Rutte de minderheidspremier

Rutte heeft meermaals aangegeven een premier voor alle Nederlanders te willen zijn. Terwijl zijn voorgangers daarin slaagden, zal het hem niet lukken.

In de eerste plaats heeft Rutte geen echte meerderheid in de Tweede Kamer. Als hij hoofden aldaar gaat tellen, redt hij het net (niet). Maar hoe zit het met de harten? De samenwerking met antiliberale partijen is alleen mogelijk doordat een aantal Kamerleden hardhandig in het gareel is gebracht. Of weggewerkt. Hoe lang houd je dat als premier en kabinet vol en hoeveel krediet win je ermee? Een getalsmatige meerderheid betekent nog geen steun van de meerderheid. Daarnaast, Rutte claimt de overwinning, maar hoe groot is de VVD nu echt?

Door zijn lot te verbinden aan SGP en PVV, die door een overgrote meerderheid ronduit worden verafschuwd, zal Rutte erg hard moeten lopen om niet zelf met een kwade reuk besmet te raken. Daarnaast heeft de formatie tot nu toe bij velen het idee achtergelaten dat een alternatief voor dit gruwelkabinet nooit goed onderzocht is, of in ieder geval geen eerlijke kans heeft gekregen.

Maar Rutte heeft ook een inhoudelijk probleem. De enorme bezuinigingen die op stapel staan zullen het ideologische gat tussen VVD en linkse en progressieve partijen verder vergroten. Een niet onaanzienlijk deel van het electoraat, waaronder dat van de PVV overigens, is de neoliberale heilssprookjes van de VVD meer dan zat, ook al bleef dat in de verkiezingen onderbelicht. Het voorgestelde recept – meer privatisering, risico’s afwentelen op de burger –zal de liefde voor Rutte er bij velen niet groter op maken.

Kok en Balkenende waren voor velen eveneens geen droomkandidaten, maar ze presenteerden zich tenminste als centristen en waren producten van de tijdgeest. Kok bleek onder de veren een onversneden neoliberaal. Balkenende probeerde als souteneur van normen en waarden de bevolking tot beter gedrag te verleiden. En Rutte? Hij presenteert straks een regeerakkoord ‘waar rechts zijn vingers bij af kan likken’. Niet- of gematigd rechts doet er kennelijk niet toe.

Op dit blog wordt af en toe al eens gesproken over het kabinet Wrok I. Wrok betekent achteruitkijken, terwijl de meeste Nederlanders volgens mij vooral de behoefte hebben aan een nieuw perspectief, een perspectief dat voor hen ligt. Rutte zal waarschijnlijk premier worden. Hoewel ik geen linksmens ben, zal hij niet de mijne zijn. Wel die van u?

Reacties (21)

#1 Taco Zip

Misschien kan Rutte aan zijn premiersprofiel gaan werken nadat hij zijn vingers afgelikt heeft.

 • Volgende discussie
#2 Brynnar

“Een niet onaanzienlijk deel van het electoraat, waaronder dat van de PVV overigens, is de neoliberale heilssprookjes van de VVD meer dan zat, ook al bleef dat in de verkiezingen onderbelicht.”

——-

Ik vrees van niet. Dit deel van het electoraat zal zich wederom laten influisteren dat alles wéér de schuld is van de linksche kerk en deze fabels wéér voor zoete koek slikken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 gbh

rutte heeft zelf aangegeven de premier van veel nederlanders te willen zijn en dus niet alle nederlanders, mijn premier zal het ook niet zijn, het enigste moraal van rutte staat gedrukt op een bankbriefje

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 KJ

“Terwijl zijn voorgangers daarin slaagden” ?! Zat er weer te veel LSD in het drinkwater, jongens ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Tjerk

Je kunt af en toe premier zijn van alle mensen, altijd de premier zijn van sommige mensen, maar nooit doorlopend van alle mensen de premier zijn. En zo is het maar net.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 InvertedPantsMan

Rutte is zijn hand zeer ernstig aan het overspelen. Hij doet of er een politieke aardverschuiving heeft plaatsgevonden terwijl de uitslag gewoon om een midden kabinet schreeuwt. Hij zal ook niet mijn MP worden, maar het goede nieuws is dat hij dat ook niet zo lang zal zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Vast Goed

“Daarnaast heeft de formatie tot nu toe bij velen het idee achtergelaten dat een alternatief voor dit gruwelkabinet nooit goed onderzocht is, of in ieder geval geen eerlijke kans heeft gekregen.”

