1. 1

  Minpuntje is wel zijn support voor een katholiek Europa.

  … calling for the state to have a “structured dialogue” with faiths and for Catholics and others to play a greater role in public life.

  en

  The second contemporary paradox is that France is the Catholic country with the strongest-declining congregrations and clergy while also being the Catholic country with most vigorous Catholic “revivals” and movements.

  Toch nog maar even wachten hem tot president te bombarderen?

 2. 2

  Heb nog al straffe verhalen gehoord over hoe deze handige man zijn publiek inpakt. Een kleine Napoleon van zijn tijd, die “leiderschap” geprononceerd invult temidden van een organisatie die het hoofd ’n beetje kwijt is.

 3. 3

  @1: Weet je ook eens hoe dat voelt om door een anders-religieuze natie de les gelezen te krijgen. Geef mij maar een Frans-katholiek regime boven een Hollands-protestants!

 4. 4

  HansR, ik heb toch het gevoel dat u de Middeleeuwen nooit helemaal te boven bent gekomen ;-)

  Uiteraard heeft u vanuit atheïstisch oogpunt helemaal gelijk, en we moeten altijd scherp blijven of vermenging van politiek en religie, toch voelt het als over-reacting? Of ben ik verblind door mijn roze bril?

 5. 5

  @Bismarck
  Grap is dat Frankrijk erg seculier in zijn (staats)inrichting is. Geloofsinvloed is in FR minder merkbaar dan in NL. Hoe zot dat ook mag klinken.

  Mijn opmerking richt zich meer richting Europa waar Sarkie blijkbaar en grote rol wil spelen. En het ernstig ondemocratische karakter van de EU samen met de geluiden – van oa. Fr Du en de oude Oost-Europese landen – om toch maar meer invloed van de katholieke kerk vind ik verontrustend.

 6. 6

  @Carlos
  Zie mijn opmerking #5.

  Ach middeleeuwen?
  Is onze tijd veel anders politiek, cultureel en geestelijk nou werkelijk veel anders? Technisch ziet het er wat anders uit maar denk niet dat de mens leert. Nee nee… Herhaling van zetten dat is het. Daarom is geschiedenis zo aardig.

  Overigens was mijn opmerking volledig modern en had niets met geschiedenis te maken. Hoe kom je er bij?

 7. 7

  Sarkozy ontpopt zich als een Napoleon die het laïcisme aan de laars lapt. Gelukkig is deze poppenkast over twee maanden weer over, wanneer de Tsjechen het eens mogen proberen.

 8. 8

  @HansR, 1, Moet je zo’n opmerking niet zien tegen een culturele achtergrond? De oproep zou ook slechts een oproep kunnen zijn om meer maatschappelijke betrokkenheid van niet-politieke organisaties, zoals de Katholieke kerk. Neem bijvoorbeeld het Leger Des Heils, dat in Nederland veel maatschappelijke betrokkenheid toont vanuit de protestantse achtergrond. In Frankrijk is het Leger des Heils een zeer kleine speler, omdat men hier overwegend Katholiek is. Hier (in Frankrijk dus) zijn Katholieke organisaties, evenals organisaties met een Islamitsche achtergrond, beter in staat eenzelfde rol te vervullen.
  Sowieso is het Franse ‘verenigings’leven anders dan bij ons in NL. Veel Fransen zijn lid van een of andere sociale club (bijvoorbeeld de padvinderij) die zich afficheren als zijnde gelieerd aan een bepaalde religie, waarbij dan met name de Katholieke Kerk vanwege de grote ‘aanhang’.
  Kortom, via die weg kan de Katholieke Kerk een grote invloed uitoefenen op de maatschappelijke betrokkenheid.

 9. 10

  Ik vind het helemaal niet erg dat Sarko zo aan de Europese kar loopt te trekken. Graag zelf, iemand met daadkracht, al is het niet altijd mijn daadkracht.

  Of nee… wacht, misschien moeten we een top organiseren ;-)

 10. 11

  @arieT
  Kortom, via die weg kan de Katholieke Kerk een grote invloed uitoefenen op de maatschappelijke betrokkenheid.

