Slecht nieuws bewaard tot na de verkiezingen

Foto: www.all-free-photos.com
Serie:

ELDERS - Hongaren mogen zondag voor de derde keer dit jaar naar de stembus.

De voorspellingen voor de uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen in Hongarije zijn niet verrassend: premier Orbán’s Fidesz partij gaat bijna overal winnen. Tenminste, als iedereen die zegt te gaan stemmen -in de polls minder dan 50%- ook inderdaad opkomt. Voor het geval de Hongaren toch nog op andere gedachten zouden komen waarschuwen nationale Fidesz politici alvast dat het weinig zin heeft om mensen te kiezen die niet met de regering kunnen samenwerken. Ze paaien hun kiezers met ontwikkelingsprojecten: “Als u op ons stemt”. Want over de verdeling van het geld wordt in de hoofdstad beslist. Sinds Fidesz aan de macht is zijn er al vele maatregelen genomen die het lokale bestuur financieel volledig afhankelijk maken van de welwillendheid van de centrale regering. Om alle verrassingen uit te sluiten heeft het Hongaarse CBS zijn jaarlijkse rapportage over de armoede in het land uitgesteld tot november.

Alleen in Budapest zou het nog spannend kunnen worden. Daar heeft Fidesz geen meerderheid. Een van bovenaf opgelegde bestuurlijke herindeling met een nieuw districtenstelsel moet de partij wel voordeel bieden. Maar er is een kansje dat de zittende burgemeester van Fidesz Tarlós het niet gaat redden. Hij heeft het bij een groot deel van de links-liberale bevolking van de hoofdstad (hier paradieren Schwule und Radfahrer und es gibt sogar Vegetarier) behoorlijk verbruid.  Voor de oppositie zou het nu gunstig kunnen zijn dat de gezmenlijke kandidaat van een drietal linkse partijen, de onbekende arts Ferenc Falus, zich op het laatste moment heeft teruggetrokken ten gunste van Lajos Bokros, een kandidaat van een kleine middenpartij en voormalig minister van Financiën, die er beter voor staat in de peilingen. Bokros is echter weer te rechts voor de groene LMP en een deel van de linkse coalitie. De kans is dus toch wel aanzienlijk dat het verdeelde links de komende tijd in Budapest alleen nog in de districten enige invloed kan gaan uitoefenen.

Dat de regering het nu even niet over de armoedecijfers wil hebben valt te begrijpen als we zien dat volgens Eurostat-gegevens  een derde van de Hongaarse bevolking rond de armoedegrens leeft, dat het aantal armen stijgt en dat het ook groter is dan in omringende landen. Een OECD/Gallup onderzoek heeft uitgewezen dat bijna de helft van de gezinnen met kinderen moeite heeft om voldoende eten op tafel te zetten. Als Timmermans straks in Hongarije gaat praten over grondrechten zou hij dit misschien ook even kunnen aankaarten.

Orbán’s almacht kan op een aantal plaatsen nog gebroken worden door de extreem-rechtse Jobbik partij, die het geweld tegen zigeuners niet schuwt. Jobbik kan het aantal burgemeesters verdubbelen. Het schijnt dat de partij zich wat wil matigen om meer kiezers te trekken. De uitnodiging voor een bijeenkomst van Amerikaanse racisten, die niet voor niets Budapest als plaats van samenkomst hadden gekozen, werd door Jobbik afgeslagen. Het programma voor Budapest wil de kiezer lokken met een speciale politie tegen bedelaars en illegale handel (lees zigeuners), maar ook met goedkoop openbaar vervoer. Een sterk Jobbik zal Hongarije nog verder verwijderen van de Europese Unie, waar de Hongaarse kandidaat voor de Commissie het deze week niet makkelijk had. Fidesz doet al moeilijk over sancties tegen Rusland vanwege zijn afhankelijkheid van het Russische gas en een onlangs gesloten contract over een nieuwe kerncentrale. Jobbik kijkt nog meer dan Fidesz liever naar het oosten dan naar het westen. Onlangs verschenen berichten dat Béla Kovács, MEP voor Jobbik, een Russische spion zou zijn. Gerund door zijn vrouw Svetlana.

 

 

 

 

Reacties (1)

#1 zuiver

Mooi, we kijken weer eens over de grenzen.
Dank.