Scheurlijnen over Irak koers VS

De Democraten rammen keihard in op het Irak beleid van de Bush regering. Vorige week nam de Senaat een wet aan die voorziet in de terugtrekking van het Amerikaanse leger uit Irak vanaf 1 september 2008. Het huis van afgevaardigden zit op dezelfde lijn. Nu bereiden beide politieke eenheden een dubbele wet voor naar slinks Amerikaans gebruik. Daarin wordt de door Bush beoogde vergroting van het budget voor de Irak oorlog van 96 miljard dollar gekoppeld aan een tijdlijn voor terugtrekking (die waarschijnlijk niet bindend zal zijn).

Bush heeft al aangekondigd zijn veto uit te spreken, dan maar geen geld. “Instead of passing clean bills that fund our troops on the front lines… the House and Senate have spent this time debating bills that undercut the troops.. It’s one thing to object to the policy, but it’s another thing when you have troops in harm’s way not to give them the funds they need.” aldus Bush. Vice-President Dick Cheney trapte na Bush zijn repliek nog wat harder na, het militaire beleid is een zaak van het witte huis, en alleen het witte huis “The fact is that the United States military answers to one commander in chief in the White House, not 535 commanders in chief on Capitol Hill … We expect the House and Senate to meet the needs of our military on time, in full and with no strings attached.” aldus Cheney.

Of dit soort keuzes lekker liggen bij het Amerikaanse publiek valt nog te bezien. Volgens een van de laatste opiniepeilingen van AP-Ipsos, het onderzoeksbureau van de Associated Press, zijn 6 op de 10 amerikanen voor een terugtrekking uit Irak binnen zes maanden.

 1. 1

  Ach ja republikeinen democraten. Ze vechten wat om de macht maar voor de rest is het tweemaal hetzelfde. De USA is een lobbycratie.

 2. 2

  Gevaarlijk voor de democraten. Als er straks tekorten zijn dan krijgen de democraten de schuld en dode soldaten die naar huis komen omdat ze hun kogelvrije vesten niet kregen doet het niet goed.

  Ik zie Bush en cs. er ook nog voor aan kunstmatig wat tekorten te creeëren.

  Het begin van de republikeinse herverkiezing? Ik denk het wel.

 3. 3

  De Democraten denken juist met deze acties kiezers te winnen omdat de amerikaanse bevolking zou denken dat een terugtrekking gewenst is.

 4. 4

  Klopt, maar Amerika schiet in een stuip als het de bescherming van “hun jongens” gaat. In dit geval denk ik dat ze de bal net zo hard weer terugkrijgen.

 5. 5

  Kijk dat snap ik dan niet, want als Bush de wet vetoot, is hij het die het geld niet wil uitgeven. De democraten willen namelijk wel 96 miljard geven.

 6. 6

  Geen hond in de VS heeft door dat de Senaat policy wil voeren op basis van argumenten, en Bush politiek voert op basis van sentimenten. Ze zouden de bevolking daar eens verplicht op cursussen klassieke retoriek moeten sturen.

  Ongeacht waar je in politiek opzicht staat, dit is geen eerlijk debat.