SIRE-campagne kwetst moeders

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De televisiespot “Wie is toch dat wijf, dat de hele dag aan mijn kop zeurt?” is volgens de Reclameraad kwetsend voor vrouwen en moeders. Met de televisiespot wil SIRE vaders oproepen hun kinderen te bevrijden uit de ongezond dwangmatige opvoedklauwen van moeders. Bijvoorbeeld door samen gezellig op zondag naar voetbal te kijken of het vlees aan te snijden. De Reclameraad echter, adviseert de spot niet uit te zenden.

Volgens de Reclameraad wordt met de campagne een ‘onterecht beeld van een kwetsbare groep moeders‘ geschetst. Zij wordt daarin gesteund door een advies van de Raad voor de Kinderbescherming, de instelling die al bijna een eeuw succesvol streeft naar vergaande feminisering van het opvoedingsdomein.

In de 40 seconden durende reclamespot is te zien hoe vrouwen constant zitten te frunniken aan de kleding van kleine jongetjes, met een strenge blik zeggen ‘ik hou van je, dus luister naar me!’ en dwingend hand-in-hand met tienjarige meisjes naar een geblindeerde SUV lopen om ze naar de school 500 meter verderop te rijden. Zogenaamd omdat dat veilig is. Aan het einde van de spot is een kinderstem te horen die zegt: “Wie is toch dat wijf, dat de hele dag aan mijn kop zeurt?”

Raad acht mannen ongeschikt

“Less is more, dat is de typisch luie mannelijke kijk op opvoeding”, aldus een woordvoerster van de Raad voor de Kinderbescherming: “Mannen hebben het idee dat een blokhut, een spannend verhaal of ‘samen dingen doen’ voldoende is om kinderen klaar te stomen voor deze maatschappij. Dat maakt ze ongeschikt als opvoeders. Kinderen krijgen in het volwassen leven van nu enorm veel stress te verwerken, moeders spelen daar op in.”

Eerder al liet de minister van Jeugd- en Gezinszaken, André Rouvoet, weten zich niet in de boodschap van SIRE te kunnen vinden. “Zelf heb ik om en nabij de vier kinderen, een paar jongetjes en wat meisjes, geloof ik. Ik heb met één van mijn kids wel eens geprobeerd een ei te bakken. Dat vonden we allebei onvergetelijk leuk, ik weet nog steeds zijn naam. Maar het was een bende in de keuken en mijn vrouw was woest. Dan weet je: dit nooit weer.”

Moeders bedreiging voor maatschappij

SIRE daarentegen wijst op de schadelijke invloed van het toenemende compulsief neurotische moedergedrag. “In de afgelopen drie generaties, groeit door het beleid van de Raad voor de Kinderbescherming een steeds groter deel van de kinderen op zonder significant vaderfiguur. Stoom afblazen is er bij die moederskindjes niet meer bij. Met name bij jongens leidt dat tot slechte schoolprestaties, verwijving en dwangmatige controledrang.”

De regel- en controledrang van het huidige kabinet is volgens SIRE een kenmerkend gevolg van de feminisering van de maatschappij in de afgelopen dertig jaar. De woordvoerder van SIRE: “Vaders van nu moeten hun kids zo snel mogelijk uit de klauwen van de moeders halen. Gebeurt dat niet, dan krijgen we in 2040 een kabinet dat wettelijk gaat bepalen welke kleur sokken je in het weekend moet dragen.”

Reacties (27)

#1 Martijn ter Haar

LOL (vooral omdat het voor een flink waar is.)

 • Volgende discussie
#2 HansR

Het is een column maar hij mag.

Ik kan niet anders zeggen: grappig, zoals Perik wel vaker is. Tegen columns maar voor Perik. Waarom? Ik lach!

Altijd aardig ook als je jezelf mag corrigeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Sytz

“Gebeurt dat niet, dan krijgen we in 2040 een kabinet dat wettelijk gaat bepalen welke kleur sokken je in het weekend moet dragen.”

Wat een onzin, dit staat voor 2012 op de agenda.

Flutstuk!

