Saoedische geestelijke verbiedt sneeuwpop

COLUMN - Nu is Saoedi-Arabië al niet een land waar veel vrijheid te genieten valt. De strenge regels van islam verbieden eigenlijk alle vormen van plezier die je maar kunt bedenken. Vooral als je vrouw of homo bent is het leven in de islamitische oliestaat geen pretje. Maar ook de gewone man komt er soms bekaaid vanaf.

Onlangs verhoogde Sheikh Mohammed Saleh al-Munajjid de feestvreugde nog maar eens door een verbod op sneeuwpoppen in te stellen. Aanleiding hiervoor was een argeloze vraag van een vader op een religieuze website of hij samen met zijn kinderen sneeuwpoppen mocht maken, gezien de hevige sneeuwval in het noorden van het land. Op zich bijzonder dat iemand zich dat afvraagt. Maar niet in Saoedi-Arabië zo blijkt.

Natuurlijk mogen sneeuwpoppen niet. Het idee alleen al. Blasfemie. Het afbeelden van mensen is in de Saoedische variant van de islam ten strengste verboden. En aangezien een sneeuwpop menselijke trekjes heeft is een verbod dan ook volstrekt logisch. Omdat Sheikh Mohammed geen spelbreker wilde zijn, gaf hij de vader een aantal suggesties mee van dingen die hij wel zou mogen bouwen. Zoals bomen, schepen, fruit en gebouwen. Ook mooi. Genoeg keuze dus.

Vreemd genoeg is het verbod op sneeuwpoppen nergens in de Koran terug te vinden. Het hele woord sneeuwpop kom er niet eens in voor. In de Koran staat eigenlijk alleen dat een afbeelding niet als afgod mag dienen. Maar gelukkig beschikken de moslims over nog veel meer boeken, de zogenaamde Ahadith, die de handelingen van de Profeet tot in detail beschrijven. Daaruit blijkt dat de Profeet fel gekant was tegen het afbeelden van zowel mens als dier. Ja, die Sheikh Mohammed is echt niet gek.

Het is maar goed ook dat de vader eerst religieus advies inwon alvorens hij zich vrolijk met zijn kinderen op het maken van sneeuwpoppen stortte. Dat had hem duur kunnen komen te staan. Zweepslagen, gevangenisstraf of misschien zelfs wel de dood door ophanging. Met de Saoedische tak van islam valt niet te spotten. Zelfs niet als het om een simpele sneeuwpop gaat. Het is jammer dat ik niet kan tekenen, maar ik voel dat hier een grappige cartoon in zit. Een religie die sneeuwpoppen verbiedt, kan ik toch echt niet meer serieus nemen.

Wat mij nog het meest verbaast aan de fatwa van Sheikh Mohammed is dat het dus blijkbaar kan sneeuwen in een land waar de gemiddelde temperatuur nauwelijks onder de zes graden komt. Er zijn gelukkig nog dingen in het leven waar religie geen invloed op heeft.

 1. 1

  @0: Als je links plaatst, lees ze dan zelf ook even.

  ” In de wintermaanden liggen de dagtemperaturen gemiddeld tussen de twintig en dertig graden, terwijl het ‘s nachts redelijk afkoelt en het in de bergen en in de woestijn tot onder het vriespunt kan komen. In het Asir-gebergte behoort sneeuw ook tot de mogelijkheden in de winter.”

 2. 3

  Wat moet het heerlijk zijn om in zo ’n gebied te wonen waar de vrede van de islam is neergedaald.

  Ik begin te begrijpen wat de linksgekkies er in zien: alles wordt voor je bepaald, je hoeft niet eens meer te beslissen wat voor sneeuwpop je gaat maken.

  Noord Korea niets voor jullie?

 3. 9

  Ook meteen weer de Pavlov-stroman dat “linksgekkies” blijkbaar dol zijn op de islam. Terwijl het volgens mij de meeste linkse mensen puur gaat om mensenrechten die voor iedereen moeten gelden, dus ook voor moslims.

