Sargasso geeft cursus datajournalistiek & Excel

Foto: copyright ok. Gecheckt 11-03-2022

DATA - Datajournalistiek is hot. Bij Sargasso zijn we van mening dat je geen hardcore programmeur hoeft te zijn om uit de voeten te kunnen met data, maar dat je je wel een aantal vaardigheden eigen moet maken. Excel is wellicht de belangrijkste. Daarmee kun je de helft van het datajournalistieke werk al doen. Daarnaast kun je jezelf erg veel werk besparen als je data makkelijk kunt importeren, opschonen en bewerken, zonder al teveel handmatig, dus tijdrovende arbeid. Een investering van 1 of 2 dagen levert later erg veel tijdwinst op.

Sargasso biedt daarom twee Excel-cursussen aan, voor beginners en voor gevorderden. We willen deze cursussen tegen zo laag mogelijke kosten aanbieden, zodat ook freelancers in de gelegenheid zijn ze te volgen. Daarom peilen we eerst de interesse en doen dan een voorstel voor verschillende datums.
Datajournalistiek voor beginners

Begin je te zweten zodra je een spreadsheet voor je ziet? Loop je te stoeien met simpele berekeningen? Dan is deze cursus wellicht iets voor jou. De beginnerscursus richt zich op het eigen maken van basale Excel-vaardigheden. De eendaagse cursus start met een introductie over hoe je Excel kan gebruiken in journalistieke verhalen. Daarna ga je onder leiding van een gecertificeerde docent aan de slag met een dataset. We proberen sets uit te kiezen die je voor een echt journalistiek onderzoek kan gebruiken.

Je leert basale zaken, zoals het maken van tabellen, eenvoudige formules, het opmaken van cellen en het weergeven van getallen. Aan het einde van de dag kun je al heel aardig uit de voeten met grote datasets en eenvoudige berekeningen uitvoeren.

De dag duurt 8 uur, inclusief pauze, introductie en cursus. Je krijgt een handleiding en een lunch. We werken met groepen van max. acht personen.

Kosten: 160 euro per persoon, exclusief btw.
Locatie: Tolhuistuin, Tolhuisweg 2, Amsterdam-Noord (bij pontje CS)
Datum: volgt

Datajournalistiek voor gevorderden

Beheers je al de basis van Excel, dan ben je klaar voor het echte werk. Statistische functies, macro’s, importeren en exporteren van data, het maken van draaitabellen,  voorwaardelijke opmaak, wat-als analyses, etc. In twee dagen leer je de fijne kneepjes. Als je deze cursus hebt afgerond, kun je jezelf al bijna datajournalist noemen. We gaan flink de diepte in, daarom trekken we er twee dagen voor uit.

De eerste dag start met een introductie over datajournalistiek en Excel en daarna is het zes uur stampen. Op de tweede dag sleutelen we zes uur verder en praten we nog na over hoe we datajournalistiek in de praktijk kunnen brengen.

We werken met groepen van max. acht personen.

Kosten: 320 euro per persoon, exclusief btw.
Locatie: Tolhuistuin, Tolhuisweg 2, Amsterdam-Noord (bij pontje CS)
Datum: volgt

De cursussen zijn bedoeld voor journalisten. Als er veel vraag is van niet-journalisten, dan kunnen we aparte cursus opzetten. Ben je geïnteresseerd? Stuur dan een mailtje naar data at sargasso punt nl.

 

Reacties (22)

#1 Olav

Ik zou zoiets niet eenzijdig ophangen aan een enkel product (Excel) maar een meer inzichtgevende cursus geven over spreadsheets. Dan kan je Excel en bijvoorbeeld LibreOffice naast elkaar gebruiken voor het practicum.

Iedereen die Excel gebruikt is een dief van z’n eigen portemonnee, dat moet je niet willen bevorderen.

  • Volgende discussie
#2 Quintana

Mwoa, ik vind Office echt wel goede software en het gebruik van standaard producten heeft wel voordelen hoor. Bijvoorbeeld dat je niet bij elke werkgever nieuwe software moet leren kennen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Olav - Reactie op #2

“Mwoa”, als je de basisprincipes van zoiets als een spreadsheet enigszins begrijpt en eens met verschillende spreadsheets kennis hebt gemaakt, dan maakt het niet zoveel meer uit wat ze je voorzetten. Dan vind je je weg wel.

Als ik je werkgever was dan moest je het doen met Gnumeric. Je kan alvast thuis gaan oefenen ;-)

#3 jsk

Damn, mijn bedrijf kan dit leveren tegen 125 euro. De laatste cursus dan, voor de eerste zou ik niet eens geld durven vragen. :)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 DrBanner - Reactie op #3

poolse excel?

  • Volgende reactie op #3
#3.2 JSK - Reactie op #3.1

nee, efficientie

#3.3 pedro - Reactie op #3

Dan hebben jullie heel erg veel klanten, of een heel slechte cursus.

