Schermschot #29

Snaporaz’ Woensdagse SchermSchot. Gààn voor die volle 10 poenten. Klik op het plaatje en raad uit welke film het schermschot afkomstig is:

“la petite bouffe”
******************************************************
Uitleg van DE SCHERMSCHOTQUIZ: Een filmstill wordt gevangen met print-screen op de computer of via het analoge gat dat tussen tv en fotocamera gaapt. En u mag raden uit welke film de afbeelding komt of anderszins zinnig cinematisch commentaar leveren. Blijven goede antwoorden lang uit in het reactiepampier, dan kan de organisatie aanwijzingen geven. Na pakweg een jaar filmplaatjes raden (eind 2008), zal een prijs aan de beste Sargassale Schermschutter worden toegekend.

 1. 6

  Wat zijn dit toch altijd vreemde films. Ik altijd gedacht dat ik verstand had van films.

  Blijkt nu dus dat ik vroeger veel vaker in het filmhuis had moeten staan met de vraag ‘pardon, heeft u ook een leuke film met vallende gebraden kippen?’

  Maar nee hoor, ik vermaakte me prima met Big Trouble In Little China en grijp nu al meerdere weken naast de prijs. Oh ja, een paar weken terug, toen wist ik het wel, maar kreeg ik mn antwoord niet door de plaats-je-reactie-ronde.

  Ik zou zeggen, laat Greenaway of Pasolini eens op het stoffige dvd-schapje staan en doe eens iets waarvoor we niet drie keer moeten googlen alleen maar om te kijken hoe je de titel schrijft.

 2. 7

  Telkens als ik hoor dat iemand zegt ergens verstand van te hebben heb ik dat altijd als vreemd ervaren. (grapje frankoverlast..wink wink:)

 3. 14

  @6: Wij keken vroeger gewoon een ander genre films dan alle schermschoten tot nu toe (en nee, van alles wat is niet hoe ik de paar gepasseerde niches zou betitelen). Van alles wat langs is geweest, was er tot nu toe precies 1 film bij die ik wel al gezien had, al wil ik mezelf niet bepaald betitelen als hebbende verstand van films.

 4. 16

  Tja, waar keek u naar ? Ik heb nog een divers programma in petto, maar wou nu inhaken op een recente verschijning. Tipgewijs staan er ondertussen al vijf foto’s on line van deze oscarwinnaar. Wachten op Lothar Matthäus ? Of toch maar weer een tip ?

 5. 17

  Val je achter je toetsenbord in slaap en plots schiet je wakker – droomde dat Frank droomde dat Larie de oplossing vertelde in een dromenrepubliek. Met de hoed van Napoleon op. Nou, ik blijf niet op de oplossing wachten ‘truste y’all.

 6. 20

  TROMMELROFFFFFFEL TROMMELROFFFFFFEL TROMMELROFFFFFFEL TROMMELROFFFFFFELTRANCE tot onze handen bloeden, tot de laatste snik, trom trom, bom bom …

 7. 22

  Nou, die blechttrommel is het dus ook niet als ik zo naar die screenshots kijk. Daar gaat mijn vale victorie. Maar goed, in ieder geval weet ik dat d’organisatie van me droomt.

 8. 27

  Niet echt een Babette’s feestmaaltijd, maar bon, als de lunch doorgaat zal ik al blij zijn, droom er nu al zo lang van.

  (Echt opvallend hoe vergeten deze topregisseur vandaag is. Oscarwinnaar, met de beste acteurs en actrices gewerkt, kunstenaars … Carrière ook …)

 9. 33

  Alleszins ’n mooie opwarmer voor de droommatch van zaterdag. En met deze post #33, de leeftijd van Jeezes, is dit echt m’n laatste tip. De tien punten liggen te grabbel, orangisten !

 10. 36

  ^^^^ KARTOFFFFFFELDETROMMELDEDRUMSOLO!! ^^^^

  Proficiat Larie ! En heb j’m gezien, of was het detectivewerk ?

  Eh oui, inderdaad, met een perfect simpele titel …

  Le charme discret de la bourgeoisie

  Luis Buñuel

  1971

  Potdorie nù a.s. zaterdag 2008-06-21 om 14 uur in het Nederlandse filmmuseum in Amsterdam (Vondelpark) ! Klikmelink +
  http://www.filmmuseum.nl/website/exec/fronthomepageread1/bbdbjibiebig?