  Dat is de kern van democratie, dat rechten voor iedereen gelden. Maar dat begrijpen “rechtsgekkies” dan weer niet.

 4. 10

  @3: Anton,

  kunt u een voorbeeld geven van een “linksgekkie” die iets ziet in Saoedi-Arabië?

  (en kom dan niet met een moslim-fundamentalist ).

 5. 11

  @3: “alles wordt voor je bepaald” is volgens mij niet een ideaal van links.

  (idealen van links zijn: gelijke toegang tot onderwijs, een goede beloning voor arbeid, en voorzieningen voor mensen die niet in staat zijn zelf voldoende inkomen te verkrijgen. Uiteraard kost dit geld, en dat mag dan gehaald worden bij mensen die wel voldoende inkomen of vermogen hebben, met name als zij niets hoeven te doen om dit vermogen of inkomen te krijgen).

  Kan iemand die Anton een plusje gegeven heeft, mij uitleggen waarom zij/hij dat deed?

 6. 12

  De Saoedische media berichtten onlangs over een land waar een discussie over zwarte piet had geleid tot openlijke geweldpleging.

  Ofwel: laten we niet te hard lachen om die domme Saoedi’s.

 7. 13

  @CK:
  Hier krijg je vooralsnog geen zweepslagen als je Zwarte Piet al dan niet leuk vindt. Ook is er geen autoriteit die voor jou bepaalt of ZP al dan niet mag.

  Dus je vergelijking gaat nogal mank.

 8. 15

  @3: Volgens mij zijn het vooral rechtsgekkies die SA liev vinden: je kan er namelijk handel mee drijven, en dus is het ok. Een kleinigheid als mensenrechten mag dat toch niet in de weg staan? Dan kon Shell wel eens een consessietje mislopen…

 9. 21

  @3: ‘alles wordt voor je bepaald, je hoeft niet eens meer te beslissen’

  Waar doet me dat aan denken? O ja, de PVV waar alles door 1 of hooguit 2 figuren wordt bepaald. Gekkies…

  Sneeuwpop is trouwens dacht ik een muziekfestival dat ze daar wilden organiseren.

 10. 22

  Voegt dit artikel eigenlijk iets toe aan welk debat dan ook, anders dan Anton en anderen bevestigen dat het echt heel erg is met die moslims? Wat mij betreft lekker overslaan dit soort dingen. Genoeg andere sites waar men zulke weetjes kan opdiepen en zich lekker kan opwinden over zulke zaken.

 11. 23

  @22 Ik zie dat de gedachtepolitie ook weer aanwezig is. Waarom sla jij het niet over als je het artikel niets vindt? Was je op zoek naar Anton ofzo?
  Op deze manier lijk je wel zo n gereformeerde die klaagt over een blote borst op TV. Maar wel zelf kijken natuurlijk.

 12. 24

  @23: Toe maar! Gedachtenpolitie! Schrijft ze dat er uberhaupt niet over bericht mag worden of dat het hier tot polemische reacties lijdt?

 13. 26

  @25: Mooi voorbeeld van in jezelf spreken, uitgevoerd in HTML. Maar ik geef je gelijk met wat je schreef: het is maar hoe je het leest.

  – Dat mag overigens wel eens vaker gebeuren. Uitgaan van de goede bedoelingen van een ander.

 14. 27

  @23: Ik vind het anders wel prima dat reageerders Sargasso erop wijzen dat het zich teveel door andere hijgerige media laat meeslepen in het dagelijks posten van meerdere islamgerelateerde topics. Net alsof er niets anders gebeurt in de wereld, of er een andere rechtvaardiging is voor deze hoogfrequente repetitie van steeds maar weer precies dezelfde discussie (want met dank aan de Anton’s, Dante’s en Thallman’s hier ontspoort de discussie elke keer in dezelfde richting).

  Dan ben ik het helemaal met Inca eens: Als ik me wil blindstaren op de islam zijn er genoeg andere blogs/fora waar ik terecht kan, van Sargasso verwacht ik graag juist wat afwisseling.