Samenstelling en keuzemogelijkheden Europees Parlement

Dossier:

DATA - De keuze voor een partij in Nederland betekent ook automatisch een keuze voor een bepaalde groep in het Europees Parlement. Hoe staat het met de keuzemogelijkheden in de diverse landen? Een kort overzicht.

De verschillende groepen in het Europees Parlement verschillen nogal qua grootte en dus invloed. Afgezien van de PVV (Non-Inscrits = Niet gebonden partijen) hebben alle Nederlandse politieke partijen die vertegenwoordigd zijn, zich aangesloten bij een fractie/groep:

Groepen in het Europees Parlement

Het is in ieder geval duidelijk dat je de Europese Volkspartij en de Sociaal Democraten lastig kunt passeren om iets door het Europees Parlement goedgekeurd te krijgen. Voor Nederland is er in elke groep wel een partij vertegenwoordigd. Dit is echter niet voor alle landen het geval:

Groepen Europees Parlement per land

Zoals is te zien, kan in een behoorlijk aantal landen je stem niet in een bepaalde groep worden vertegenwoordigd (stippellijn = geen partij die onderdeel uitmaakt van de betreffende groep). In Polen is er bijvoorbeeld geen partij die deelneemt in de liberale, groene of de socialistische groep of op een niet bij een groep aangesloten partij. In 19 andere landen is ook meer dan één groep niet vertegenwoordigd.

Dat lijkt toch op een tekortkoming in de democratische legitimiteit van het Europees Parlement. Kiezers hebben immers geen invloed op de keuze voor een  groep door een partij. Het kan natuurlijk zo zijn dat bepaalde politieke stromingen niet op nationaal zijn vertegenwoordigd of dat bepaalde partijen niet voldoende stemmen hebben gekregen. Het is echter onwaarschijnlijk dat dit laatste van toepassing is op meerdere partijen in meerdere landen (20). Is voor deze ondervertegenwoordiging wellicht een andere oorzaak aan te wijzen?

In de laatste grafiek is te zien hoe het aantal parlementsleden is verdeeld.

Leden Europees Parlement per land

Met dank aan Wiekvoet.

Reacties (9)

#1 kevin

Op naar Europese kieslijsten!

 • Volgende discussie
#2 Jaap Walhout

@1 Dan kun je tenminste ook op Leefbaar Albanië stemmen

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Joop

En dat sommige partijen zelfs verdeeld zitten qua fractie, zoals de UKIP, die deels in de fractie zitten met enge rechtse luitjes, en deels onafhankelijk zijn. Bij Nederlandse partij niet gezien.

http://www.europarl.europa.eu/meps/nl/search.html

Een uitzondering is http://www.europarl.europa.eu/meps/nl/97133/DERK+JAN_EPPINK_home.html

Hij staat momenteel als lijstduwer bij de VVD voor de verkiezingen volgende week, maar is nu (nog) lid van de Fractie Conservatieven en Hervormers namens een Vlaamse conservatieve splintergroepering Lijst Dedecker.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 roland

Nu je alleen op een van de 26 Nederlanders kunt stemmen is er feitelijk een kiesdrempel van 4%, niet zo verschillend van de Duitse 5%.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bismarck

@0: Die figuren 2 en 3 zijn wel erg onduidelijk. Wat stellen bv. de drie stippellijnen achter Cyprus en Kroatië voor en waarom staat er achter Nederland een stippellijn bij ALDE (terwijl nota bene twee grote Nederlandse partijen in die fractie zitten) en achter EFD (SGP toch)? Ik denk dat je ipv die twee figuren (die bovendien erg op elkaar lijken) beter één tabel had kunnen maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Grûtte Pier

@5:
Je moet de kleurenbalkjes (oranjeachtig voor NL) volgen Bismarck, niet in een rechte lijn dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 cerridwen

Nederland is het enige land dat een vertegenwoordiging in alle fracties heeft! Maximaal pluriform.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 De Conservatief

Nederland is het enige land dat een vertegenwoordiging in alle fracties heeft!

Neh hoor, de CU heeft de ECR-fractie verlaten. Die heeft nu geen Nederlandse vertegenwoordiging.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Joop

http://www.europarl.europa.eu/meps/nl/96809/PETER_VAN+DALEN_home.html

http://www.petervandalen.eu/page/24889

Volgens deze bronnent zit CU-europarlementariër VanDalen dus nog steeds bij de enge ECR.

 • Vorige discussie