Shell en de Nederlandse achterstand op duurzaamheid

Serie:

Er is hier een grote achterstand op het gebied van duurzaamheid. Nu wil men vanuit die achterstand voorop gaan lopen. Toen wij het vijf tot tien jaar geleden aan de orde stelden, had niemand daar belangstelling voor.

Aldus Marjan van Loon, CEO van Shell Nederland, over de situatie in Nederland in een artikel over de kritiek op de sponsoring van Generation Discover door Shell. Alleen is mevrouw van Loon vergeten dat voormalig Shell topman Peter Voser in 2013 nog pleitte voor vertraging van de CO2 reductiedoelstelling met 10 jaar. Hij zei toen:

Om daadwerkelijk veranderingen tot stand te kunnen brengen is tijd nodig. We maken ons enigszins zorgen over de korte termijn waarin het doel bereikt moet worden.

Reacties (4)

#1 Jos van Dijk

Iemand verbaasd? Wel leuk om deze citaten te bewaren.

  • Volgende discussie
#2 roland

Of Unilever met het ijveren voor de afschaffing van de dividentbelasting en een uitstekende betaalde topman uit de duurzame top 100.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Hermie

Zijn de citaten in tegenspraak? Laat ik ze eens verbinden:

Er is hier een grote achterstand op het gebied van duurzaamheid. Nu wil men vanuit die achterstand voorop gaan lopen. Om daadwerkelijk veranderingen tot stand te kunnen brengen is (echter) tijd nodig. Toen wij het vijf tot tien jaar geleden aan de orde stelden, had niemand daar belangstelling voor. We maken ons (nog steeds) enigszins zorgen over de korte termijn waarin het doel bereikt moet worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Krispijn Beek

@3 het was Shell dat in 2013 pleitte voor het nog verder laten oplopen van die achterstand. Shell is op duurzaamheid een meestribbelaar pur sang. Ik kom hun lobbyisten al ruim 15 jaar tegen in verschillende dossiers, voor iedere keer dat Shell zegt dat er haast is krijg je een van hun brancheorganisaties langs die pleit voor vertraging. Of ze pleiten voor wijzigingen in de aanpak waardoor ze in een nieuwe sector een zelfde positie krijgen als ze nu hebben in de Nederlandse gaswinning. Bijvoorbeeld hun pleidooi om wind op zee in zeer grote kavels van minimaal 10 tot 15 gigawatt aan te besteden, met wat kleine innovatieve kaveltjes er om heen. Er zijn maar weinig bedrijven die zo’n grote hap van 10 tot 15 GW aankunnen. Een ervan heet Shell…

  • Vorige discussie