Sargasso ❤ Mastodon

Foto: Mastodon logo copyright ok. Gecheckt 25-11-2022

Het kan inmiddels niemand ontgaan zijn dat de midlifecrisis van een miljardair een compleet sociaal netwerk naar de klote aan het helpen is. Nou ok, misschien legt het meer de structurele problemen bloot die er zijn met het toevertrouwen aan de markt van wat in essentie een nutsvoorziening is, maar je snapt het idee.

Sargasso heeft sociale netwerken geboren zien worden, groot zien worden, zien wegkwijnen en zelfs zien sterven. In het aantal jaren dat we bestaan staan we vrij eenzaam aan de top, onze interne links gaan bijna tot aan de prehistorie, we werden gesticht in het tijdperk dat bestanden nog werden verwerkt door handmatig magneten tegen elkaar aan te wrijven, en daar zijn we trots op. Al die nieuwerwetsigheden, het zou wel. 

Maar, alas, deze tijden zijn voorbij en ook Sargasso moet met z’n tijd mee. En voor het eerst is er een sociaal netwerk waar het haar zegen aan kan geven: Mastodon. Sterker nog, waar de mysterieuze diepten van de Sargasso-zee en haar prehistorische wortels op het land samenkomen in een nieuwe instance: social.sargasso.nl

Poeh, eh ok. Mooie woordsalade, maar wat heb ík eraan?

Nou, als je het wel een beetje gehad hebt met twitter en eens een ander sociaal netwerk dat daar op lijkt een kans wil geven, dan ben je bij Mastodon aan het goede adres. Of liever, adressen. Want Mastodon bestaat uit duizenden instances (servers) die allemaal een klein lokaal, en gezamenlijk een gigantisch sociaal netwerk vormen. Sargasso is daar nu een bescheiden onderdeel van. De voordelen van zo’n kleine instance is dat je hier gelijkgestemden treft en dat hij niet bij elke scheet van Musk op z’n gat ligt omdat iedereen tegelijk in dezelfde sloep overboord springt. Tegelijkertijd word je door onze kleine schaal niet beperkt en kan je natuurlijk gewoon met de hele wereld communiceren.

Onze instance is bescheiden opgezet, maar de gebruikersdata (netjes in Europa bewaard, uiteraard) en de servercapaciteit zijn al wel gescheiden zodat deze onafhankelijk van elkaar kunnen worden opgeschaald.  We committeren ons aan het Mastodon convenant. Het is niet onze ambitie om een grote instance te worden, maar wel een platform voor discussie, een community van gelijkgestemde mensen met een progressieve maar niet dogmatische signatuur.  Onbeschaamd intellectueel en kosmopolitisch, maar tegelijkertijd hopeloos genuan.. *kuch* afijn lees vooral de ‘over ons’ nog eens.

Dus geef je op op social.sargasso.nl, of verhuis naar onze instance!

En mocht je een 80s kid zijn: hier een uitleg speciaal voor jou!

Voor meer retro-filmpjes zie de Youtube van Squirrelmonkey. En hij zit uiteraard ook op Mastodon: @[email protected]

Reacties (7)

#1 Bismarck

MST.WESTGERMANY

  • Volgende discussie
#1.1 Joost - Reactie op #1

Lol!

#2 AltJohan

Vooralsnog draait Twitter gewoon door. Musk heeft er geen belang bij om zijn platform omzeep te helpen. Sommige veranderingen zijn daarom ook snel teruggedraaid omdat ze niet zo uitpakten als verwacht. De typische Silicon-Valley release-early, release-often met rollback methode.

Ik kan me voorstellen dat mensen zich meer thuisvoelen bij Mastodon, maar het lijken mij wel kleine cirkels van gelijkgestemden. Op Twitter is zowel Kaag als Wilders actief.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Joost - Reactie op #2

“De typische Silicon-Valley release-early, release-often met rollback methode.”

Eh, nee.

#2.2 AltJohan - Reactie op #2.1

@Joost: maar de eerste veranderingen zijn al weer teruggedraaid.

En Musk is wel van een snelle (re)design-build-test cyclus. https://youtu.be/bvim4rsNHkQ

#2.3 Co Stuifbergen - Reactie op #2.2

Musk kan wel maatregelen terugdraaien, maar de vraag is of de gebruikers terugkomen.

#2.4 Frank789 - Reactie op #2.3

De vraag is eerder of de adverteerders terugkomen.