Smells Like Teen Spirit

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Albumcover Nevermind - Nirvana (Wikimedia commons)Op 24 september 1991 bracht Nirvana grungeklassieker Nevermind uit. In een klap werd Nirvana van een obscuur dertien in een dozijn bandje uit het afgelegen Seattle tot een wereldact. Het fenomenale succes was vrijwel geheel op het conto te schrijven van de eerste verpletterende single Smells Like Teen Spirit, dat uitgroeide tot het lijflied van de grunge-generatie. Niet alleen betekende Nevermind voor Kurt Cobain, Krist Novoselic en Dave Grohl de doorbraak naar een miljoenenpubliek. Ook voor ander bands uit de underground scene van Seattle zoals Pearl Jam, Alice In Chains en Soundgarden effende het doorslaande succes van Nevermind de weg naar een internationale heldenstatus.

Cobain gaf later eerlijk toe dat Smells Like Teen Spirit zwaar geïnspireerd was door een van de meest invloedrijke bands van de late jaren 80, de Bostonse Pixies, met Black Francis als drijvende kracht:

I was trying to write the ultimate pop song. I was basically trying to rip off the Pixies. I have to admit it. When I heard the Pixies for the first time, I connected with that band so heavily that I should have been in that band— or at least a Pixies cover band. We used their sense of dynamics, being soft and quiet and then loud and hard.

De albumhoes van Nevermind, met een zwemmende baby die naar een dollarbiljet grijpt, heeft sinds 1991 ook een vrijwel iconische status verworven. De baby in kwestie is de dan 2 maand oude Spencer Elden, het zoontje van een stel waarmee fotograaf Kirk Weddle bevriend was. Omdat stockmateriaal te duur was – Weddle betaalde uiteindelijk $200 aan de ouders – ensceneerde hij de foto met een zwemmende Spencer. Het 1-dollarbiljet en de vislijn werden er later digitaal in gemonteerd.

Cobain en Courtney Love waren naar verluid zo gecharmeerd van de foto, dat ze voorstelden als Spencer ouder was hem mee te nemen uit eten. Apocrief of niet, de zelfmoord – of was het toch moord? – van de getroebleerde Nirvana-voorman op 8 april 1994 zorgde er hoe dan ook voor dat deze afspraak nooit werd ingelost.

Cover van Smells Like Nirvana (Foto: Wikimedia Commons)

De beroemde foto is begrijpelijkerwijs ook talloze malen geparodieerd, bijvoorbeeld met Bart Simpson als baby Spencer en uiteraard ook door gekwalificeerde muziekmalloot Weird Al Yankovic op zijn album Off The Deep End uit 1992. Spencer Elden ging overigens in 2001 en 2008 opnieuw (deels) uit de kleren voor muziekblad Rolling Stone voor remakes van de beroemde foto.

Elden, inmiddels zelf een tiener, kijkt met gemengde gevoelens terug op zijn debuut als rock’n rollbaby, niet in de laatst plaats vanwege het parmantig uitstekende piemeltje:

It’s kind of creepy that that many people have seen me naked. I feel like I’m the world’s biggest porn star.

Reacties (5)

#1 Frank

Ten, het meest geprezen album van Pearl Jam kwam in augustus 1991 uit.

  • Volgende discussie
#2 ger

@ Frank. Klopt dat is waar, maar de doorbraak van Pearl Jam was later en veel geleidelijker. Hun bekendste nummer Alive (ook een grunge anthem) bijvoorbeeld deed aanvankelijk erg weinig

Smells Like Teen Spirit (10 sep 1991) brak al in het najaar van 1991 via Alt Rock & campus radiostations snel door vanuit underground naar groot publiek

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Frank

Dat Nirvana de weg voor Pearl jam geplaveid heeft is een mythe die is ontstaan nadat Cobain had gezegd dat Pearl Jam op de grunge bandwagon zou zijn gesprongen.

Onzinnige opmerking omdat Cobain daarmee grunge voor zichzelf claimde. De bandleden van Guns ’n Roses hebben die van Nirvana eens in elkaar getimmerd om dezelfde reden, een markt delen valt niet mee..

De muziek die Nirvana maakte verschilt nogal van die van Pearl Jam, beide origineel. Nirvana geïnspireerd op de Boston Pixies, Pearl jam op bands als The Who, The Doors, Bruce Springsteen, Bob Dylan, etc. nAast overeenkomsten zijn er veel verschillen in de muziek van beide bands.

Beide bands hebben andere achtergrond en weg naar hun succes. Zoals gezegd was Ten eerder uit en ook Pearl Jam ging als een raket, de legendarische optredens bij MTV (unplugged) en Pinkpop waren begin 1992.

http://www.youtube.com/watch?v=da46tpono_M

http://www.youtube.com/watch?v=ckRsIy4Zqgo

Ik denk dat in de filmpjes de reden voor het suc6 van Pearl Jam vrij duidelijk te zien is, Pearl Jam zelf en dan vooral de onovertroffen live optredens.

Grtz

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Frank

Ps. Beide bands zijn overigens geweldig!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Pastoor Poncke

“Dat Nirvana de weg voor Pearl jam geplaveid heeft is een mythe”

Wat Frank zegt! (Scheelt een hoop typewerk)

  • Vorige discussie

Smells Like Teen Spirit…

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Reacties zijn uitgeschakeld