1. 1

  Tja, dit was allemaal te verwachten… Poetin heeft het goed gezien. Veroveren met geld, niet met Kalashnikovs.

  Die dreiging naar Griekenland toe – alleen de gaslevering voortzetten als Rusland ook de distributierechten krijgt – is ernstig.

  Des te belangrijker dus dat ‘het Westen’ een grens trekt en veel harder inzet op de levering van gas buiten Rusland om.

  Nu al moeten we alle tandjes bijzetten om de gas- en oliepijplijn van Azerbeidzjan via Georgië naar Turkije veilig te stellen. Zeker als straks ook de Turkmeense gasvelden op die pijp aangesloten gaan worden.

  We maakten ooit een enorme fout door Saudi Arabië zoveel macht te geven, door dat land ieder jaar vol te stoppen met miljarden in ruil voor hun olie.

  Maar Saudi Arabië heeft tenminste geen territoriale machtsdrift. Dat is wel even anders bij de Russen, die steeds meer gaan lijken op ordinaire boeven.

  Die fout mogen we niet nog eens maken.

 2. 2

  De vorige Koude Oorlog werd toch ook vooral op economisch vlak bevochten?

  Maar het is waar dat Gazprom een (best wel handige) tool is van Putin. Als we nog eens terugkijken hoe hij dat bedrijf in anden kreeg en dat projecteren op de infiltratie waar hier op gespeculeerd wordt, gaan de koude rillingen ons nog wel over de rug lopen…

 3. 4

  Mwah… Rusland levert ‘maar’ 25 a 30 van de Europese gasbehoefte. “Deindustralisatie afdwingen” is sensatiejournalistiek voor hoger opgeleiden. Tis natuurlijk wel problematisch – hoewel ik niet wakkerlig van Russische aandelen in Duitse bedrijven in de orde van grootte van 3 procent =

 4. 5

  Mwah… Rusland levert ‘maar’ 25 a 30 van de Europese gasbehoefte. “Deindustralisatie afdwingen” is sensatiejournalistiek voor hoger opgeleiden. Tis natuurlijk wel problematisch – hoewel ik niet wakkerlig van Russische aandelen in Duitse bedrijven in de orde van grootte van 3 procent =

 5. 6

  @4: Hoeveel procent wordt geleverd door Turkmenistan (waarvan de levering afhankelijk is van de Russen)? Hoeveel procent wordt geleverd door de Noordzee (die langzaamaan opraakt)? Het lijkt mij dat de toekomstige ontwikkelingen zich voorlopig in Russisch voordeel bewegen (en dat de door jou genoemde percentages dus zullen oplopen).

 6. 7

  @JSK

  Ik heb de linktip gedaan, niet eens zo zeer vanwege de feitelijke afhankelijkheid. Er zijn mogelijkheden om gas van steenkool te maken om maar eens wat te zeggen (Het ouderwetse stadgas; dan maar geen feestjes meer in de Gashouder, maar weer gewoon gas maken).

  Het is de toon. Het kijk-ons-jullie-eens-naaien toontje dat bij goedkope maffioso’s hoort, en niet bij een land met ICBM’s geladen met kernkoppen. Ik bedoel; zelfs al zou je gasleveranties als machtmiddel gebruiken dan nog heb je de tact om het niet zo te zeggen. Dit is een onvoorstelbare botte taal, afkomstig uit een derderangs maffiafilm.

 7. 8

  En toch, voordat iedereen de Georgie tot de NAVO wil toelaten: Wie is er bereid een oorlog te beginnen met Rusland vanwege dit? Want dat betekent NAVO lidmaatschap,

 8. 9

  @8: Onder de Sargassoreaguurders blijkbaar een kleine meerderheid (allee, dat gaat over Oekraine, maar daar geldt hetzelfde voor), gezien de betreffende poll.