Dit is een gastbijdrage van Jan-Albert Hootsen, correspondent in Mexico-Stad. De bijdrage is ook te lezen op zijn website El Pinche Holandés.
Ik kan het even niet nalaten om in te gaan op de tot nu toe goede resultaten van de Latijnsamerikaanse teams. Argentinië en Brazilië presteren als vanouds uitstekend, dus daar geen nieuws. Maar de Latijnse subtoppers Chili, Paraguay, Uruguay en Mexico doen het ook uitstekend. Het spel is goed, de resultaten mogen er zijn. Alleen voetbaldwerg Honduras kan geen potten breken, maar dat lag in de lijn der verwachting. Reden genoeg om aan te nemen dat er dit jaar weer een kampioen uit Latijns-Amerika gaat komen.
Zelf heb ik mijn geld ingezet op Argentinië (met als finalist Nederland), al is Brazilië altijd kanshebber en durf ik zelfs te stellen dat Uruguay zomaar een kansje zou hebben op een derde wereldtitel. Er is echter nog een andere reden om aan te nemen dat Latijns-Amerika er met de trofee vandoor gaat. Er lijkt sinds 1962 een soort stalen regel te zijn op het WK voetbal: de winnaar komt afwisselend uit Europa en Latijns-Amerika. Volgens die logica is deze kant van de oceaan weer aan de beurt (sorry, Oranje…):
2006: Italië
2002: Brazilië
1998: Frankrijk
1994: Brazilië
1990: Duitsland
1986: Argentinië
1982: Italië
1978: Argentinië
1974: West-Duitsland
1970: Brazilië
1966: Engeland
1962: Brazilië
Let wel: Ik hoop dat ik ernaast zit. Niet alleen is het altijd leuk als er een verrassende uitslag is, maar ik heb natuurlijk liever Nederland als wereldkampioen dan het winnen van een voetbalpoule!
Reacties (9)
Wat een onzin-artikel. Ik raak erg verveeld door dit soort pseudo-statistiek over het WK en vraag me dan ook af wat dit op Sargosso doet. Mag ik anders ook een post doen waarin ik mijn particuliere bewering over de uitslag van het WK doe? Is ontzettend interessant, echt waar!
De subtoppers: hoezo uitstekend?
Paraguay: 1x gelijk, 1x gewonnen
Chili: 1x gespeeld, gewonnen van een ‘dwerg’ (Honduras)
Mexico: 1x gelijk, 1x gewonnen
Uruguay: 1x gelijk, 1x gewonnen
Ze doen het leuk, en misschien plaatsen ze zich nog wel. Maar uitstekend?
Om het koffiedikkijken even voort te zetten: zo kun je ook zeggen dat een Europees land alleen wint, als het WK in Europa georganiseerd wordt.
Nu is het wel voor het eerst dat het WK in Afrika georganiseerd wordt, maar Latijns-Amerikaanse teams hebben ook de Aziatische en Noord-Amerikaanse edities gewonnen, dus wat dat betreft ziet het er slecht uit.
Hoe dan ook: misschien heeft het niks met om-en-om te maken, maar met de speellocatie.
@2 Inderdaad, maar Argentinie en Brazilie doen het wel heel goed, zeker als je het afzet tegen Duitsland, Frankrijk en Spanje.
@2: dat is op een wk een bijkans uniek rijtje: ze zijn nog ongeslagen. Europa of Afrika komen niet in de buurt.
Overigens is het nog veel te vroeg voor conclusies op dit vlak. Elk toernooi staat weer op zichzelf, ook al zit er een patroon in. Uruguay en Paraguay worden nu overschat; het is vooral dat Frankrijk en Italië zo slecht zijn (die overigens de beste kansen kregen tegen beide landen, dus gewoon hadden kunnen winnen).
@4: Voor Europese ploegen is het ook wel erg moeilijk om allemaal ongeslagen te blijven. Er wordt immers nogal wat tegen elkaar gespeeld. Op het moment dat Latijns-Amerika dat moet, wordt er ook verloren (zie Chili-Honduras).
NB. Er is makkelijk een rijtje van 5 Europese ongeslagen ploegen te noemen, zelfs op dit WK tot dusver.
Les Blues gaan overigens intern helemaal naar de klote:
http://www.france24.com/en/20100621-france-unleashes-fury-drama-plagued-football-team
@5: Er zijn 15 landen nog ongeslagen van de 32. Uitgesplitst naar continent:
Europa: 13 deelnemers, 6 ongeslagen
Afrika: 6 deelnemers, 1 ongeslagen
Z-Amerika: 5 deelnemers, 5 ongeslagen
Azië: 4 deelnemers, 0 ongeslagen
N-Amerika: 3 deelnemers, 2 ongeslagen
Oceanië: 1 deelnemers, 1 ongeslagen
Beslis zelf maar of het significant is. Misschien kan je overigens beter wachten tot vrijdagavond wanneer de groepsfase afgelopen is en je gewoon kan kijken welke 16 van de 32 landen er door zijn.
@6: Bij de Engelsen zijn het ook al Latijns-Amerikaanse toestanden.
Haha. De poster heeft ongelijk gekregen. De titel gaat naar/blijft in Europa!