‘Seks met coach voor plek in Super Falcons’

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De helft van je salaris of wedstrijdbonus weggeven of de coach gewoon een goede fles wijn aanbieden. In de Kameroense eerste divisie zijn het manieren voor voetballers om bij de selectie te geraken en in de basis te staan tijdens een wedstrijd. In het Nigeriaanse vrouwenvoetbal, zo gaan de geruchten, is ook seks een middel om je doel te bereiken.

Het is allemaal vrij simpel. Een voetballer (m/v) heeft een club nodig én wil graag in de basis staan. De coach op zijn beurt ziet zichzelf terug in een machtspositie. En niet zelden maakt hij daar ge- of misbruik van. Voetbalster Mercy Akide-Udoh blies onlangs de aanhoudende geruchtenstroom over misbruik in Nigeria nieuw leven in. De voormalige ster van de Nigeriaanse Super Falcons riep haar vrouwelijke collega’s om met namen van coaches op de proppen te komen.

De recente uitlatingen van voetbalster Mercy Akide-Udoh komen na aanhoudende geruchten over seksuele intimidatie en seksueel misbruik van vrouwelijke voetballers door mannelijke coaches. De geruchten over ‘seks in ruil voor een plek in het elftal’ zijn afkomstig uit het Nigeriaanse voetbal in het algemeen maar Akide-Udoh lijkt zich vooral te richten op de speelsters van het nationale vrouwenelftal, de Super Falcons.

‘Ik kan je niet vertellen of deze geruchten waar zijn of niet,’ zo zei de huidige FIFA-ambassadrice. ‘Ik vind dat de meiden die zeggen seksueel misbruikt te worden de naam van de coach moeten geven. Zo niet, dan blijven het slechts speculaties.’ Akide-Udoh, drievoudig Afrikaans Voetballer van het Jaar, voegde er overigens in één adem aan toe dat haar opmerkingen ook gelden voor vrouwelijke coaches en mannelijke voetballers.

‘De nationale voetbalbond moet dringend onderzoek verrichten naar zulke praktijken binnen de clubs en de nationale elftallen,’ zo betoogde Akide-Udoh. Zo opperde ze om bijvoorbeeld geheime commissies in te leven te roepen om de zaak aan te pakken.

Uiteindelijk is het aan de voetballers (m/v) zelf om te bepalen of ze gehoor geven aan de wensen van de coach, zo zei Akide-Udoh. ‘Ik wil de spelers waarschuwen om niet in te gaan op seksuele avances. Een speler die zich dit laat overkomen, enkel en alleen omdat ze het nationale shirt wil dragen, kan een tragisch einde en een beschadigd imago verwachten.’

Reacties (1)

#1 Popeye

’t Ja, wat mot je daar nu mee aan ?
Da’s toch van alle tijden, alle landen ?
In de bijslaap, word er veel in ’t zwart’ afgehandeld.