( ;-) )

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Martijn ter Haar

Wanneer wordt het verplicht elke dag bellen om te laten weten dat het goed met je gaat ingevoerd? 2010?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 mark

Hulde, 1) voor Rouvoet die voor het eerst sinds zijn gitaarjamsessies eindelijk weer eens menselijk voor de dag komt (ben benieuwd hoe zijn aardbeienjamsessies met zijn kids verlopen, o, o, straks komt moeder thuis…), 2) omdat er gelukkig een moraal aan het goedverdoemde doerakgedrag van Rouvoet is gekoppeld (dan weet je dit nooit weer), 3) dat het stukje mag van HansR en 4) voor Perik in het algemeen en het bijzonder.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 m44

Wat een verwijfde linkse puinhoop is die kinderbescherming! Hulde poster!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

@4: In 2010 voor kinderen onder de 30, in 2020 voor onder de 50.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 LK

Wat een verschrikkellijk reactie van die woordvoerster van de Raad kinderbescherming terwijl al jarenlang het Directoraat Kinderbescherming weet van de materie passyndroom en aanverwante stoornissen bij kinderen, hoofdzakelijk en aantoonbaar ook veroorzaakt door de meest verzorgende ouder bij scheiding nota bene, van welke soort dan ook; de moeder. In 90 procent gaan kindertjes nog steeds daarheen namelijk ook tegen wil en dank en ondanks aantasting kinderrechten.
Die dame zoudt beter kunnen weten met haar beledigende kommentaar t.o.v. vele goedwillende vaders die door diezelfde raad hetzij werden besodemieterd, hetzij door valse rapporten te gronde worden gericht ook in gevallen (Doek, Hoefnagels), hetzij gewoonweg ziek worden gemaakt door de rol van diezelfde raad in gevallen ook nog eens.
Beste dame, u brengt en maakt het van eieren.
En dat noemt zich deskundig over jaren als instantie. Als ik dat wist van mezelf als instelling voor kinderen, van talloze, duizenden kinderen en gevallen schaamde ik me de ogen uit het hoofd en ging onmiddellijk aan de slag met onderzoeken van alle lopende zaken ook nog voordat er weer duizenden door die psychische door moeders gepleegde mishandeling letterlijk in omgangsfrustratie onder andere c.q. afstamming of identiteitsbeschadiging aan kinderen, c.q. letterlijke ontvoering onder plu van verzwijgende hulpverleners die al van risico’s wisten bij moeders in gevallen.
Dag mevrouw. Succes met uw baantje.
Verschuil als raad eens niet achter de onafhankelijke rechters. Die hetzij niks horen, hetzij gewoonweg op het verkeerde been worden gezet door instanties ook trouwens, die hetzij niet weten van kenmerken of risico’s omdat dat doorgeslagen feminisme wat allang heerste bij die Raad KB zelf ook,
gewoonweg kennellijk niet anders hebben gekund.
Ga maar kijken wat daardoor in de psychiatrie is terechtgekomen aan kinderen, met stoornissen.
W.o. ernstige persoonlijkheidsproblematiek BL onder andere.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Perik

@2: Dank hoor, uiteraard. Over de column-moeheid. Kan een leuke discussie zijn. Hoewel het onderscheid tussen column en geen column voor mij niet zo helder is, kan ik me wel iets voorstellen bij meningmoeheid.

Ik heb zelf een aantal pogingen gedaan om voor Sargasso een column in de traditionele zins des woords (betoog rondom een onderbouwde mening) te schrijven, maar ik vond ze niet de moeite van het lezen waard en heb ze niet gepublished. Wellicht dat ik het nog eens probeer, maar goed.

Of ik de stukken die ik nu schrijf als column zie? Tsja, voor mij zijn het meer uitingen van verbazing dan uitingen van verontwaardiging of uitingen van een mening. En dat veelal gepresenteerd in feiten. Want zo enorm veel verzin ik er niet bij. Ik probeer het binnen het strikte format van een nieuwsbericht te houden, en ik hoef aan de feiten maar 1% te veranderen en het wordt een ietwat vreemd verhaal. Wat ook mij telkens weer verbaast.

