Sargasso Café | Mubarak treedt NIET af ..misschien

Welcome welcome in my shop please take a zip of the hubbleee bubbleee and relax… want vanavond is het dan waarschijnlijk zover: Mubarak treedt af, zegt men wel/niet. Een toespraak van Mubarak wordt verwacht om 21.00 uur. De traditionele media doen inmiddels wat wij hier al tien jaar geleden deden: revoluties live verslaan …online. Revolutionair! Innovatief! Nieuw en amazing! Gisteren nog in DWDD, echt waar Matthijs. Wij onbetaalde pioniers kunnen nu dus eindelijk rustig achterover leunen in ons eigen virtuele café. Iemand muntthee of een gesmokkelde Johnny Walker? Kijk aan, daar zijn de buikdanseressen!

OPDADEL 22.01: Hij treedt niet af, de massa op het Tahrir-plein is woedend en wil naar presidentieel paleis.

sargassocafé2

 1. 5

  Kijk, interactive publishing dat Sargasso :)

  Overigens snap ik niet helemaal wat Obama nu te melden heeft op AJ behalve dat ‘history unfolds’. Maar dat doet het elke seconde so who cares?

 2. 13

  Egypt’s information minister denies that Mubarak will step down.

  Voor politici is de regel net als bij voetbaltrainers: als drie keer officieel wordt ontkend dat ze opstappen, stappen ze op. Volgens mij zit Mubarak nu aan z’n limiet.

 3. 14

  kost wel wat tijd voor je een schatkist plundert. En zou hij nog ff gaan shoppen in het Faraomuseum? Je moet toch wat hebben om je optrekjes in Monaco, Bern en pakmbeet Quatar te decoreren…

 4. 15

  Military announces it has stepped in to Safeguard the country

  “Staatsgreep” @ Qwerty? Zonder ook maar een kogel hoeven te verkwisten, uniek. Die Egyptenaren moeten het hen nu niet op een presenteerblaadje geven…maar wat rest er dan?

 5. 18

  Als elk leger zich zo voorbeeldig gedraagt als het Egyptische, dan zouden er heel wat minder Tien-Amennen zijn.
  En waarom het leger? Na 40 jaar en langer schijndemocratie moet er iets zijn wat de fundering recht houdt.
  Ik kan mij niet van de indruk ontdoen dat het leger een interimrol ambieert.

 6. 20

  Het door de VS heftig gesubsidieerde leger heeft z’n tentakels in elke overheidsorg. of publieke werken toch (1/3 van het GDP?)? Iedere familie heeft wel iemand daarin werkzaam. Mubarak was ook leger (ex- piloot)…o ja, en toerisme…

  Nee, ze zullen een betrouwbaar iemand binnen eigen gelederen zoeken die de schijn wekt hen (Het Volk) nimmer nooit te zullen verneuken Zo waarlijk helpe mij Allah allemachtig en we plakken er nog 30 jaar aan vast…

  *speculeert*

 7. 21

  Yeah su, dat is het gedrag van altijd, met onderdelen van het leger – maar waarom zwegen de wapens, beste? Waarom?
  Elk ander land had dit soort opstand in bloed gesmoord.

  En: meneer google is bijvoorbeeld vrijgelaten, wat een extra dynamiek gaf.

  Verder is heel de die streek vergeven van de complottheorieen die vooral bij ongeletterde en gefrustreerde mensen leven.

 8. 23

  Als het Volk op het Plein zowel regering, als vervangers, als president, als wie dan ook van de macht wegkrijgt – wat rest er dan volgens jullie?
  Er is gewoon nu eenmaal enkel het leger als enig enigszins funcionerend orgaan. De rest is monddood gehouden. Er is geen ernstige oppositie – dus zou ik uiterst pragmatisch wezen als legertop.
  Eerst met alle macht de diplomaten overtuigen van je goede wil, garanties geven, en vervolgens de ‘toelating’ om het land te leiden naar verkiezingen.
  Zo gebeurt het in Turkije, en dat zal de blauwdruk worden voor Egypte.

 9. 26

  100.000 mobieltjes staan gericht op die tanks…dus.

  Hoe-dan-ook biedt deze omwenteling, JUIST omdat het mede door (sociale) media is gestart, hoop voor de hele regio daar maar sowieso all around the world dat machthebbers niet zomaar meer met onze voeten kunnen spelen (Wikileaks en dergelijke)..

  Niet meer wachten tot archieven worden ontsloten of anders, nee, je wordt meteen afgestraft.

 10. 34

  “As Mubarak continues to talk, it is now very clear that he will not be announcing his departure from power. He has made it clear he will stay on until September elections. It is highly unlikely this will go down well with the crowds gathered in Tahrir Square.”

 11. 38

  Titel is niet helemaal nederlands, maar de bedoeling is duidelijk.

