Sargasso Cafe | Het is weer crisis! Kabinet Valt

sargassocafé2

Update 4.55: Het kabinet is gevallen. Daar zal de lokale bevolking van Uruzgan van opkijken. U mag uw stempotlood alvast slijpen.

Het is vrijdag en pokkeweer, dus een goed moment voor een kabinetscrisis. Pak uw favoriete dorstlesser, kaasknabbels en stukje brie en filosofeer mee over de Toestand van de Natie. Wat denkt u: komen de sippe snoetjes straks onder parapluutjes uit de deuren van de Treveszaal, of krijgen we straks de tandpastaglimlach van Bos, Balkenende en Rouvoet met een nieuwe missie in Afghanistan?
Lees intussen de vorige post voor wat historische context.

 1. 2

  Ik hoop het eerste, maar ben na gister en vandaag erg bang dat het het laatste wordt…… Het zou me niks verbazen als de PVDA akkoord gaat met een humanitairdere missie elders in Afghanistan, BASTARDS!

 2. 4

  “A new government would mean a new platform, which would suit many Dutch voters upset at a forecasted 2010 budget deficit of 6.1% of gross domestic product.”

 3. 17

  Ik weet niet of het kabinet erg aan het vrije weekend is gehecht, maar als ze tot en met zondag doorgaan en dan omkukelen, hebben we 2770 dagen Balkenende-dynastie achter de rug.

  Hijzelf zal het dan wel voor gezien houden. Of we krijgen, op last van hare majesteit een Balkenende V in demissionaire staat. Om de gemeenteraadsverkiezingen ook een kans te geven en vlak voor de zomervakantie nog een keer naar de stembus te gaan.

 4. 18

  Tot hier op sargasso toe bestond de laatste week het idee dat het CDA een natuurlijke voortzetting beet had. En zo was de NATO-brief ook. Opgesteld en verzonden.

  Domdomdom. Het was de PvdA die rechtstreeks teruggreep op de afspraken uit 2007. Weg is weg. Uit is uit.

  Dus wie vecht er voor het voortbestaan van dit kabinet ? Het CDA.

 5. 20

  @19 Dit zul je nooit horen: “Het is voor het CDA onacceptabel dat PvdA en CU blind blijven vasthouden aan een – met de inzichten van toen – voldoende lijkend regeeraccoord uit 2006, waar we met het inzicht van nu een veel betere en constructievere weg zouden moeten inslaan, ook gelet op de brief vanuit de NAVO waarin ons met klem wordt verzocht om een positieve invulling te geven aan de Nederlandse missie in Uruzgan.”

 6. 22

  Glas, plas, was.

  Het is voor gristenhonden te verleidelijk: achter amerika aansjokken, in een land vol olie en dope, dat roept om investeringen, waar je moslimboeven kunt afknallen en passant bijbeltjes uitdeelt. Zee of zand, het VOC schip is bemand. Ahoy.

 7. 23

  Toch nog gevallen. PvdA is eruit gestapt. Was een leuk Twitter event.

  Thans een ‘Rompkabinet’ als ‘volwaardig’ kabinet van ministers van CDA+CU

 8. 26

  Woei, weg zijn die draaideur politici van de PVDA.

  Nu nog even de PVDA electoraal wegvagen en dan kan dit land zoveel beter, want als Wouter denkt dat we het gedrag van de PVDA van de afgelopen jaren vergeten zijn dan heeft ie dat goed mis.

 9. 30

  Maar is dit nou ‘de nacht van Bos’ ? Ik ben minder blij dan ik had gehoopt. De regering gaat demissionair door als CDA/CU. Een beslissing over Uruzgan moet genomen worden in een paar dagen. Wat gaat het CDA dan doen ?

 10. 34

  @DJ; ja, dat zegt de Volkskrant. En die is partijdig. Maar we weten wat Maxime Verhagen eerder bedoelde met wegwezen – hij bedoelde dat de naam eraf ging.

 11. 35

  hahaha :D, voor wat ik er van begrijp (en voor wat dat dan weer waard is) kan een demiss. cab geen missie verlengen. Hoewel ik berichten heb opgevangen dat de iraq inval goedgekeurd was door demiss cab Balk-1 … chaos alom.

 12. 36

  @DJ, KJ: zeer interessante situatie. CDA kan er nu voor kiezen om zich nu terug te trekken uit Uruzgan, maar dat zie ik Verhagen en Jack de Vries niet zo snel doen. Daarmee worden de verkiezingen ook een soort referendum: blijven of niet? En we weten inmiddels hoe de meerderheid van de Nl. bevolking daarover denkt (troepen terug). Lijkt dus een lastige situatie voor het CDA.

 13. 37

  @allen, kan een demiscab tegen een Kamermeerderheid in besluiten? Mijn intuïtie zegt nee, maar met zulke glibber alen … (Iraq was vlgs mij een Kamermeerderheid)

 14. 40

  Volgens regels van ongeschreven staatsrecht mag een demissionair kabinet geen besluiten over controversiële onderwerpen nemen. Dus inderdaad geen besluit tot verlenging van de missie in Uruzgan of andere opties, waarvan je redelijkerwijs niet kan verwachten dat een volgend kabinet dezelfde beslissing zou nemen.

