Rusland richt weer raketten op Europa

Terwijl ‘schurkenstaat’ Noord-Korea in ruil voor energie lijkt te willen afzien van het verder ontwikkelen van kernwapens (France24) maakt Rusland duidelijk dat ze wel wat zien in assymmetrische oorlogsvoering. Net als Noord-Korea kan Rusland het defensiebudget van de Verenigde Staten namelijk niet bijbenen. Ook al gaat Rusland de komende acht jaar 145 miljard euro investeren in modernisering van haar leger is het Russische defensiebudget maar een twintigste van dat van de VS. Minister van Defensie Ivanov ziet daarom wel wat in assymetrische oorlogsvoering. Rusland kan de kloof met het Amerikaanse kernarsenaal ‘asymmetrisch’ dichten door relatief goedkope raketten voor korte en middellange afstand op Europa te richten. (NRC). De Russische media maken zich namelijk grote zorgen om de Amerikaanse radarstations in Tsjechië en Polen t.b.v. een raketschild. “Doe Maar de musical” komt zo te zien net op tijd…

 1. 2

  Waar zien de Russen dan de as die voor de assymetrie zorgt? Wat kan het de VS boeien als er nukes op Europa vallen? De cons vinden ons toch maar een poel van verderf, het moderne Sodom en Chomorra, die ook een gelijksoortig einde verdienen.

 2. 4

  Als ik een bush vriendje zou zijn dan zou ik mijn atoombunker en of iniedergeval dan mijn aantal atoomonderzeers maar vast uitbreiden .

 3. 5

  Dit verhaal is tekenend voor de invloedssfeer van Russland, het draait hier namelijk niet om Amerika maar om de snel uitbreidende EU. De rest van de wereld (ook Rusland) ziet die twee als twee handen op één buik. Het diplomatieke gevecht om de vroegere sovjetstaten ook wel oost europa genoemd is in volle gang. De gaskraan is een aardig instrument, maar niet meer dan een plagerijtje. Kijk hoe shell behandelt wordt met het sacharin veld.
  De verwachting is dat het middenoosten het domein van Ares wordt; in het westen Irak, in het oosten Afghanistan en Pakistan, in het Zuiden Saoudi Arabië en in het Noorden de Russen én Turkije (evt EU). Hoe ver zal Ares komen; de Balkan zal wel, maar aan de andere kant van de Alpen?
  De vraag die dit stuk oproept is: waarom komt Rusland nu met deze uitspraken? Wat voor een belang hebben zij bij een penning op Amerika via de EU? Wil Rusland dat de EU zich meer mengt in de internationale discussie? Als een echte unie met 1 standpunt? Of wil Rusland Amerika op de vingers tikken?
  Ik weet het niet precies maar dat de spanning aan het opbouwen is, is duidelijk, laten we hopen dat het niet verder escaleert.

 4. 6

  @5: De mannen aan de macht in Rusland willen meer machtvoor hun land, zodat er veel buitenlandse successen te halen vallen. Dat is in het verleden al eerder een goede afleiding gebleken voor problemen in eigen land zoals een gebrekkige democratie en sociale-economische problemen.

  Als ze de EU kunnen chanteren, kunnen ze fors meer gedaan krijgen, want dan verstommen vanzelf de moralistische praatjes. Uiteindelijk zou Rusland zelfs de EU kunnen overnemen van de VS (Frankrijk en Duitsland zijn politiek eigenlijk al lang meer op Rusland dan op de VS georienteerd).

  Overigens zou het me niet verbazen als de pijlen eigenlijk meer op de NAVO dan op de EU gericht zijn. De vraag is hoe lang dat militaire verdrag nog blijft bestaan als Europa een vazal van Rusland wordt. Het is deze organisatie die momenteel de symbolische band van Europa met de VS vormt en die een doorn in het russische oog is.

 5. 7

  @6 terecht

  het is de vraag in hoeverre de NAVO het doelwit is. De problemen binnen de EU gaan over de grondwet, maar miltiair gezien is hier geen uitleg over gegeven. Lang niet alle landen binnen de EU zijn lid van de NAVO en dit is in mijn ogen belemmering 1 voor de eu grondwet. De EU als een macht is voor Rusland een bedreiging in het westen, (China in het zuidoosten. )

  Het spel gaat niet over de NAVO maar over de EU als nieuwe macht, vergeet daarbij niet wat er in de EU grondwet staat (pro Amerika, in de grondwet nota bene…). Nu zijn we afhankelijk van buitenlandse olie (Russische) en gebruiken onze eigen noordzee olie al. Kijk naar Amerika, die laten de golf van Mexico grotendeels onbenut niet te vergeten Alaska.

