Sayonara Nukes!

Foto: copyright ok. Gecheckt 08-11-2022
,

Japanners stemmen in grote meerderheid voor afschaf kerncentrales. In een opiniepeiling van dagblad Asahi Shimbun (14 februari 2012) zegt 66% vóór afschaf en 23% er tegen te zijn. Ook al vinden andere media-ondernemingen (NHK, Nikkei Shimbun) ietwat andere cijfers, er is maar één conclusie: De meeste Japanners willen van kernenergie af.

Dat lag vóór de ‘Fukushima’-ramp die bijna een jaar geleden begon en nog steeds niet volledig onder controle is, anders. Toen was 75% voor behoud van kernenergie. Slechts 14,7% sprak zich toen nog tegen kernenergie uit.

De trendbreuk viel inderdaad op de grote anti-kernenergie-demonstratie van een paar dagen terug, 11 februari, waar te nemen. Van de 12.000 mensen die in Tokyo bijeenkwamen waren de meesten pas na de Fukushima-ramp over kernenergie gaan nadenken. De demonstranten kwamen een oproep van het Sayonara Nukes comité na. Een actiegroep die door auteur / nobelprijswinnaar  Kenzaburo Oë, musicus / componist Ryuichi Sakamoto en andere Japanse coryfeeën is opgericht. Ze verzamelen 10 miljoen handtekeningen van mensen die allemaal voor afschaffing van kerncentrales zijn.

Japan zou eind april al kernenergievrij kunnen zijn. Nog maar drie van de totaal 54 kernreactoren leveren stroom aan het elektriciteitsnet. Want, zo legde de regering na de ramp vast, reactoren mogen pas terug aan het net wanneer ze een stresstest hebben doorstaan. Behalve de kwaliteitstest is voor een herstart ook opnieuw de goedkeuring van lokale en centrale overheden nodig.

Dus alle reactoren die automatisch door de aardbeving tot stilstand kwamen, maar ook alle reactoren die successievelijk van het net moesten vanwege hun wettelijk voorgeschreven onderhoudsbeurt, ondergaan in Japan deze procedure. Zo komt het dat Japan op het moment nog maar drie reactoren heeft die stroom leveren. Zij zorgen nog maar voor 4% van ’s lands elektriciteitsbehoefte. Voorheen had Japan 30% atoomstroom en streefde met nieuwbouw 50% na. Alle nieuwbouwplannen kwamen met de Fukushima-shock onmiddellijk op ijs te liggen.

De regering werkt hard aan de herstart van goedgekeurde kernreactoren, maar ondervindt harde tegenstand onder burgers. Sommige lokale autoriteiten (burgemeesters en provinciegouverneurs) willen wel, maar alleen als de regering garant staat voor alle eventuele schade. Want niemand gelooft nog echt in de veiligheid van kerncentrales. Voor de aardbeving-tsunami van 11 maart 2011 heette het immers dat Japans kerncentrales tot de veiligsten in de wereld hoorden. De burgers organiseren zich intussen. Niet alleen in de 10-miljoen-handtekeningen actie van Sayonara Nukes. Dat heeft vooral symbolische waarde. Veel ingrijpender kan de actie van Let’s Decide Together zijn. De groep rond advocaten, academici en een paar politici wil een nationaal referendum over atoompolitiek uitlokken, zoals ook Zweden dat in de 80-er jaren heeft gedaan.

Bijna een jaar na de driedubbele ramp (aardbeving, tsunami en kerncentrale) nemen steeds meer burgers in Japan het eigen initiatief in handen. Kernenergie is daarvan maar één thema.

featured foto 3stepscrew

Reacties (1)

#1 Cracken

Hoe wordt momenteel het gat opgevangen dat in de energievoorziening is ontstaan? Had Japan nog een overcapaciteit in kolen/olie/gas centrales die nu benut wordt om de vraag op te vangen?