Verder denk ik dat een weblog gedijt bij verscheidenheid, zowel in tekstvorm als in mening. Maar ja, die bewering is zelf ook weer een mening.

En als ik voorgaande mening dan weer zuiver en strak volg, dan zou het dus ook zo kunnen zijn dat een weblog juist gedijt bij eenduidigheid in tekstvorm en mening. Enfin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Peter Breedveld

Mwoehaha! Wat een leuk stuk! Humor op Sargasso, dat gebeurt toch niet zo heel vaak.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 jb

Heel leuk stuk met een kern van waarheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 HansR

@Perik
Ik probeer het binnen het strikte format van een nieuwsbericht te houden, en ik hoef aan de feiten maar 1% te veranderen en het wordt een ietwat vreemd verhaal. Wat ook mij telkens weer verbaast.

Wat misschien ook wel mijn lach veroorzaakt: waarheid en spiegel liggen blijkbaar zeer dicht bij elkaar. Wij schelen genetisch ook maar 1% met de gorilla. Werkelijk?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 S’z

Alles goed met de diverse moeder- en vaderschappen op de Sargasso redactie hoop ik ?

But seriously : wat een overspannen maatschappij waarin zulke campagnes nodig zouden zijn (of worden geacht), alle ouwe graftakken nog an toe !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Kalief

Samen een reeds gekocht ei bakken is funest voor opgroeiende kinderen. Ze moeten er zelf op uit trekken om hun voedsel te vergaren, anders redden ze het straks niet in de maatschappij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Maatie

Generaliserende teksten van die Raad voor de “Kinderbescherming”. Is dat niet een aangifte waard voor discriminatie? Ze beweerd dat de vrouwen het niet verkeerd kunnen doen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Vast Goed

@14: Exact. Daarom zit ik mij achter mijn laptop intellectueel te verdiepen, terwijl ik tegelijkertijd mijn zoon aan het leren ben dat hij het met alleen maar schreeuwen niet redt.

Of zou hij z’n bedje aan het volpoepen zijn?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Spees

Even zijdelings:

Ik mag binnenkort niet meer roken in mijn auto, vanwege de theoretische mogelijkheid dat er een kind in kan zitten. (http://www.ad.nl/binnenland/article1824713.ece)

Mijn vriendin zegt dat ik ‘rechts’ ben omdat ik tegen de generaliserende regelfetisj van de overheid ben.

Tegelijkertijd ben ik voor meer bemoeienis met de opvoeding van de kindjes van mijn laagopgeleide buurtgenoten: moddervet op hun 8e, terwijl mams de kar vol minifricandellen en andere ‘kindersnacks’ laadt. Ik vind dat erg moeilijk om dit te zien, maar wie ben ik om hun de les te lezen?

Wanneer ik mij hard maak voor meer bemoeienis door overheden met essentiele zaken als opvoeding, educatie en gezondheid, roep ik de verdoemenis over mij heen omdat de regels ook op mij van toepassing zijn. Terwijl ik goed weet wat goed/slecht is voor mijzelf en het kroost. Ik koop gewoon een cabrio, zodat ik kan roken terwijl de kinderen achterin op een wortel kauwen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 JSK

@17: Klinkt alsof je je niet kan inleven in de beleving van een ander, eerlijk gezegd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Boekhouder Berend

De humor begrijp ik nog wel, maar ik vraag me af waarom ik de reacties erbij lees. Wie kan me van deze neurose afhelpen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 zmc

Ik zie niet in wat hier nou ongewenster aan is dan aan het feminisme. Als je hier al tegenin wil gaan, zul je ook het hele concept van het feminisme moeten veroordelen om niet door te gaan voor hypocriete sexist. Maarja iets met kortzichtigheid.

En om niet door te gaan voor hypocriete zeiklijster, zouden die autoritaire verbiedbestuurders van de Christensekteunie eerst maar eens het gebruik van wierook aan banden moeten leggen. Daar krijg je aanmerkelijk harder kanker van dan van een beetje meeroken in de auto. Miswijn trouwens idem dito; een beetje als stelletje bestuurschristenen maar alles doen om kinderen van de alcohol te houden en ondertussen in je kerken die arme kids maar volgieten met vieze goedkope kutwijn. Hopeloos!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 S’z

Yep, #20, kaarten op tafel. Als het dan toch daar op uitdraait.