  Maar Balkenende heeft al eerder gegoocheld met demissionaire status van (al) zijn kabinetten. Het grote probleem van de tweede kamer is dat je een demissionair kabinet niet nog een keer naar huis kan sturen (klik m’n link).

 15. 41

  Zo hèhè opgeruimd staat netjes, pff, je verkéring gaat zelfs nog makkelijker uit…

  Maar vast gaan puzzelen dan met mogelijke combinaties? Op basis 18/02/2010:

  CDA 32, PVV 24, PvdA 21, D’66 18, VVD 17, SP 12, GL 11, CU 8, Pvdd 3, SGP 2, TROTS 2

  Huidige coalitie 61 (uitgesloten), enige coalitie tussen PvdA>CDA (en met wie dan?) na deze exercitie ook uitgesloten, PVV>>PvdA (D’66/GL/SP): no way José. VVD/CDA/D’66 (evt met CU) kan, maar met de kennis van nú zal D’66 niet nog een keer in die val trappen. PvdA/D’66/SP/GL: te weinig zetels…het gaat uitdraaien op CDA, VVD, PVV.

  Dus ik zou @mezelf voortaan maar wat voorzichtiger zijn met dat gekraai in die eerste zin

 16. 42

  @YP CDA+VVD+PVV=73 – al zou ik voor al die peilingen +/- >15% zetten, het lijkt mij onwaarschijnlijk dat het CDA hier garen bij spint, PvdA heeft hier mogelijk wel baat bij gehad.
  @Eli, tnx! Al krijg ik enorme jeuk van ‘ongeschreven staatsrecht’ … Wat is ‘controversieel’ eigenlijk in deze context, een verdeelde kamer? vragen, vragen …
  ANWB maakt zich niet zo’n zorgen over doorgang km-heffing [x], maar de wegenbouwers maken zich wel zorgen [x], net als de bouw sector [x]. De banken zijn nog angstvallig stil … daar werkt niemand in het weekend waarschijnlijk ;)

 17. 44

  Een (enige) coalitie met CDA/PvdA is uitgesloten. Wat hou je dan over in de huidige verhoudingen DJ? Die 2 zeteltjes komen er heus wel bij.

  De kiezer mort het is crisis en dat wordt er niet beter op DJ, er heerst onderbuik…

 18. 46

  Even linkdumpen. Het had nog een paar uur langer geduurd, maar sterke analyse. PvdA bewindslieden moeten straks lijdzaam toezien hoe CDA en CU mensen hun plekken innemen. Tenzij de koningin weigert ontslag te verlenen.

 19. 48

  @26: Hoeveel beter hebben we vorig kabinet van Balk wel gezien. Dat was nog slechter dan het huidige en is ook gevallen, weet je nog?

  Wie gaat trouwens Balkenende aan nog een kabinet helpen? Die gast heeft er nog niet eentje tot het einde bijeen weten te houden. Volgens mij is er geen premier die van zoveel ministers voortijdig het ontslag aan de koningin heeft aangeboden.

 20. 50

  CDA-VVD-PVV zou natuurlijk een nachtmerrie zijn. Mocht zo’n kabinet er komen, dan vind ik wel dat Balkenende het moet leiden: zo’n kabinet zou, als het na een paar maanden valt, de carrière van JP als premier wel prachtig rond maken: van Balkenende-I met de LPF t/m Balkenende-V met de PVV.

  Ik heb niet de indruk dat het CDA onder Balkenende ooit van harte heeft willen nadenken over samenwerking met partijen aan de linkerkant van het spectrum: dit laatste kabinet is nooit van harte geweest. Daarmee hangt het CDA zich op aan onevenwichtige clubjes als de LPF en de PVV. Ik heb nooit begrepen dat hun eigen achterban dat goedvindt.

 21. 51

  Volgens mij is het CDA boos, omdat Bos niet nog een keer wilde draaien in één maand.

  Eerst worden er afspraken gemaakt met de NAVO en vervolgens wil Bos er niet meer aan.
  Zo’n brief van de NAVO komt echt alleen op verzoek van Nederland.

  Ik denk dat dit de aanleiding is om te breken, niet de oorzaak. De oorzaak ligt denk ik meer in 35.000.000.000 bezuinigingen die er aan zitten te komen.

 22. 53

  @50: Met Balkenende (en ook Verhagen) lijkt me een volgende regering met “linkse” partijen (ik vind PvdA en D66 eerder midden) inderdaad onmogelijk. Heel heel misschien zouden de CDA-leden zich ook kunnen realiseren dat ze dus van hem/n af moeten, willen ze een geloofwaardige regering kunnen vormen. Verder lijkt me duidelijk dat de Vries zonder Balkenende om hem te steunen ook onhoudbaar is.

