IPCC scenario’s nu al achterhaald?

De IPCC scenario’s van begin dit jaar zijn nu al achterhaald als het gaat om het smelten van de poolkappen en groenland. Dat gaat veel sneller dan het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) verwacht, wat betekent dat de zeespiegel veel meer zal stijgen deze eeuw. Dat is de conclusie van een zojuist verschenen rapport van Carbon Equity. De enigzins partijdige club heeft een sterk verhaal, in het vergelijken van het daadwerkelijke smelten van de NoordPool met de verwachtingen van de IPCC:

ipcc.png

Het IPCC zit er nu al zoveel naast in haar verwachting voor de Noordpool. Kunnen we de overige scenario’s dan nog wel serieus nemen? Gaat het smelten van Groenland en de Zuidpool, waardoor de zeespiegel direct zal stijgen, niet veel harder dan het IPCC nu aanneemt?

  1. 1

    1) in IPCC 2007 opgenomen model resultaten dateren van periode 2000-2004 (het reviewen en schrijven en tekst uit onderhandelen kost 2,5 jaar)
    2) IPCC heeft niet zelf modellen: ze selecteren model resultaten van een aantal instituten die dit soort modellen runnen.
    3) als noordpool zeeijs anno 2007 plotseling harder smelt dan de trend in de jaren 80-90 deed vermoeden, betekent dat niet automatisch dat groenland landijs ook harder gaat smelten dan de trend deed vermoeden – maar er zijn wel mechanismen die de twee processen linken (‘tipping point’ retoriek moet je effe doorheen lezen).