En zelfs met de door jou verstrekte info kon Google de door jouw bedrijf verstrekte 2 daagse Excel cursus voor 125 euro niet vinden (ik heb niet alle links aangeklikt, maar de goedkoopste die ik heb gevonden, was een aanbieding voor 225 euro per dag.

  • Vorige reactie op #3
#3.4 jsk - Reactie op #3.3

We zijn er niet voor halvezolen als jij. Vandaar dat je het niet kan vinden ;-).

#3.5 pedro - Reactie op #3.4

En weer laat je een kans om reclame te maken voorbij gaan.

Je hoeft niet bang te zijn, dat ik bij je kom, hoor. Ik heb genoeg financiële mensen in de buurt, die heel erg handig met Excel zijn. Ik hoef daar niks van te weten…

Verder zou je kunnen weten, dat ik zonder bewijs niks van je bewering geloof, hoe veel ad hominems je er ook tegen aan gooit. 125 euro is een prijs van voor de euro.

#4 Romanov

Eh.. Voor €25,- link ik naar 10 gratis websites waar alles over Excel & VBA te vinden is. Special price for you. Only today!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 cor mol

(1) Cursus begrijpend lezen volgen – zodat je dat Inholland diploma ook kan lezen.
(2) (Cursus lezen van persberichten en goed samenvatten ):= hedendaagse journalistiek.
(3) Dan een boekje Excel kopen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 DrBanner - Reactie op #5

Persbericht samenvatten? Ga terug naar InHolland, ga niet door Start.

#6 Guido

Een beetje jammer dat Excel gebruikt wordt, gezien het volgende wetenschappelijke artikel door McCullough over de integriteit van de statistische berekeningen van Excel: http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0167947308001606

Met name de conclusie in de samenvatting is hard:
“Excel 2007, like its predecessors, fails a standard set of intermediate-level accuracy tests in three areas: statistical distributions, random number generation, and estimation. Additional errors in specific Excel procedures are discussed. Microsoft’s continuing inability to correctly fix errors is discussed. No statistical procedure in Excel should be used until Microsoft documents that the procedure is correct; it is not safe to assume that Microsoft Excel’s statistical procedures give the correct answer. Persons who wish to conduct statistical analyses should use some other package.”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6.1 Olav - Reactie op #6

Guido, dat soort onnauwkeurigheden komen voor zover ik weet in alle spreadsheetprogramma’s voor. Dat betekent niet dat spreadsheets onbruikbaar zijn, maar wel dat je er niet al te ingewikkelde zaken mee moet willen doen. Voor uitgebreide statistische analyses zijn er gespecialiseerde pakketten zoals o.a. SPSS. En natuurlijk moeten datajournalisten ook met databases (SQL) en andere tools om kunnen gaan.

Als men het vak serieus neemt, valt er flink wat op te studeren.

#6.2 DJ - Reactie op #6.1

Hoewel je in grote lijnen gelijkt hebt, kunt je het argument ook best doortrekken, zoals hier [x]. Ik ben geen excel fan, of enig ander spread sheet for that matter, maar het lijkt me niet onnuttig geïnteresseerde journalisten wat basisvaardigheden bij te brengen voor het doen van data gedreven journalistiek. /2 cents only

#6.3 Olav - Reactie op #6.2

Natuurlijk is dat niet onnuttig, zeg ik iets anders?

#6.4 DJ - Reactie op #6.3

Niemand geeft helder aan dit een nuttig initiatief te vinden (Sjiek misschien), en de discussie concentreert zich op het gekozen programma. Ik denk niet dat iemand in een cursus van 1 of 2 dagen zonder veel voorkennis tegen de statistische beperkingen van excel zal aanlopen. Beperkingen die overigens ook bij de ‘betere’ pakketten bestaan, en die zijn aanzienlijk duurder dan excel, dat laatste vond ik zelf wel een aardig punt, maar ik moest vooral even kwijt dat ik dit een potentieel nuttig initiatief vond.

#7 Sjiek

Ik voorzie een trieste spin off.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Sjiek

Hopelijk leer je er vooral dit soort doorwrochte artikelen schrijven.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 jb

negeren van open source software is een gemiste kans. Juist voor freelance journalisten is open source software aantrekkelijk.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Vast Goed

Als redelijk gevorderde excel-kenner moet ik altijd weer omschakelen als ik met leken op dit gebied moet werken: hoe weinig kun je weten? Zo’n cursus is dus zeker nuttig.
Maar alleen excelkennis is niet genoeg, aanvullend is een cursus ‘spelen met getallen’ nuttig: allereerst theoriën ontwerpen en die toetsen, daarna stoeien met getallen en daaruit verbanden herkennen die je op ideeën kan brengen. Want daarin onderscheidt zich de goede datajournalist.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 ReinoutS

Wat Olav, Guido en jb zeggen, dus.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie