Sargasso metapeiling 2010 | Weinig beweging

De derde metapeiling laat weinig verschuiving zien ten opzichte van de vorige van afgelopen vrijdag. De debatten hebben hun invloed nog niet laten gelden. Snel dus maar weer naar de cijfertjes:


En dan weer het grote overzicht met alle peilingen m.u.v. de aandelenmarkt er in:

De Sargasso Metapeiling komt tot stand op basis van de volgende barometers: TNS Nipo, Synovate, Peil, Fispr, NUpoll en de aandelenmarkt. Daar laten we een formule op los en daar gooien we dan nog eens een elasticiteitscorrectie en moddercompensatie overheen. Helemaal wetenschappelijk onverantwoord.

 1. 1

  Er worden na de verkiezingen geen gedeeltelijke zetels uitgedeeld. Is het niet beter het zetelaantal af te ronden op gehelen?

 2. 4

  Ik heb het al bij de vorige metapeiling gezegd, maar de cijfers in de tabel kloppen niet. De meest recente peilingen van alle drie de aanbieders zijn anders. Ook vroeg ik me af of jullie de nieuwste TNS peiling hebben gespot (zie comment bij vorige peiling).

  Dus of de metapeiling dan wel klopt is niet te controleren.

 3. 6

  Hersteld. Overigens maakt dat voor de SMP zelf niet uit. Die werd wel op de juiste manier berekend. Alleen kwamen de getallen niet door op de bladen van de grafieken.
  Ik zal vanavond de versie van vorige week vrijdag ook nog even aanpassen (heb de oorspronkelijke getallen nog).

  @Cerridwen: Sorry dat ik vorige keer je reactie niet gezien heb. Het weekend was voor mij al begonnen waarschijnlijk :-)

 4. 7

  @Steeph, prima, ik vermoedde al dat de metapeiling zelf wel klopte.

  Een interessante analyse van peilingen in vorige verkiezingen:
  http://www.quirksmode.org/politics/blog/archives/2010/05/comparing_final.html#more

  Sowieso is dit blog een aanwinst als het gaat om politieke analyse. Het is gericht op een buitenlands publiek die meer over nederland willen weten, maar ik steek er ook nog wat van op. Ken je het? Het loont om wat rond te neuzen op dat blog, bijvoorbeeld de uitgebreide stukken over de politieke geschiedenis van Nederland.

 5. 8

  zo…. en nu de verkiezingen zelf nog. Ik ben benieuwd of er dan nog significante verschuivingen zijn ten opzichte van de peilingen.

 6. 11

  Even een off topic:
  Hoorde deze week op Radio Online dat Sargasso toch wel ongeveer het beste blog van Nederland was. Verder werd “Stephan van Sargasso” er bijgehaald om een stelling nog wat kracht bij te zetten, er verder vanuitgaande dat iedereen die natuurlijk wel kent.
  Proficiat!