Schippers wilde gewoon wedstrijden zien

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

OPINIE - Edith Schippers, minister van Volksgezondheid en Sport, schoof donderdagavond aan tafel bij Humberto Tan in RTL Late Night om te praten over de Winterspelen. Ze legde uit waarom ze de discussie over het boycotten van de Spelen onzin vond en wat haar oplossing was, maar ze kwam niet altijd even goed uit haar woorden. Dat kwam waarschijnlijk omdat ze zoveel onzin sprak.

Ik vind die discussie [over mensenrechten] erg belangrijk, maar hij is wel selectief. Want in Salt Lake City hadden wij ook Winterspelen, en die hadden in 2002 een strengere homoregelgeving dan Rusland nu.

Dat is op zich waar. Tot 2003 gold in de staat Utah (waar Salt Lake City ligt) een sodomy law die het verboden maakte voor twee mensen van hetzelfde geslacht om seks te hebben. In 2003 werd die wet ongeldig verklaard (voor de hele VS) door de US supreme court. Nog altijd is het homohuwelijk niet geldig in Utah, maar er wordt een flinke juridische strijd om gevoerd.

Maar de homowetgeving is natuurlijk niet het enige dat mis is met de mensenrechten in Rusland (pdf). De vrijheid van meningsuiting, persvrijheid, vrijheid van vergadering en de vrijheid van vereniging staan er onder druk, om nog maar te zwijgen over de plaats Sotsji. Dat is nu niet bepaald onomstreden terrein. Het is misschien selectief om verontwaardigd te zijn over de Nederlandse afvaardiging naar Sotsji en niet over Salt Lake City, maar de minister is selectief in de bezwaren die mogelijk zijn tegen zo’n afvaardiging.

Gun ze dat

Ja maar die sporters trainen vier jaar lang keihard, die ontzeggen zich alles om daar op die Spelen te knallen. Gun ze die mogelijkheid om daar te knallen. Er worden nu weer Spelen afgesproken voor over zeven jaar, maak daar goede afspraken over. Dan heb je veel meer effect.

Je kunt sporters die jarenlang trainen voor één evenement uiteraard niet dwingen niet mee te doen met een wedstrijd. Maar Nederland heeft inmiddels 22 medailles gewonnen. In het licht van de gebeurtenissen in Oekraïne en de rol die de Russische regering daarin speelt/gespeeld heeft, zou het van grootheid getuigen om een politiek statement te maken en te zeggen: wij doen niet mee aan de ploegenachtervolging vanwege deze flagrante mensenrechtenschendingen die nu, op dit moment, plaatsvinden.

Verder is het prima om afspraken te maken over hoe locaties voor grote sportevenementen gekozen worden, maar zeg je dan als Nederlandse vertegenwoordiging (sporters, politici) ook dat áls voor volgende sportevenementen nu dubieuze landen met dubieuze regimes gekozen worden, dat je niet mee zult doen als er niet iets verandert in de aanloop naar dat evenement? Stel dat het volgende WK in Oeganda georganiseerd gaat worden, zegt Schippers of de KNVB dan: daar gaan wij niet heen, tenzij er de komende zeven jaar iets fundamenteel verandert aan de mensenrechten daar?

Orkesten en schilders

Onze orkesten gaan naar Rusland, onze schilders gaan daarheen… Om nou te zeggen van die sporters “ja het is raar dat ze daar sporten”, daar ben ik het gewoon niet mee eens.

Klein verschil: bij die orkesten en schilders gaan niet tientallen cameraploegen, twee bewindspersonen en het koninklijk paar mee. Ze drinken na afloop geen biertje met Poetin in een feesttent. De staatsomroep gooit niet twee weken de gehele programmering om om er verslag van te doen.

Nee, het is inderdaad niet raar dat die sporters daar gaan sporten. Het is raar dat we er met veel bombarie en een zware afvaardiging heen gaan, en dat vervolgens goed gaan lopen praten met slappe argumenten. Prima als je zegt dat je met behulp van soft diplomacy bepaalde binnenlandse wetgeving in een gastland wil aanpakken. Maar wees ook eerlijk over de échte reden dat je daar bent: je wilt gewoon op die tribune zitten en de wedstrijden zien.

Reacties (11)

#1 Johan A.N.

En zo is het.
Helemaal goed, Eva.
Zowel Schippers, als Rutte, als ons staatshoofd en zijn vrouw, gingen daar heen voor hun eigen lolletje en proberen nu op allerlei manieren hun gebrek aan normbesef goed te praten.

  • Volgende discussie
#2 nome

Dacht bij het zien van bovenstaande foto, aan een blije kassière van de week. Ze had geen cent kasverschil, zoiets.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 parallax

Schippers heeft helemaal gelijk. En hetzelfde geldt voor ’t WK in Qatar.

Probleem is echter dat het niet gaat over ’t protest maar juist gebrek aan bij de andere situaties.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 hansje ter horst

@3:
Hetzelfde zal inderdaad gaan gelden voor het WK in Qatar.
Niemand zal zich druk maken over de omstandigheden waaronder en hoe dat theater tot stand gekomen is.
Want we gaan voor het feestje.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 McLovin

Van die topsporters hoef je niks te verwachten, die zijn enkel met zich zelf bezig, en helemaal niet met politiek en hun medemens (uitzonderingen daargelaten: http://en.wikipedia.org/wiki/1968_Olympics_Black_Power_salute)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Lampe

De Olympische Spelen en het WK voetbal zijn onontbeerlijk om de status quo van een onrechtvaardige, op consumptie gerichte wereld te handhaven. Het houdt de mensen gedwee en tast heel effectief de oordeelskracht aan. Luister voor de ‘grap’ maar eens naar radio 1 op dit moment. Spelen voor en spelen na, alsof verdere, meer belangrijke nieuws heeft afgedaan of simpelweg niet meer plaatsvindt. Dat er dus wordt ingezet op een zware delegatie voor louter brood en spelen is zo bezien heel goed te begrijpen. Beschamend die Olympische Spelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Lampe

@5: Een meer actuele uitzondering: http://nl.wikipedia.org/wiki/Vitali_Klytsjko

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Johan A.N.

@7: Ja.
En Vitaly en zijn broer Vladimir zijn superieure sporters, in mijn ogen.
Mijn vrouw vindt het ook mooie jongens….
Maar ja, ze hebben dan ook een vak geleerd…… ;)

Volgens mijn geheugen zijn ze beiden sportarts.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 parallax

Ik had het eerste geciteerde stukje van Schippers moeten citeren nu staat er 180 graden van wat ik bedoel.

Alsin: Schippers is selectief.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 nome

Toegegeven, ik ben dol op blije kassières.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 August Biels

Och, Sotsji of geen Sotsji: zowel dit kabinet als dit koningshuis bestaan uit immorele patjepeëers. Voor die conclusie heb ik geen sport evenement nodig, ik hoef alleen maar naar het beleid en het gedrag te kijken.

  • Vorige discussie