1. 1

  Most parents would be proud to be told by a teacher that their child has a higher IQ than his or her peers. It would not occur to anybody that there might be an association between that high IQ at the age of 10 and an enthusiasm for the drinking culture, leading occasionally to a problematic excessive alcohol intake.
  Waarom zijn die Engelse kranten altijd zo ongelovelijk rellerig, het kan best een interessant artikel zijn maar je haakt toch af als ze er dit soort onzin in zetten.

 2. 2

  de alcoholische journalist (beroepsziekte) probeert eigenlijk te zeggen dat z’n IQ in ieder geval bovenmatig is (of in ieder geval was)
  toch herkenbaar stukje, bij mij werd na de lagere school bij de toets voor vervolgopleiding een IQ van 145 geconstateerd (niet hoogbegaafd maar toch aardig in de richting), en ik spuug niet in m’n alcoholische versnapering en andere roesmiddelen. Helaas heeft dat m’n maatschappelijk functioneren best wel gehinderd als ik nu in de herfst van m’n leventje terugkijk. Al weet je nooit of de dingen beter of slechter zouden zijn bij een andere levensstijl, misschien materieel beter maar zonder ervaringen die ik nooit gemist zou willen hebben. je weet ’t niet…

 3. 3

  Zonder het artikel gelezen te hebben (maar na me vrijdag nog tegen de vlakte gezopen te hebben:P): dat is om al die domme mensen om je heen wat draaglijker te maken:P Gummbah legt het uit:

  http://gummbah.web-log.nl/gummbah/2004/07/iq.html

  Maar bedankt voor de tip, ik schenk mezelf nog een lekker glaasje Havana Club Rum in en rol een klein jointje:-)

  @piet, #2: Meestal wordt 130 als grens aangehouden voor hoogbegaafdheid. Bij sommige tests/methoden wat hoger, maar ik ken geen (recente) tests waarbij je bij 145 niet hoogbegaafd bent. In Nederland wordt doorgaans (en al heel lang) de Groninger IQ-test gebruikt, daarin noemt men een iq van 130-144 “hoogbegaafd” en 145 en hoger “zeer hoogbegaafd”. Dus inderdaad aardig in de richting, je bent namelijk “zeer hoogbegaafd”, slechts 0.001% van de mensheid heeft een hoger IQ dan jou.

 4. 8

  Het is allemaal best wel een beetje verklaarbaar: de gemiddelde Nederlander heeft een iq van 100. Iemand die bovengemiddeld intelligent is, wijkt af van de norm, is vaak een buitenbeentje en met name voor hoogbegaafden geldt vaak dat ze onbegrepen zijn/worden (de manier van denken sluit vaak niet aan). Wat doe iemand die zich ‘eenzaam’ voelt? Die gaat op zoek naar iets dat een goed gevoel geeft. Voor de één is dat wellicht een joint, voor de ander is het eventueel drank (ik ken ook mensen die zich liever storten op een ‘hobby’ tot dat de hobby helemaal tot op het bot uitgediept is, da’s onschuldig maar voor de partner/ouder best wel irritant…).

 5. 9

  Noh. Een echt chronische zware drinker met hersenen ontstaat niet eerder dan de studietijd en tegen die tijd ben je omringd met voldoende slimme mensen.

  Ik gok op fysiologische oorzaken zoals bijvoorbeeld een verband tussen een hoog IQ en de snelheid van prikkelverwerking die alcohol weer afremt. Ofwel, rust brengt.

  (trouwens, de gemiddelde Nederlander heeft geen IQ van 100. Hoogstens de gemiddeld Westerling heeft dat; de gemiddelde Nederlander heeft een IQ van 107)

  (de gemiddelde Belg één van 99. Hiaargh)

  http://www.timesonline.co.uk/tol/news/uk/article697134.ece

 6. 10

  @Rene: Veel slimme kinderen beginnen dan ook pas fatsoenlijk sociaal te functioneren tijdens hun studie. En daar zitten ook een boel mongolen hoor. Misschien zijn ze gemiddeld wel heel intelligent, maar dat wil nog niet zeggen dat ze slim zijn. Bovendien heeft niet iedereen hetzelfde idee van wat slim is. En, tsjah, die samenleving om je heen blijft toch voortdurend domme dingen doen.

 7. 11

  Slimmeriken begrijpen de corruptie en vriendjespolitiek – en dus de leugenachtigheid van de betekenis van b.v. het woord vrijheid – beter dan de dommen. En van dat begrip raak je vanzelf aan de drank.

 8. 12

  @zmc: omringd “door” trouwens…

  En ja, maar ik acht Heleen’s hypothese toch niet erg waarschijnlijk. De echte buitenbeentjes blijven dat inderdaad ook op de universiteit wel maar in mijn ervaring zijn zij, de hyper-nerds zal ik maar zeggen, juist niet diegenen die iets als een alcohol probleem ontwikkelen.

  Wat mij betreft gooien we het gewoon op frustratie als nog alternatieve verklaring. Meer gefrustreerde slimme mensen, die het net niet haalden, dan gefrustreerde domme mensen, die al vanaf hun vroege jeugd wisten waar ze stonden. En frustratie is wat in ieder geval ik zeer aanwezig zie bij alcoholisten. De gemiddelde miskende zeikerd aan de bar zal ik maar zeggen.

  Maar ik ben nogal van de fysiologie. Het wezen mens heeft een veel te lage appreciatie van zijn eigen banale dierlijkheid.

  /me trommelt eens op z’n borst en pelt een banaantje.

 9. 13

  Slimme mensen weten dat domme mensen gelukkiger zijn, en alcohol (en hier ook thc, vooral de combinatie werkt) is de snelste legale weg om tot die tweede groep te gaan behoren.

 10. 14

  IQ was toch aan inflatie onderhevig?

  Volgens mij was het gemiddelde IQ van 100 meer een ijkwaarde dan een verouderde meetwaarde…

  Maar ik kan het ook verzonnen hebben :)

 11. 15

  @14: Nee, het gemiddelde IQ is per definitie 100. Om de een of andere reden worden mensen gemiddeld echter steeds beter in IQ-testen, dus de score voor 100 van een paar jaar geleden, is nu nog maar goed voor, zeg, 96.

 12. 16

  @Rene, #12: Sjonge ik ben wel aan het grammaticafalen zeg. Maargoed, het zijn allemaal natuurlijk maar correlaties, het zal wel een beetje zo zijn als jij zegt en een beetje zoals Heleen zegt en dan gaat daar de zuipcultuur op veel universiteiten nog overheen:-) Maar mijn link uit #4 doet vermoeden dat er sowieso geen peil op te trekken is:P

  @Siquo, #13: Van THC wordt je niet dommer. In de BNN IQ test werd stoned hoger gescoord dan nuchter. Je raakt er wel meer van in jezelf gekeerd waardoor je ongelukkig makende externe invloeden beter kunt negeren en hetzelfde effect bereikt als jij beschrijft;-)

  Waar Martijn, #15, het over heeft heet trouwens het Flynn Effect:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Flynn_effect

  Maar Oersoep, #14, heeft ook een beetje gelijk; een quote van dezelfde link: The Flynn effect may have ended in some developed nations starting in the mid 1990s.