Geen eerlijke kans? The winner takes it all, als Job handiger gemanouvreerd had had hij bij de winnaars kunnen horen, zonder dat de PVV een ‘eerlijke’ kans had gekregen. Rutte wordt net zo min premier van iedereen als Balkenende/Kok/Lubbers was, soit.
Ter relativering: voor de gemiddelde pak-em-beet Slowaak of Thai maakt dat ook niet uit, maar handelt de Nederlandse regering gewoon namens Nederland, wat ook de coalitie is of wie er ook premier is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 ALO

Rutte krijgt de leiding over een gedrocht. Je hebt een meerderheidskabinte waarbij de partijen die meedioen ministers leveren en je hebt een minderheidskabinet dat continue op zoek moet naar een meerderheid in het parlement voor ieder topic dat zich aandient. Maar nu hebben we een minderheid met een gedoger die aanschuift bij de onderhandelingen, een regeerakkoord ondertekent, maar voorbehouden mag maken?

Hoe het niet gaat werken hebben al gezien bij Kroatie in de EU. GW mag tegenstemmen maar niet een afkeuringsmotie steunen. Je ziet het voor je: Het kabinet stelt voor X, GW is tegen en de oppositie ook. kabinet drukt zijn zin door. Oppositie dient motie van afkeuring in. Wordt verworpen door hulp GW. Kabinet doet dus lachend X.
En dan? Gaat de PVV de handen in onschuld wassen? Want ze hebben toch tegen gestemd maar konden het ook niet helpen?

Het is niks en het wordt niks.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Dimitri

@brynnar, totdat de bezuinigingen gevoeld worden. Ik heb me daar enorm over verbaasd, het was een schot voor open doel om VVD op economisch terrein weg te spelen.
W.b. premier voor iedereen. Ik heb niets met Balkenende, al vind ik hem wel in zijn rol gegroeid en heeft hij het op eco. gebied niet eens zo slecht gedaan. Het is niet mijn man, maar kan er wel mee leven dat hij mijn premier is. Bij Rutte heb ik dat helemaal niet.
W.b. paarsplus. Cohen is geen handige vent, dat is wel duidelijk. Maar het is ook wel duidelijk waar de voorkeur van Rutte lag en ligt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 KJ

@ALO; Juist niet. Vanuit een uitvoerende perspectief is zijn regering juist heel fijn: maar twee partijen. Het probleem zit ‘m in de wetgever; die moeten ze continu te vriend gaan houden. Helemaal als VVD&CDA (virtueel) nog verder zakken en de PVV nog verder stijgt. Dan hoeft Wilders maar een heel klein excuus te vinden om de boel bij de volgende stemming op te blazen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 caprio

OF IN de regering OF ERUIT… dat juist de partij tegen het gedogen een kabinet ‘gedoogt’ WTF!?>>>>> sick fuck en misselijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 caprio

Geert Gedogen en Flipfloppen Wilders

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 caprio

Mark Rutte is slechts een schaduw van Geert de Gedoogpremier

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 ALO

@KJ,
je begrijpt mijn punt niet (en dat ligt aan mijn rommelig geschreven reactie). Het is of een minderheidskabinet of een een meerderheidskabinet. Nu zitten we met soort tussenvariant die niet kan gaan werken.

Zowel GW, MR en MV kunnen niet meer terug. Ik blijf toch denken aan de kerkhof-scene uit de ‘Good, the Bad and he Ugly. Je weet dat er dooien gaan vallen, je weet alleen niet wie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Reinaert

Wrok I een rake typering.