 23. 54

  Ik denk dat Bos heel bang is geworden voor de volkswoede die losbarst op het moment dat “Ja we vertrekken uit Uruzgan” opgevolgd gaat worden door het nieuwe kabinetsstandpunt “Maar we blijven toch in Afghanistan”. Het CDA wilde ongetwijfeld die toezegging horen gisteravond. Maar dat zou de doodsteek zijn voor het aanzien van de PvdA.

 24. 55

  @ Riku
  De oplossing lijkt me niet dat Bos dan moet gaan draaien. Verhagen had al veel eerder teruggefloten moeten worden: Hij heeft zowel de eerder gemaakte afspraken in het kabinet als een kamermeerderheid aan zijn laars gelapt.

 25. 56

  De PvdA is opgestapt op een besluit wat nog genomen moest worden, en waarover nog onderhandeld werdt. Dit duidt meer op een wanhoopsdaad om de kelderende peilingen nog enigzins te keren, dan een op politiek onderbouwd motief. Bovendien is Bos nu verlost van een ministers post die in crisis tijd moet bezuinigen wat altijd slecht valt bij de achterban.

  Het is overigens verbazingwekkend hoe snel die achterban om is, kennelijk mag je bij links 100x draaien, en als je op het laatst je rug maar een maar keer recht houdt op een secundair onderwerp is alles vergeten en vergeven.

 26. 59

  kennelijk mag je bij links 100x draaien

  Dit in tegenstelling tot rechts, waarbij je de mond volhebt van kreten als ‘eigen verantwoordelijkheid’, tot je betrapt wordt met je vingers in de spaarpot; dan geef je de marokkanen en links de schuld, en moet iedereen meebetalen aan het geld wat je vergokt hebt.

 27. 60

  Maar wat doen we nou als straks de PVV aan de macht komt? Wordt er massaal geëmigreerd? Bij mij mogen moslims wel onderduiken. Bij voorkeur vrijgezelle, mannelijke moslims tussen de 20 en 35…

 28. 61

  @Spuyt12 Het zou aardig zijn als je bij de coalitiechecker kon aangeven welke partijen elkaar uitsluiten en dan zien wat er aan mogelijkheden overblijft.

 29. 62

  Volgens de Volkskrant-peiling van vandaag vindt driekwart het een goede zaak dat Bos zijn rug recht heeft gehouden. Dat zou kunnen inhouden dat dit electoraal verlies oplevert voor CDA en winst voor PvdA. Dan komt voor beide partijen de 25 zetels in zicht terwijl in die regionen ook PVV, VVD en D66 te vinden zijn. Welke van de vijf gaat er met de kluif vandoor?

 30. 63

  Ook al zit de PvdA niet in het kabinet, dan krijgen ze nog de schuld. Dat komt omdat gasten zoals bolke niet hebben opgelet met staatsinrichting (oh nee, dat krijg je niet op ’t IVBO) en ‘het kabinet’ verwarren met de ‘de 2e kamer.’

  Misschien een keer een reverse polpotje uitvoeren hier.

 31. 64

  Mee eens dat het Pvda electoraal zal profiteren.

  Maar er komt een nieuw kabinet met CDA, CU, D66 en VVD die als eerste alsnog het verzoek van de NAVO zullen inwilligen.

  Netto resultaat is dat Wilders daarmee buitenspel is gezet en de PvdA tenminste lokaal nog steeds een grote rol speelt.

 32. 65

  @64:
  Als Pechtold verstand heeft van campagne voeren dan wordt D66 groter dan ’t CDA en mag hij de lakens uitdelen. Waarom zou D66 dan voor zo’n kabinet kiezen ipv bijvoorbeeld Paars 3?

 33. 66

  @65. Speculatie: Vanwege de internationale belangen. CDA+D66+VVD = pro missie, pvda is tegen. NATO verzoek is cruciaal in nieuwe coalitie.

  CDA zal er alles aan doen om in ieder geval te kunnen blijven regeren, mogelijk zelfs onder D66 als die groot zou winnen.

  D66 heeft nu echter een gebrek aan duidelijke standpunten. PvdA heeft nu een heel sterk standpunt: tegen oorlog.

  D66 mag meeregeren maar wordt niet de grootste partij.

 34. 67

  De onvrede over de PvdA zal gedeeltelijk in de GR verkiezingen wegspoelen. In feite gebruikt Bos die, zoals die zo tegen hem hebben gewerkt de vorige keer. De ‘linkse media’ zouden de PvdA nu enorm kunnen helpen door een flink accent op die verkiezingen te leggen.

 35. 68

  C’est rien. Welk kabinet nu komt weet ik ook niet, maar, de oorlog wordt vervolgd. Dat is wat leidend is (denk ik). Moslimboeven opruimen. Ik verwacht meer recrutering, zoals in holy america. Peilen en lokken op vmbo’s en hangplekken. Daar zijn deze groepen immers voor opgekweekt. Zodat we aan de vraag van Amerika en de NATO kunnen blijven voldoen. Maar, laat Rob de Wijk het allemaal maar zeggen. Die kan dat beter. Die is vanmorgen al wezen rennen en is fit voor een paar drukke tv-dagen.