Servië: Rusland of Europa

,

Vlag van Servië (Wikimedia Commons)Het is ongemeend spannend in Servië vandaag. De peilingen voorspellen een nek-aan-nek race tussen de Radicalen en de Democraten, het verschil tussen beide kampen is slechts één procent in het voordeel van de Radicalen, die zich tegen Europa keren en zich richten op Rusland. Voor veel jongeren is het vandaag dan ook de dag van de waarheid.

Zal hun land kiezen voor Europese isolatie en Rusland, of voor Europa? Voor vooral de jongeren is de keuze duidelijk: het wordt een keuze vóór Europa en tegen de krachten die van Kosovo een halszaak willen maken, en daarmee het land volgens hen de afgrond in zullen sleuren.

Vergis je niet, ook de Democraten zijn tegen het afsplitsen van Kosovo. Maar in tegenstelling tot de Radicalen willen zij de zaak niet zo op de spits drijven dat het land zich moet afkeren van Europa.

De werkstudent Marko is optimistisch en denkt dat veel mensen op het laatste moment op de Democraten zullen stemmen:

“De partner van de overledene zal misschien roepen: ‘Begraaf me met hem!’ Maar als de priester zegt: ‘Oké, spring maar in het graf’, dan zal niemand echt springen.”

We zullen zien.

Reacties (1)

#1 Peter

Zulk optimisme werkt alleen als mensen in het stemhok denken dat ze aan de rand van het graf staan en menen de keuze te hebben tussen een duurzaam, gelukkig leven of je eigen graf graven.

Overigens: als die verschillen zo klein zijn, valt er dan niet de nodige rotzooi te verwachten rond de einduitslagen?
Al die losbarsten komt het songfestival wellicht in gevaar.