Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

weekendlogo123.jpgNu de lezers massaal met vakantie zijn, en ik dus eigenlijk voor de kat z’n kut schrijf, zijn hoogdravende en diepzinnige bijdragen niet op hun plaats.

Kijkplezier langs de snelwegen

Bij VROM hebben ze er weer heel weinig van begrepen met hun plan om mooi uitzicht langs te snelweg voor het nageslacht te bewaren. Dat werkt natuurlijk files in de hand. Ga maar na, kom je na uitzichtloze kilometers van geluidswal en wildgroeiterrein eindelijk een plekje tegen waar wel iets te zien is en hup, iedereen in de remmen. Met het gevolg dat er files ontstaan. En die willen we nu juist voorkomen. Bovendien heeft de spreiding van bedrijventerreinen langs alle snelwegen nog een extra file-opheffend effect, omdat we dan overal naar toe moeten in plaats van naar een paar concentraties rond de grote steden. Schilder maar een mooi landschap op de geluidswallen, houd je nog kunstenaars mee aan het werk ook.

Het loon van de afgunst

Ik begrijp dat gezeur van de bewust kinderlozen niet. Want zeg nou zelf, het is toch knap asociaal om te klagen dat ze extra moeten betalen, terwijl wij alle ellende moeten doorstaan bij het grootbrengen van de mensen die hen later moeten verzorgen in zieken- en bejaardenhuis. Voor dat kleine beetje kinderbijslag en het belastingvoordeel hoef je het allemaal niet te doen, kinderen vreten geld. Want je wilt toch het beste voor je kind: maxi-cosi of duurder, superabsorberende luiers met diverse goten, elefanten schoentjes, hippe merkkleding, noem maar op. En dan de voortdurende angsten. Met afgrijzen geef je ze over aan vreemden op de opvang en op school. De hele dag zie je ze ten prooi vallen aan kinderlokkers, messentrekkers, 30-plus rijders, ontvoerders en ga zo maar door. Als je ’s avonds niet totaal uitgeput in slaap zou vallen zou je er nog slapeloze nachten van krijgen.

Begint de pubertijd, dan slaat het klimaat totaal om. Je zorgen veranderen in verdriet. Want nu begint het loswekingsproces dat die kleine etters op eigen benen moet leren staan. Met het gevolg dat ondank je loon wordt. De hele dag ruzie. Achter het huiswerk aanjagen, opletten wat ze op het internet doen, hebben ze niet de verkeerde vrienden, constant tegen de klippen op opvoeden. Samengevat: 20 jaar lang ga je elke avond uitgestresst naar bed en kom je niet aan existentiële levensvragen toe. En gaan ze dan tenslotte met succes de deur uit dan mag je na een paar jaar terugkomen van je gedroomde wereldreis om op hun kinderen te passen. Hoe durven die bewust kinderlozen daarover te klagen. Ze voelen zich met de nek aangekeken door de kinderbezitters. Ja, nogal wiedes, die zijn stinkend jaloers omdat zij zelf niet zo’n verstandige keus hebben gemaakt.

Vliegen in een gouden schaap met vijf poten

Nederland stevent nog steeds keihard af op de aanschaf van de JSF, een vliegtuig dat al in de specificatiefase gedoemd was een dure flop te worden. Waarom? Omdat het alles tegelijk moest kunnen: luchtverdediging, tactische ondersteuning en licht bommenwerpen. Op zich zijn deze doelen misschien nog wel te verenigen, maar als het dan ook nog eens geschikt moet zijn voor vliegdekschepen, dan kom je toch met de eisen in de knoop. Het totale eisenpakket van het Amerikaanse leger heeft al geleid tot flinke vertragingen bij de ontwikkeling, waardoor het toestel werkelijk reteduur is geworden. Op dit moment zijn de afzetprognoses meer dan gehalveerd, terwijl de fabriek de ontwikkelingskosten toch graag terug zal verdienen. Uiteindelijk zal het toestel dus nog duurder worden.

