatje tappen.
  Of is dit geval iets ingewikkelder.

  [img]http://www2.picturepush.com/photo/a/13989190/oimg/blogposts/badvlad1.jpg[/img]