  Een gezelschap, met o.a. de ambassadeur van de republiek Miranda, wil de hele film door tafelen, maar het lukt nooit … De pogingen stranden in interrupties door een leger dat graag aan droomduiding zou doen als er geen manoeuvres waren, lopen mis door protagonisten met nachtmerries over toneelvoorstellingen met plastic kippen (- in “The party” is het een echte kip, Paul -) of bloedende brigadiers uit de tijd dat de politie zich nog populair wilde maken, en zo voort. Tussen al dat falen door, worden er nog gratuite dromen verteld ook, bv. door een wel heel triste officier in een koffiehuis zonder koffie, thee of zelfs water. Gelukkig is er nog het laatste sacrament, of de perfecte dry martini. (Test uw chauffeur om te zien of hij een man van het volk is. Zulke lui drinken een droger martini in één teug leeg, stel je voor !) Met Michel Piccoli in een kleine rol, Fernando Rey in een grote, en verder ook het sensuele trio Delphine Seyrig (check haar heerlijke stem op de parlando cd met Steven Brown in de “Made to measure” reeks van Crammed), Bulle Ogier (zalige rol als dronken lorretje) en vooral Stéphane Audran (mevrouw Chabrol), misschien wel de mooiste bourgeoise ooit.

  http://www.erratamag.com/archives/2007/09/luis_buuels_mar.html
  http://www.cinema.nl/artikelen/3530654/vader-vond-films-maken-niet-bijzonder-leuk
  http://thecultcorner.com/interview/interview-juan-luis-bunuel

  Meer voorproevers (met of zonder olijfje) via :
  http://profile.imageshack.us/user/uzine/
  http://en.wikipedia.org/wiki/The_Discreet_Charm_of_the_Bourgeoisie
  http://archives.obs-us.com/obs/english/films/mxframes/pierson/bunuel.htm
  http://www.sensesofcinema.com/contents/directors/05/bunuel.html
  http://www.luisbunuel.com/
  http://www.luisbunuel.org/

  Y AY CARAMBA D’R IS EEN GLOEDNIEUW BOEK, MOOI ON LINE ON DISPLAY VIA
  http://www.mkw-uitgevers.nl/bubu.html (ISBN 9789074622622)
  = vertaling (eindelijk) met de steun van het Filmfonds van een essentiële (en heerlijke) Spaanse uitgave uit 1986/1993, met een inleiding van Willem Jan Otten. Het betreft interviews die Tomas Pérez Turrent en José de la Colina tussen 1975 en 1977 in Mexico hebben afgenomen met Buñuel (1900-02-22 > 1983-07-29). Ze bespraken z’n hele oeuvre, film per film. De Franse vertaling uit 1993 (“Conversations avec Luis Buñuel. Il est dangereux de se pencher au-dedans”, ISBN 2866421392) is nu ook goedkoop herdrukt in de Petite Bibliothèque des Cahiers du Cinéma (ISBN 9782866425005)
  http://www.boutique-cahiersducinema.com/boutique/fiche_produit.cfm?type=7&ref=EAN9782866425005&code_lg=lg_fr&pag=1&num=0

  Lees vooral ook Buñuels autobiografie “Mon dernier soupir” (“Mijn laatste snik”, “My last sigh” / “My last breath”), waarin hij onder andere vertelt over de perfecte dry martini, en over z’n passie voor het rituele trommelen-tot-je-er-bloedend-bij-neervalt tijdens de Semana Santa in Calanda.
  http://www.semanasantaencalanda.com/

 11. 37

  ^^^^ ROFFFFFFELDETROMMELDEDRUMSOLO! ^^^^

  #34 at long last ! Net voor de neus van #35, kunnen nog dure punten worden, Q !

  ^^^^ SPAMFILTERRRRR ^^^^

  De uitleg over de film zit momenteel in de spamfilter.

 12. 38

  Plautdietsch gesproken, Nederlands ondertiteld en ook een aanrader die dag in het filmmuseum van Am’dam : die “Stellet licht” van Carlos Reygadas (Mexico, 2007, 135′ kleur), wat je ook van het einde vindt.