  Ik vraag me af wat dit feit morgen na het gebed gaat opleveren. Ik heb het vermoeden dat dit aardig uit de klauwen kan lopen.

 12. 40

  De man leeft gewoon in een cocon van geld en macht en heeft al heel erg lang geen idee wat het volk voelt en denkt.

  Ik zeg, staatsgreep en snelle verkiezingen.

 13. 47

  Kijk jongens met die liveblogging app van rond 30 jan. die jullie hier hadden hoef ik niet steeds F5 te doen. Is dat niks voor morgen? Geen nieuws, geen chat, maar wel lekker snel reactief lullen.

 14. 50

  @48: die bieb is toch al jaren geleden afgefikt?

  Ik heb momenteel mijn twijfels bij het leger. Zij zijn de grote macht in Egypte, ook economisch. Ik denk niet dat zij een volksopstand zullen tolereren als daardoor de macht bij het volk komt.
  Voor het leger lijkt mij cruciaal dat ZIJ de regie in handen willen houden, dus ook een nieuwe machthebber willen controleren. Als zij die controle dreigen te verliezen komen ze in actie met alle gevolgen.

 15. 51

  Hij beweert dus dat hij niet zal ‘zwichten voor buitenlandse druk’. Dit is natuurlijk zo’n grote leugen, om de slappe lach van te krijgen!
  Dat VS-hielenlikken van de afgelopen jaren was dus geen zwichten voor buitenlandse druk!! :D

 16. 54

  Arrogantie van de macht. Gevalletje van “glas, plas, was”. Geen enkele feeling met de onvrede van het volk.

  Dat wordt een hele hete nacht in Cairo en het zou me niets verbazen als het vreedzame protest uiteindelijk uit zal monden in rellen.

  Bummer.

 17. 56

  Wat denken Mubarak en Suleiman? Verwachten ze echt dat ze die honderdduizenden braaf naar huis konden sturen? Suleiman met zijn oproep om naar huis te gaan en weer aan het dagelijks werk te beginnen? Kom op zeg. Denken ze echt dat al die mensen die BS slikken?

 18. 64

  en dat doet die pipo dus op de dag voor de zondagse vrijdag…

  Robert Danin from the Council of Foreign Relations in Washington tells the BBC World Service: “It seems to me that behind the scenes there must be some sort of power play taking place between the military and the president. It’s really quite bizarre that the president would stand up, especially on a Thursday night, and essentially antagonise the crowd on the eve of a Friday, traditionally the most volatile day for protests in the Arab world. So tomorrow’s going to be quite a day I expect.”

 19. 67

  Op de Arabische Al Jazeera belde mensen in die op het plein staan, woedend over de speech. Ze eisen dat hij vertrekt en dat roepen ze op het plein ook de hele tijd. Mensen zeggen dat ze bereid zijn om op het plein te sterven. Er wordt ook inhoudelijk gehakt gemaakt van zijn speech. Zinnen als ‘ik heb me al die jaren ingezet voor Egypte en haar volk’ is niet te rijmen met al die miljarden die hij en zijn familie er aan over hebben gehouden en de armoede van het volk.

 20. 68

  “Ik zwicht niet voor druk uit het buitenland”

  Nieuwe miljoenenmars in Caïro
  Tegenstanders van het regime van de Egyptische president Hosni Mubarak houden vrijdag opnieuw een massale protestmars in het centrum van Caïro. Oppositieleiders en activisten roepen via internet mensen op weer in een „miljoenenmars” de straat op te gaan in een poging de president tot aftreden te dwingen.
  http://bit.ly/gBFHEB

 21. 70

  @YP: Hosni zit te veel aan de macht vast (niet vreemd na 30 jaar) en denkt een spelletje met het volk te kunnen spelen. Gaat wel, maar ze worden nu wel duidelijk erg boos. Vraag rest hoelang dat spelletje nog goed gaat, of dat de grens al overschreden is en de zaak rellerig gaat worden (misschien een idee om Gordon te exporteren?)

 22. 72

  @69 Om te laten zien wie hier de snackbar is natuurlijk.
  En aangezien ze Hosni toch niet gaan lynchen -volgens mij- zie ik het nut van heel die revolutie niet. Men heeft Hosni tig jaar lang zijn gang laten gaan. En nu mag hij zich terugtrekken om in weelde rustig in te slapen ende den pijp aan Maarten te geven.

 23. 73

  absoluut, YP69 (is dat een Whiskymerk?)
  dàt, en op de nacht vòòr de vrijdaggebeddag. Zo dom dat je denkt dat iemand uit de entourage een zetje heeft gegeven.
  “Komaan, prez, the peoples loves you”.

 24. 80

  Full statement from Vice-President Suleiman: “In the name of God the merciful, the compassionate, citizens, during these very difficult circumstances Egypt is going through, President Hosni Mubarak has decided to step down from the office of president of the republic and has charged the high council of the armed forces to administer the affairs of the country. May God help everybody.”