Misschien hadden we ons beter toch niet zo vast kunnen bijten in het JSF-avontuur. Na het succes van Airbus is het een beetje naïef te denken dat de Eurofighter (die trouwens een beetje op een Mig 29 lijkt of vergis ik me nou) wel niks zal zijn. Niet dat die nou veel goedkoper zal zijn, maar het huidige kostenplaatje is al lang niet meer in het voordeel van de JSF. En met de Eurofighter worden nu al heel betrouwbare rondjes gedraaid. De enige geldige reden om de JSF te kiezen zou wel eens kunnen zijn dat we het verarmde Amerika er mee bovenop kunnen helpen. Tenslotte hebben ze dat wel verdiend nadat ze de levensgevaarlijke Sadam Hussein voor ons hebben uitgeschakeld.

Reacties (21)

#1 InvertedPantsMan

Niet te vergeten dat een groot percentage van de opleiding van alle kinderen en jonge volwassenen uit de schatkist komt en slechts een klein gedeelte direct door de ouders betaald wordt. De bewuste dinkies draaien dus weldegelijk op voor het opvoeden van het kroost van anderen dat hun later moet verzorgen. Ik vindt het allemaal wel prima als bewust kinderloze. Het enige dat ik ouders kan afraden is om mijn keuze in mijn gezicht egoïstisch te noemen.

 • Volgende discussie
#2 Naam

InvertedPantsMan, zo te zien heb jij niet opgelet tijdens je opleiding, met je ‘ik vindt’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Kittekat

Waarom ben je bewust kinderloos, IPM? (als ik vragen mag)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 zmc

De hoeveelheid uitzicht vanaf een snelweg is recht evenredig met de hoeveelheid overlast die die snelweg zal veroorzaken.

En, hoewel ik het niet met ze eens ben – ik wil zelf ook nog een keer mijn superieure genen verspreiden (en ben altijd bereid mijn handje op te houden als een of andere achterlijke malloot geld gaat strooien), begrijp ik het gezeur van de bewust kinderlozen maar al te goed. De werkelijk hilarische redenatie dat die kinderen later “voor mij zouden moeten zorgen” slaat werkelijk helemaal nergens op. Ik wil niet dat er voor mij gezorgd hoeft te worden, ik ga veel liever lekker dood als het zo ver is. En anders is er altijd nog familie, voorzover dat begrip nog past in onze geinstitutionaliseerde bureaucratie. En anders is het nog altijd mijn probleem en bepaal ik zelf wel of ik ieder jaar bereid ben om 5 van de 12 maanden kutwerk te verzetten om al die volstrekt van de pot gerukte ideeen te financieren. Maargoed, zo werkt het nog niet.

Ons land lijkt steeds meer en meer op een soort ziekelijke kinderproductieindustrie. Ondertussen zijn we na een handvol stadstaten, Bangladesh en Zuid-Korea het dichtsbevolkte land van de wereld. Gevolg? We betalen ons blauw aan huizen, vervuilen ons de tyfus, er is geen stuk natuur meer te vinden wat je niet in 1 uur of minder kunt doorkruisen en het is nou verdomme al zo erg dat we snelweglandschappen moeten gaan beschermen? Wanneer snappen die achterlijke moesbreinen in Den Haag nou eens een keer dat ons land vol is?! Dat we op moeten houden met kindfabrieken financieren en dat geld in plaats daarvan gewoon in technologie en onafhankelijkheid investeren. In Zuid-Korea hebben ze het tenminste begrepen; die investeren in belachelijke mate in robots en anderssoortige automatisering en slagen er ontzettend goed in om met een slinkende beroepsbevolking hun arbeidsproductiviteit op peil te houden. Wij, voormalig gidsland, nemen liever een voorbeeld aan Bangladesh en fokken erop los. Super!:-(

Overigens, InvertedPantsMan, kunt u wellicht uit den doeken doen welke redenatie is zou moeten volgen om erop uit te komen dat uw keuze om geen kinderen te nemen egoistisch zou zijn?

In afwachting van uw antwoord ga ik even in een hoekje zitten huilen om de realiteit van ons werkkamp annex mensenfokkerij om mij vervolgens dusdanig af te laden met verdovende middelen dat ik qua redenatievermogen misschien eindelijk eens tot de regionen afdaal waar dat godvrezende opperhoofd van het Ministerie van Jeugd en Gezin zich waarschijnlijk bevindt.

Danku.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Kittekat

@zmc; je gaat liever dood dan dat je op je ouwe dag nog kan relaxen met een pensioen waar alle kinderen die nu opgroeien en werken, aan meebetalen? Bovendien zorgt de jeugd voor een stuk vrolijkheid als we straks met allemaal van die ouwe zeurknarren zitten opgescheept. Beetje in de supermarkt hangen met je rollator, gratis koffie zuipen en zeiken dat het nooit meer wat wordt met dit land;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 MvL

Ik denk dat de meeste kinderlozen niet zo’n moeite hebben met wat voordelen voor gezinnen met kinderen. Maar het moet wel binnen proporties blijven. We hadden eerst de kinderbijslag, de kinderaftrek/korting en het zwangerschaps/ouderschapsverlof. Onderwijs hoort m.i. niet in dat rijtje thuis, omdat dat rechtstreeks naar het kind gaat en niet naar de ouder. Het is geen compensatieregeling, het is een investering. InvertedPantsMan: jij hebt ook gratis onderwijs genoten. En daar pluk jij net als alle dinkies en overige kinderlozen nu de vruchten van. 

Maar toen kwam er de kinderopvangtoeslag. Die werd ingevoerd om de arbeidsparticipatie te verhogen. Kosten: een paar miljard per jaar. Arbeidsparticipatie verhogen is leuk als je zit te springen om werknemers, maar het wordt ook wel weer een keer laagconjunctuur, en dan? 

Verder durf ik te stellen dat die arbeidsparticipatie een drogargument is. De kinderopvangtoeslag is uitsluitend ingericht als subsidie aan ouders. Ik maak dat op aan de regels: ouders hebben recht op kinderopvangtoeslag als beide in een jaar inkomen uit tegenwoordige arbeid hebben. Er is geen enkele onderdrempel: wettelijk heeft een gezin een heel jaar lang recht op 100% kinderopvangtoeslag als beide ouders ieder één dag in dat jaar gewerkt hebben. De staat betaalt dan het leeuwendeel van de kosten, tien en een half uur per dag, vijf dagen in de week, het hele jaar door.
Voor wie het niet geloven wil, je kunt hier een voorbeeldberekening uitvoeren. Speel lekker met de cijfers. 

Zelfs nu de kosten een stuk hoger uitvallen dan verwacht, is er nog steeds geen politicus te vinden die het bovenstaande ter sprake durft te brengen. Het bevorderen van de arbeidsparticipatie blijft beperkt tot het stimuleren van ouders een keer een uitzendbureau binnen te lopen. Het werkelijke effect op de arbeidsparticipatie is politiek blijkbaar niet interessant. 

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 MvL

Sorry, de link werkt niet; hier dus de voorbeeldberekening.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 MvL

En over de JSF: Ik begrijp nog steeds niet waarom zo’n klein kutlandje als Nederland het zich permitteert om überhaupt naar vaporware vliegtuigen te kijken. We zwemmen toch niet in belastinggeld dat we daar roulette mee kunnen gaan spelen?
Wie van de Sargasso reageerders heeft ooit eens een nieuwe auto besteld die op dat moment nog op de ontwerptafel lag? En waarvan de dealer zei: “Hij gaat veertigduizend kosten, maar zeventigduizend kan ook.”
“Als je zelf voor de stoelen zorgt, wordt ‘ie goedkoper.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Kittekat

@MvL; ik vind dat je nu wel heel erg uitgaat van een worst case scenario. De kosten van kinderopvang zijn hoog, voor vier dagen betaal je tegenwoordig 1000 euro. Het gaat erom dat je met de toeslag het aantrekkelijk blijft houden voor vrouwen/mannen om de baan te behouden, ook na de zwangerschap.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 MvL

Over de JSF kan ik kort zijn: vaporware.