Eens met #19 verder. Tja!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 dobberjon

Sjonge, wat een heerlijk frisse wind ineens van SIRE. Complimenten, serieus.
Een bezem door een stug conservatief vrouwenhok halen oogt niet makke, maar echt, m’n rug voelt rechter en m’n hoop op van beiderzijds gesupporte gelijkwaardigheid IN HET BELANG VAN HET KIND is met sprongen gestegen. Bij het “schrobben” zal men echter nog wel wat moeite hebben met “RkB”-aankoeksels.
Waarom trouwens vragen in keukens de vrouwen voor de zwaarste klusjes juist de papa’s?
Laten we elkaar (man-vrouw) eens
Bewonderen om wat de ander goed kan in opbouwende zin en daarmee de kinderen verheugen. 2 mensen kunnen meer dan 1.
Als een goedschikse por niet lukt, is zoiets als SIRE ineens echt nodig,
de Reclameraad ten spijt. De goede ontwikkeling van het kind gaat hier vóór de “not done”-mentaliteit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Chantal

Bedankt voor de link; onze petitie loopt lekker door zo!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Perik

@24: Beste Chantal, geen dank, graag gedaan. Sterker nog, ik roep alle mannen die geen zin hebben in dat gepruts en gefröbel met opvoeden de petitie ook te ondertekenen. Want ja, het is en blijft tenslotte een vrouwentaak.

Oh, ik weet ook nog een paar leuke slogans voor jullie:

Heeft Woutertje nu alweer over je nieuwe vriendin heen gekotst? Teken de petitie!

Is kleine Sonja nu alweer van de barkruk afgelazerd? Teken de petitie!

Weet Kevin nu nog steeds niet dat langspeelplaten geen frisbees zijn? Teken de petitie!

Smaakt je Single Malt ineens naar Roosvicee? Teken de petitie!

Nou, veel succes hoor.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 AdVader

Kom op, ontvaderd NL smacht naar een rechtstreekse anti-moeder campagne! Al decennia wordt namelijk een anti-man propaganda geconditioneerd (middels huiselijk geweld!) om vrouwen liefst met kindmisbruik tegelijk eenzijdig te empoweren. Feministen en lesbo’s c.q. zoals Kalsbeek&dePater hebben jarenlang termen versleuteld om de norm te vervalsen, om onze wetgeving te vervuilen naar hun beeld voor amorele afwijkende anti-sociale achterlijke normen. Ook de UN en Europese bestuur zijn stiekem intern besmet door types als Dittrich die eerst als familierechter duizenden families heeft vernietigd en vervolgens D66 als kruiwagen heeft misbruikt (en gemold!) om verkeerde seksuele voorkeuren wereldwijd te verspreiden onder het mom van sekse-discriminatie gesteund door bedriegers als Swaab, ook van huis uit misvormd. Bah al dat gesol met kinderen, ook vrouwenrechten zijn inhumaan en pro-choice over andermans leven zijn misdaden tegen mensheid&menselijkheid, manipulatie onder het pseudologisch mom van gelijke kansen en humaniteit, dat alles stinkt naar NL, bah! Dit onder het pedologische mom van kindbelang en ontvaderingsinstanties als RvdK en JZ met lippendiensten aan hun sektarische beulende kinder- en familierechters. Wereldwijd wordt een vuile gefeminiseerde oorlog jegens kinderen&vaders hetero’s en normale gezinnen gevoerd!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 KJ

Leuk. Al met al kan het zo op de hoop ’trapt leuk tegen zere schenen, maar is zo gevoelig dat het nooit zal gebeuren’. Samen met ‘een comedy over een tiener-relatie waarin de jongen Nederlands is en het meisje Marokkaan.’ en ‘De documentaire: waar ben dat hele koningshuis nu eigenlijk voor nodig.’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie