Rusland roert zich militair

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

AtoombomDe tekenen waren er al een tijdje. In augustus vorig jaar loste Rusland de laatste buitenlandse schulden af. Ook liep de defensiebegroting de afgelopen jaren flink op. Sinds 2004 nam het budget met ruim 150% toe.

Rusland is terug en wil weer meespelen op het wereldtoneel. En dat laat het weten ook. Recentelijk testten ze een intercontinentale raket, en dreigde een Russische generaal Tsjechië en Polen met een raketaanval als ze in zouden stemmen met de installatie van een Amerikaans raketschild.

En nu doet Poetin er nog een schepje bovenop. Hij dreigt dat als wij een raketschild in gebruik nemen, hij weer raketten op Europa zal gaan richten. Dus, wij bouwen een raketafweersysteem en als wraak richt Poetin raketten op Europa, terwijl dat eerder volgens hem niet het geval was. Hij vindt het afweersysteem blijkbaar bedreigend?

Dit alles wordt bekostigd door de toenemende olieopbrengsten van Rusland. Het land is inmiddels de tweede exporteur van olie, en ziet de nabije toekomst met vertrouwen tegemoet.

Wordt het voor ons niet eens tijd om flink bang te worden?

Reacties (6)

#1 Frank

Ook in de VS en de UK beginnen ze weer nieuwe kernbommen te ontwikkelen en te maken.

Een nieuwe koude oorlog?

  • Volgende discussie
#2 Roy

@Frank: ik denk het wel ja. Alleen nu wel een complexere, gezien de andere foci van (sektarisch) geweld.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Jay

Natuurlijk vindt Rusland een afweersysteem bedreigend. Een dergelijk systeem betekent een verschuiving in de delicate machtsverhouding tussen oost en west. Rusland moet, vanuit hun optiek, ervoor waken dat het evenwicht niet teveel in het voordeel van het westen doorslaat omdat dat het MAD (mutually assured destruction) principe in gevaar brengt. Dus ik kan die gedachtengang wel begrijpen.

Al met al vind ik dit de pot die de ketel verwijt. Als we allemaal zulke dikke vrienden zijn, waarom is het dan in de eerste plaats nodig om afweersystemen neer te zetten? Een nodeloze provocatie door de NAVO, lijkt me.

Misschien wordt het wel tijd om flink bang te worden ja. Maar je moet je wel blijven afvragen van wie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Joost

@3: Het afweersysteem is officieel niet bedoeld voor Rusland, maar voor andere dreigingen, zoals landen als Iran die inmiddels het oosten van de EU kunnen bereiken.

Toegegeven, de locatie (Polen, Tsjechië) is enigszins vreemd.

Ik ben overigens nog wel banger voor Rusland dan voor de VS/Navo.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jay

@4 natuurlijk zijn er zorgelijke zaken gaande in Rusland, maar ik denk dat in het geval van dit afweersysteem we niet uitsluitend naar Rusland kunnen wijzen als de boeman. Er is hier duidelijk sprake van gebrek aan overleg en diplomatie vanuit de kant van met name de Amerikanen.

Eerlijk gezegd maak ik me wat dat betreft meer zorgen over de VS dan over Rusland. Niet dat ik bang ben voor militair geweld door de VS tegen de EU, maar wel voor zodanig agressief internationaal optreden dat andere partijen zich bedreigd voelen en tot gewelddadige reacties gedreven worden.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@4: Ik deel je focus niet. Rusland is economisch veel afhankelijker van Europa dan de VS (De VS leent haar geld in het verre oosten, Rusland verdient haar olie- en gasinkomsten in Europa). De VS kan ons dus beter missen. Daarnaast is de VS ook oorzaak van de moslim-onrust in Europa, dankzij haar in het oog lopende bemoeienis in het midden oosten.

In die zin snap ik ook niet de huidige politieke macht van e VS in Europa. Gezien de economische afhankelijkheden, zou Rusland ons beleid meer moeten bepalen dan de VS. Misschien is dat ook hetgeen waar je bang voor bent (de heersende onbalans Europa-Rusland)?

  • Vorige discussie