Dus u heeft interesse in deze nieuwe auto, die nog op de ontwerptafel ligt? Hij gaat veertigduizend euro kosten. Maar zeventigduizend kan ook. Als u zelf de stoelen gaat fabriceren wordt ‘ie goedkoper.

Nee wij kunnen het als klein kutlandje wel veroorloven om rou***tte te spelen met belastinggeld.

De eurofighter is ook nog niet in productie. De prijs lag destijds al meer vast, maar of je met het uitendelijke resultaat ook kan vliegen moet nog blijken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 MvL

@kittekat (8):
Als een van de partners parttime werkt, dan is het toch niet nodig om de volle week te vergoeden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 MvL

Ter verantwoording: reactie 8 geschreven, stond verboden woord in, kwam niet aan en reactie weg. Daarom nog eens 10.
Webheerscheres, kijk je de spam handmatig nog na? Dan heb ik in het vervolg wat meer geduld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Crachàt

[ excuus, MvL: ik passeerde op mijn eigen nonchalante manier de spambox, vond het zowizo al mooie reacties, en heb ze dus ontspamt. Je ziet: ik nam even des Webmeesters’ honneurs waar, maar beter dan zij kan ik nooit worden. ]

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 InvertedPantsMan

Zmc heeft het meeste wel gezegd. De wereld is te vol en dat geeft problemen die we als soort nog niet begrijpen laat staan onder ogen willen zien. De natuur heeft manieren om om te gaan met soorten die het draagvlak voor hun populatie uithollen door hun natuurlijke bronnen te plunderen en ik draag graag mijn steentje bij om dit te voorkomen. In Nederland is het geboorte aantal 1.7 kind per vrouw geloof ik. Dat vind(!) ik mooi zo de komende decennia en daarna moeten we vooral weer naar 2.1 om de populatie in stand te houden. Als de bevolking meer in proportie was met de grootte van de wereld en het grote plaatje voor onze soort in de toekomst er in mijn ogen beter uit zag zou ik eerder overwegen kinderen te nemen. Gelukkig denkt mevrouw PantsMan er het zelfde over. We zijn met veel plezier oom en tante van neefjes en kinderen van vrienden want ik zie ook best het geluk in van het goed opvoeden van nieuwe mensjes. Ik begon over egoisme omdat veel ouders in een recente enquete aangaven het egoistisch te vinden geen kinderen te nemen. Wat een onzin. Wees blij dat je kinderen nooit zullen te hoeven concureren met mijn potentiele nageslacht op het moment dat schaarstes serieuzer worden. Ik ben slechts één keer mensen tegen gekomen die toegaven dat ze soms spijt hadden de rest is per saldo in de zevende hemel. Iedereen weet tegelijkertijd dat er een overbevolkingsprobleem is dus wie is de egoist? Boven alles vindt ik het een zeer onplezierige discussie. Laat mij lekker kinderloos op andere manieren bijdragen aan het welzijn van de mensen en neem vooral een beschaafd aantal koters als je je geroepen voelt, maar val me niet lastig met je zogenaamde morele superioriteit.

Slecht spellen is een beroepsafwijking voor ontwerpers en architecten en ik schaam me weldegelijk iedere keer dat ik er op gewezen wordt, dus gelieve dat niet meer te doen :P

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 mescaline

Een filosofie over het geluk van de niet-kindjes is niet compleet zonder iets te zeggen over het komende geluk van de wel-geboren kindjes.

You are being lied to. You never stood a chance.

Vooral als jullie volwassen en vrij, als gelukbouwers, burgers, medewerkers, aan de heilstaat en de markt zijn overgeleverd.

