Rutte – Verdonk: De tweede helft?

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Rutte strijdvaardigNadat Verdonk de afgelopen tijd Rutte onbeperkt te kakken mocht zetten, is het nu blijkbaar genoeg. Rutte slaat terug met duidelijke taal.

“Genoeg is genoeg. Wie zichzelf niet kan wegcijferen voor de liberale visie, die hoepelt maar op.”

Daarnaast zei hij dat de woorden van Verdonk ‘meer dan een bedrijfsongeval’ waren en dat het onderlinge vertrouwen in de fractie is beschaamd.

“Ik heb geen enkele behoefte om Rita uit de fractie te gooien. Dat is geen doel op zich. Maar Kamerleden dienen in de media over hun eigen onderwerpen te praten. Dat is een keiharde spelregel waar ik aan zal vasthouden. Rita is woordvoerder onderwijs en jeugdzorg, en dus praat ze in de media alleen hierover.”

Koorknaap gone wild? Of is dit een nieuw hoofdstuk voor de partij en staat de ware leider in Rutte nu op? Ik hoop in ieder geval dat de tweede helft minder eenzijdig wordt dan de eerste…

Reacties (6)

#1 Roy

Dit zijn de laatste stuiptrekkingen van een boterzacht ei (zie hoe de reactie in de Telegraaf verschilt met de verzoenende woorden van vorige week).

Ik voorspel een opstand. Met Henk Kamp als lachende derde.

  • Volgende discussie
#2 Jaap

Als Kamp leider van de VVD had willen worden was hij het al lang geweest.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 troebel

@2 Jaap. Dat geloof ik niet,(ook) in de VVD worden de messen geslepen na een nederlaag en die worden gemakkelijk te voorschijn gehaald nu ze niet in het kabinet zitten. Kamp is in vergelijking met de opportunistische ambtenaar Verdonk en de pseudo-aspirantCEO Rutte een kandidaat voor de wat langere termijn.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jaap

Met alle interne heibel snakken de meeste VVD-leden naar een rustige middenkandidaat die voor beide kampen (no pun intended) aanvaardbaar is. Kamp was en is daarvoor de ideale man. Hij wil gewoon echt niet.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 micha

Een leider die zijn ondergeschikten het zwijgen op moet leggen…

Leuk spanningsveld overigens. De meeste vvd-leden zijn voor een linkse stroming gericht op het bedrijfsleven en europa terwijl de meeste stemmen te behalen zijn in een rechtser meer landelijk georienteerde partij.

Een Rutte kan dus een verdere nederlaag verwachten als het huidige kabinet niet al te bont maakt. Verdonk kan veel stemmen trekken maar zorgt voor een polarisatie. Met de opgelopen spanning is een middenkandidaat in eerste instantie altijd de gebeten hond omdat hij waarschijnlijk niet de winst kan behalen die verwacht wordt.

De VVD heeft met de keuze op Rutte zichzelf politiek behoorlijk in de vingers gesneden. Wat natuurlijk wel weer een pre is t.o.v. puur voor de stemmen gaan zonder eigen geluid en het heeft voor een wisseling van kabinetsopbouw gezorgd. Links nederland mag de VVD-leden wel dankbaar zijn voor hun keuze:)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Me

Met Verdonk heeft de VVD een adder aan de boezem van het liberalisme binnengehaald; geschrokken van het zelfzuchtig en eigenmachtig optreden van de adder heeft het een poging gedaan om alles een beetje in evenwicht te krijgen door de gematigde Rutte te kiezen, die niet bij machte was als tegengif te dienen. Pun intended.

Het wordt daarom tijd voor een andere koers bij de VVD. Niet meer het halfzachte en lachwekkende populisme, maar opkomen voor het echte liberale gebeuren, en samen een sterk front vormen tegen de coalitie. Daar kunnen ze beter een minder bekende maar wel standvastige VVD-er als partijleider voor nemen, die in staat is de puntjes op de I te zetten, daden te stellen en krachtige saamhorigheid vanuit de partij uit te stralen. Dan komt het allemaal weer goed in no time.
Maar allemachtig… wat zeg ik nou? Ik ben zo links als de pest! Zal wel komen doordat ik vandaag alweer m’n autogordels om heb gedaan en ik daardoor al m’n organen nog heb. O… maar da’s een ander verhaal.

  • Vorige discussie