 13. 39

  Ik weet het niet hoor, volgens mij wordt bloggen gevaarlijker. Regeringen arresteren meer bloggers dan ooit om hen de mond te snoeren, dat verklaren onderzoekers van de Universiteit van Washington in de Verenigde Staten. De laatste versie van hun jaarlijkse World Information Access-rapport (WIA) laat zien dat er een aanzienlijke verhoging is van mensen die met hun geschrijf of filmpjes op internet de wet overtreden, zoals in China, Egypte en Birma.
  Kijk hier 1s

 14. 40

  Helemaal gemist, schermschot. “la petite bouffe” had al alarmbellen moeten doen rinkelen. En zeker gezien het feit dat ik deze film gezien heb in een soort van Piccoli sequence marathon. Goed, heeft larie ook wat punten. En steek maar een sigaar op uit eigen doos. Allemaal bijzondere films hoor (met Piccoli) over menselijk feilen en falen enzo, voor smulpapen dat spreekt voor zich:

  Dillinger Is Dead (Dillinger è morto, 1969)
  La Voie lactée (1969)
  Topaz (1969)
  Les Choses de la vie (1970)
  Max et les ferrailleurs (1971)
  The Discreet Charm of the Bourgeoisie (Le charme discret de la bourgeoisie, 1972) Themroc (1972)
  La Grande Bouffe (The Grande Bouffe or Blow-Out, 1973)
  Themroc (1973)
  Le fantôme de la liberté (1974)
  Le Trio infernal (1974)
  Vincent, Paul, François, et les Autres (1974)
  Sept morts sur ordonnance (1975)
  La Dernière femme (1976)

  Fantastique classique.

  Kan verder alleen maar zeggen..ZIEN.

 15. 41

  Ja, Nederland, dat moet daar afgeladen vol zitten he in het Filmmuseum. En dan stil zwijgend film kijken !

  Tnx 4 sharing YP ! Maar toch ook a lesser note : had ooit de gelegenheid Piccoli te interviewen. Hij wou dat, omdat ik het met hem over Themroc wilde hebben. Zo’n man is dat nou. En toch ging het mis, buiten zijn & mijn wil om. Ach ja. Misschien toch maar ’s naar Parijs afreizen maar weer …

  Over “Les choses de la vie” hadden we het hier overigens al eerder in deze reeks, en ook “Themroc” kwam hier al aan bod. Klikmelink… Sautet is een onderschatte regisseur, want ook “Max et les ferailleurs” staat nog reuze leuk overeind. Meer eigenlijk dan “Le fantôme de la liberté” (met ook Monica Vitti). “VPF&la” moet ik nog zien.

  Enneuh dat boek : moet je lezen man ! De lofrecensies hebben gelijk !
  http://www.mkw-uitgevers.nl/bubu.html

 16. 43

  Dit is misschien wel mijn meest favoriete film van allemaal (*). Behalve zaterdag om 14 uur speelt hij maandag opnieuw, om 19u30. Er is dan geen EK-voetbal. Enkel wonden likken, en deze film is daar goed voor, Nederland !

  Voor de dvd freaks : bij mijn weten niet Nederlands ondertiteld op de markt, wel Engels, klikmelink. En puur Frans-Frans, zonder ondertitels, uiteraard.

  Er is ook een geweldige anecdote over deze film. Toen die was genomineerd voor beste buitenlandse film bij de oscars, vroeg men Buñuel (immer met tilde) of hij dacht dat ie ‘m zou winnen. Zijn antwoord : ben daar zelfs zeker van. Je kunt van de Amerikanen zeggen wat je wilt, maar ze houden hun woord. Dus sinds ik het geld heb gestort, ben ik zeker dat ik ‘m ga winnen. En uiteraard won Buñuel ‘m, wat hem dan weer een “zie je wel” ontlokte. Heerlijk, heerlijk, heerlijk, en maar een van de vele fijne dingen die je over of van hem kunt lezen.

  Verschillende niet-filmfan-vrienden-vamme hebben bv. toch met veel plezier “Mijn laatste snik” (Meulenhoff, ’n vijftiental jaar geleden zwaar weggeramsjt) gelezen. Doèn !! Die interviews : dito. Toegegeven, echter : z’n eigen jonge geschriften (vertaald als “De Andaloesische hond”) en dat boek met Max Aub zijn minder.

  (* Of toch top 3 ; de andere komen hier nog wel ’s aan bod. Wat Buñuel betreft, is er natuurlijk ook altijd nog het totally incontournable unieke monster van een woeha genaamd “L’age d’or”.)

 17. 45

  @#42 toen. Nu moet ik het vanaf nul heropbouwen, en wie gaat nou een oude man alsnog storen voor ’n (s)malle eigen kick ?

  Anderzijds, “Themroc” is nog zooo weinig gedocumenteerd, en ook de regisseur is alweer dood.

  Hey, en klikmelink voor nog een hele leuke, weinig bekende Buñuel ! Vely kjoet, alle dodeska’dens nog an toe !