Lichte noot, vederlichte toets, seen all that, maar dat citaat deed me wel weer iets

http://100thofasecond.com/

“This is the end my friend. Dumbing down of America before the marketing and media and political gods is long complete. Knowingly or not we are in it just for the sake of chasing our own tails. Eating our own young. We are part of the societal and global loop structure that is larger than the capability of our individual comprehension of the matters that concern us and our well-beings. We are pre-wired, pre-programmed, and our basic emotions and life experiences are pre-determined. We are intellectual cyborgs that have inbred and self-mutated. Worst of all — we come with no expiration date.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Kittekat

Dank voor de toelichting, IPM. Ik ben gewoon een nieuwsgierig katje, wil altijd wel weten wat mensen beweegt. Toch mis ik het gevoel achter de redenatie. Als de wereld meer in proportie was, dan zou je aan kinderen gaan denken. En wanneer is dat dan? Wie bepaalt dat voor je? Jijzelf, een socioloog? Misschien gaat de roep om een klein IPM’tje uiteindelijk wel bepaald door de hormonenroep van je vrouw. Zie je zelf weleens als papa? Wat ook kan meespelen is dat je erg gehecht bent aan je eigen autonomie, jouw vrijheid om heen te gaan wanneer je maar wilt. Dat is helemaal niet erg, ik zou dat nooit veroordelen.
Ik ben momenteel een Bewuste Eenouder Moeder. Ik ben eerlijk, ik zie het niet zitten om weer door die hormonen toestand heen te gaan, met gruwel bevalling, kilo’s op de verkeerde plekken en dan de moeheid in combinatie met 32 uur werken.

Teleurstellende gezichten (met soms een lichte hint naar egoisme, want wil ik dan niet dat mijn uk opgroeit met een zusje of broertje, jaja zo zijn die superieure ouders) als ik zeg: nee, geen tweede. Wacht maar, dat zeg je nu. Precies, dat zeg ik nu. Wie weet over twee tien jaar als ik de veertig in beeld heb, dan ga ik er weer goed voor zitten. Nadenken en voelen.

Mooie voet, mescaline.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 S’z

Waarvan akte, y’all.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Michel

Ik vond de vergelijking die ik een week geleden hoorde van Michael Braungart wel interessant: er is veel meer biomassa aan mieren dan mensen, maar zijn er teveel mieren? Nee. Het maakt niet zo uit met hoeveel je bent, het maakt uit op welke manier je dat doet.

Of iemand kinderen wil of niet moet ie lekker zelf weten. De verwijten verbazen me wel. Het niet hebben van kinderen is niet egoïstisch, en het hebben van kinderen ook zeker geen aanslag op de schatkist. Een gemiddeld kind heeft een prima return-on-investment, waar iedereen van profiteert.

Wat me bij de reportage op TV over dat onderwerp opviel was trouwens het monopoliseren van ergernissen door bewust kinderlozen. Alsof zij de enigen zijn die zich kunnen ergeren aan k*tkinderen. Nee dus! Zoals ook de meeste ouders, die vinden dat zij het zelf prima doen, maar al die andere ouders hun kinderen maar slecht opvoeden.

Laten kinderlozen en ouders zich verenigen met een gezamelijk haat aan andere kinderen! :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Ippekrites zelf

Vandaag wist een groepje van die lieve poelepetaatjes mijn verblijf in de lokale boekwinkel dusdanig tot een lawaaihel te maken dat ik geen boek gekocht heb. Dank je lieverds. Er liggen namelijk nog dertig ongelezen boeken op mijn nachtkastje. Mij hoor je niet zeggen dat kinderen duur zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 MP

Het gaat helemaal goed komen voor de bewust kinderlozen:

http://www.telegraaf.nl/buitenland/1759084/__Bejaardenhuis_voor_homos__.html?p=1,1

Een bejaardenhuis voor bewust kinderlozen met robots lijkt mij een logisch vervolg ;) Wel te hopen dat die robots de reanimatie administratie op orde houden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 mescaline

@MP Ochot ochotttechottechot, hoe, dat bestaaaaaaaat niet, allemaal flikkers en potten in een huis. Het zijn allemaal Z U L K E neuroten… met de meest onmogelijke pesterijen in het hoofd (aktief of passief).

Bij het personeel heeft dat bejaardentehuis binnen een maand “Huize Compleet Vandenpotgerukt”, dat voorspel ik.

 • Vorige discussie