Rutte beantwoordt geen sportvragen

COLUMN - Was er tijdens het wekelijkse ritueel met Rutte en pers nog iets opzienbarends te vernemen? Niet echt, dus u kunt weer over tot de orde van de dag.

Dat is meestal wat er gebeurt na de persconferentie na de vrijdagse ministerraad. De pers probeert een kijkje op het achterste van Ruttes tong te krijgen, de MP geeft geen krimp, hij ligt tenslotte niet in de stoel van de tandarts.

Het blijft om meerdere redenen, waarvan vermaak er zeker één is, aardig om de letterlijke tekst van die persconferentie tot u te nemen. Die tekst is natuurlijk vlot opgekrabbeld, snel ingetikt en rap publiek gemaakt, want de dienstdoende notulist wil op vrijdagmiddag ook wel op tijd naar huis.

Die laatste zin is geen controleerde waarheid, het is mijn idee van hoe zo iets zou kunnen gaan.

Maar wat moeten we denken van dit stukje uit de persconferentie, toen er vragen waren gesteld over de kwestie van de fouten die de Belastingdienst heeft gemaakt met kindertoeslagen?

VRAAG
Maar als u in de krant leest: er was een jongen die 19 jaar is, hier gebogen, getogen en al weken in een Amsterdamse cel zit, wat denkt u dan? Hoe kan dit?

RUTTE
Ik beantwoord geen sportvragen. Want ik weet niet alle details van die zaak nu. Dus ik ga niet op een zaak nu in.

Sportvragen? Spot Rutte nu met de vraagsteller?

Op een vraag eerder antwoordde Rutte dat fouten gecorrigeeerd moeten worden. Hij meent oprecht “dat 99,5 zes zeven acht negen procent van die mensen” het werk goed doet, maar dat als er menselijke fouten worden gemaakt, die recht gezet moeten worden.

Hij heeft, in zijn algemeenheid, een voor de hand liggende mening over foutlopende kwesties, maar niet over zaken in het bijzonder, terwijl op de vraag over de Amsterdammer die door fouten in vreemdelingdetentie terecht kwam, hij natuurlijk ook  zijn algemeenheid daar op los had kunnen laten.

Had wel zo sympathiek gestaan. Maar ja, vrijdag, laatste werkdag, vervelende vragen, moe, wil naar huis….

Reacties (2)

#1 Joop

Lubach op zondag gekeken over treinen. Dat zo iemand premier kan zijn. Over treinen die steenkool gebruiken en zodoende veel uitstoten, daarom gaat hij met het vliegtuig, nee, dat is ook niet helemaal schoon, naar Madrid. En zo waren er nog genoeg stomzinnige opmerkingen.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

@1: Weten we meteen in welke krochten van het internet Rutte zich ophoudt. Dit zijn van die smoezen die ze elkaar in de reactiepanelen van de Roze Khmer ophangen, om goed te praten dat ze in hun leasediesel naar hun kantoor zijn gekomen.

  • Vorige discussie