Rutte en Verhagen gesteund door een one issue partij: de PVV, die een kabinet vormen waar rechts zijn vingers bij kan aflikken en waar Verhagen van zegt dat het niet rechts genoemd mag worden, gedoogd door bruinhemden en christen extremisten, ja echt een kabinet voor gansch het volk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 AntonB

Ik zie vooral wrok bij links. Wrok dat ze verloren hebben, wrok dat de mensen die Nederland draaiende houden niet honderden Euro’s per maand extra willen afstaan voor linkse hobby’s. De haatzaaierij jegens de PVV is ongekend, rechts is in ieder geval nog nooit zo laag gegaan. Iemand knettergek verklaren is toch net even wat beschaafder dan iemand vergelijken met en massa moordenaar uit de 2e wereldoorlog.

Links gaat nu opeens totaal voorbij aan het feit dat er bezuinigd moet, worden, zelfs al hebben linkse partijen ook forse bezuinigingen op het programma. Links gaat totaal voorbij dat de file’s opgelost moeten worden, maar dat de mensen wel naar hun werk moeten en de goederen wel vervoerd moeten worden ook al hef je net zoveel tax om in de file te gaan staan als je kan. We moeten de economie weer op poten krijgen en dat lukt niet als je een gigantisch gat slaat in de koopkracht. Onderdrukte en mishandelde burgers in Afghanistan laten ze barsten, wat nu voor iedereen?

Links zou eens in eigen boezem moeten kijken en bedenken hoe we met zijn allen vooruit moeten, i,p,v, als en stel verongelijkte kleuters te gaan mokken en dwarsliggen over verloren idealen uit de jaren ’70. Ze kunnen juist een voorbeeld nemen aan hoe Rutte het afgelopen centrum linkse kabinet heeft behandeld, in een democratie heeft soms nu eenmaal iemand anders het voor het vertellen of je het leuk vindt of niet. Het zou links sieren als ze dit centrum rechtse VVD/CDA kabinet met hetzelfde democratische respect behandelen. De enige die dit tot nu toe in ziet is Halsema, de rest is nog blind van wrok.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 framer

“Ik blijf toch denken aan de kerkhof-scene uit de ‘Good, the Bad and he Ugly”

Briljant!

Blooooooondiieeeeeeeee!!!!

Aaaahoeoeoeoeoeoeoewaaaahaaaaaa…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Hans Landa

@16; “Onderdrukte en mishandelde burgers in Afghanistan laten ze barsten, wat nu voor iedereen?”

Ontwikkelingshulp was toch een verduivelde linkse hobby? Maar als je het met de loop van een geweer doet is het ineens een rechtse hobby? Of toch weer niet, Hero Brinkman en de PVV waren ook voor terugtrekking, zelfs totaal en liever gisteren dan vandaag. Wat wel weer tegenstrijdig is, gezien Wilders strijdlustige woorden dat we tegen het islamofascisme hebben te kampen.

’t Is in ieder geval een dure hobby… CDA (Jack de Vries) en VVD (Hans van Baalen) spelen graag met de modernste vliegtuigjes en tinnen soldaatjes op kosten van de burger. #rechtse hobbies.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 KJ

@AntonB; Het nieuwe liedje van de rechtsmens: ‘toen wij nog in de oppositie zaten, was alles geoorloofd: schelden, liegen, dwarsliggen, noem maar op. Nu wij echter het kabinet gaan vormen, is het eigenlijk maar het beste als de linkse oppositie zich zo constructief mogelijk opstelt.’

Hoe kun jij de slaap vatten met dit soort hypocrisie in je hoofd ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Taco Zip

@16: “wrok dat de mensen die Nederland draaiende houden niet honderden Euro’s per maand extra willen afstaan voor linkse hobby’s”

Deze generalisatie is werkelijk zó absurd dat ik opgehouden ben met lezen. Wie zíjn die mensen dan? En hoeveel Euro’s betalen ze dan juichend aan rechtse hobby’s?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Bismarck

Wanneer heeft Rutte dan aangegeven premier voor alle Nederlanders te willen zijn? Ik geloof er namelijk helemaal niets van.

 • Vorige discussie