  Het wezen van de Franse moderne staat – en daarmee van Europa – is sinds de revolutie o.a. het remmen van de maatschappelijke betrokkenheid van de RK kerk die het land en Europa zoveel ellende had berokkend (ja, geschiedenis. Krijgt Carlos toch nog gelijk…). Lijkt me toch wel reden om wat voorzichtig te zijn met dat soort uitspraken.

  Ben het verder wat dat betreft met su#9 eens. Ik vraag me eigenlijk af wie eigenlijk zit te wachten op een echt maatschappelijke betrokkenheid – inmenging in de politiek en het maatschappelijk leven bedoel ik dan – van de RK kerk. Polletje?

  Mijn toevoeging en daarmee van Europa hierboven wijst naar de export en expansie van de Franse revolutie naar Europa door Napoleon. Europa is schatplichtig aan de Franse democratie en aan de Franse revolutie.

 11. 13

  @5: Dat is wel vrij normaal voor katholieke gebieden tegenwoordig. Het gaat echter niet zozeer om het geloof zelf als de cultuur. Frankrijk heeft, net als bepaalde delen van Nederland een heel sterk katholieke culturele inslag, ook on der de seculiere inwoners van de betreffende gebieden.

 12. 14

  Lekker weer, een zinnetje uit een vehaal pakken, en daar op gaan zitten zeiken. Wat ik bedoel is dat het in Frankrijk cultureel anders is. Nee, ik ben niet voor een politieke invloed van welke religie dan ook, maar het toeval wil in Frankrijk dat de Katholieke kerk een van de grootste georganiseerde groeperingen is, die daarom in staat zijn maatschappelijk een positieve rol te spelen. Vergelijkbaar met wat bijvoorbeeld het Leger des Heils doet. Die rol afweren vanwege de religieuze grondslag, houdt in dat je ook liever niet het Leger des Heils een maatschappelijke rol ziet vervullen. Of bijvoorbeeld het CNV (ook een maatschappelijke organisatie met een religieuze achtergrond).
  Je moet wel dingen kunnen scheiden.

 13. 15

  Ik vind Sarkozy wel kwetsbaar bevlogen en eerlijk in tegenstelling tot Barroso. Ik mag die (barosso) man niet, kijk naar zijn ogen..een rat.

 14. 16

  De EU is een fantastisch iets, maar heeft dringend behoefte aan een schop onder zijn/haar kont…. zoniet dan zal het in het kruis zijn. En mocht het dan toch een hij zijn, dan kan die schop wel eens een lege zak treffen.

  Want gretverderrie gaat er daar veel geld in om zeg… en dat kennelijk vooral voor verdragen die na lang en dus duur overleg door de verschillende lidstaten weer in twijfel wordt getrokken.

  Dus, laat Sarkozy maar eens goed blazen (en denken dat hij president is van iets groters). Samen met RTL en hopelijk andere initiatieven kunnen we dan misschien toch nog hopen op ’n efficiënt en daadkrachtig Europa.

  PS, en wat is dat probleem met katholisisme? Is dat werkelijk het probleem hier?

 15. 17

  De EU is een fantastisch iets, maar heeft dringend behoefte aan een schop onder zijn/haar kont

  Grappig. Zodra de EU iets doet gaan er meteen kuddes mensen protesteren ‘omdat dat niet de bedoeling was’. Hrm. Hoe zou dat komen?

 16. 18

  @17
  Durven we ons de vraag te stellen of een echte democratie wel kan werken binnen zo’n heterogene club als de EU?

  Als we nu eens het aantal partijen terugschroeven naar 2? En dat op alle bestuurlijke niveau’s.

 17. 19

  Of eigenlijk waarom niet één partij?

  Want zeg nu eerlijk, dan zouden we veel beter kunnen opboksen tegen de feitelijk absolute regimes van Rusland (Poetin, of hoe heet die gast ook al weer), China (communisten), India (kasten) en de US (money money money).

 18. 20

  @16(PS): Ik denk dat dat een Hollands-protestantse reflex is. Vandaar mijn #3, om even de hypocrisie daarvan onder ogen te brengen.