  Rusland is de grootste leverancier van de EU, dus we kijken meer naar Rusland, logisch en terecht. Het feit dat zij weer eens zeggen dat de raketten op ons gericht staan moet ons meer stimuleren om energieconsumptie te beperken, meer nog dan de hoax van al Gore.

  Het draait mij er meer om om de oorlog buiten de deur te houden en zo’n bericht is dan geen pleziertje om te lezen.

 6. 8

  Wie kan zich herinneren hoe kort na 9-11 Vladimir Putin de Bundestag toesprak in uitzonderlijk mooi en verzorgd Duits?

  “Your friends ze Americans are going to be somevat distracted in ze future and so all your ijsvrije havens are soon belong to us…”

  Die engerd Schroeder zat er nog bij te grijnzen ook…

  Vanaf dat moment zijn de stappen vrij voorspelbaar geweest… Bovendien, is het houden van een pistool tegen de slaap van Duitsland (Europa dus) redelijk gevestigd Russisch beleid. No surprises there. Zie ook: http://www.atimes.com/atimes/Front_Page/IA23Aa01.html

 7. 10

  Specifiek zei hij:

  “No one is casting doubt upon the great value of Europe’s relations with the United States. It is just that I am of the opinion, that Europe will consolidate its reputation as a powerful and truly independent center of world politics, firmly and for the long term, if it can join its own capabilities with Russia’s possibilities—with the human, territorial and natural resources, and the economic, cultural, and defense potential of Russia . We have already taken the first steps in this direction together. Now it is time to think about what can be done, in order that a united and secure Europe become the harbinger of a united and secure world.”

  Vreemd genoeg (of niet) te vinden bij Labiele Lyndon (via Google):
  http://www.larouchepub.com/other/2001/2838putin_bundestag.html

 8. 11

  FOUR. THREE. TWO. ONE. FIRE; They can’t wait to use it; They can’t wait to use it; They can’t wait to try it out; They can’t wait to use it; They’ve got a bomb, they’ve got a bomb; They can’t wait to use it on me; Thirty odd years now waiting for the fla…

 9. 12

  Hehehe
  jullie hebben ook door in wat voor positie Rusland zich bevindt.

  De grote vraag is: hoe kunnen we onafhankelijk worden van de energie van Rusland. Niet alleen heft dit het tekort van de betalingsbalans (op energiegebied) gedeeltelijk op, maar vooral zal het de interesse van Rusland in Europa veranderen van afhankelijke energieafnemer naar vrije technologische sociale samenleving.
  Dit is zeker vergezocht maar Rusland is dus iets waarvan ik liever niet afhankelijk van ben, omdat ik liever niet dans naar de pijpen van Poetin (oid).

  Helaas leert vandaag de dag ons dat het gas (voor Nederland misschien geen probleem; slochteren, waddenzee) iets is waar onze samenleving redelijk/behoorlijk/cruciaal (haal door wat niet van toepassing is) van afhankelijk is.

  Wat is wijsheid? Rusland zijn raketten op ons gericht? Die van ons op hen? (koude oorlog) Amerika spelen in de zandbak die het middenoosten heet? De zeespiegel die 10 meter stijgt? Een nieuwe ijstijd? Wereld oorlog 3? Godsdienst? Autarkie? Wie zal het zeggen…

  Het enige wat ik hier wil opmerken is dat we toch verder dan een decenium moeten denken en meer moeten streven naar een (energie)autarkisch West-Europa.

 10. 13

  @toeschouwer
  “…dat we toch verder dan een decenium moeten denken…”

  Nee hoor. Hoeft helemaal niet. Elke tien jaar ziet de wereld er volkomen anders uit en kun je weer opnieuw beginnen met denken. En een autarkisch Europa? Geen kans. Met 7 miljard mensen op de wereld zal geen enkel land (werelddeel) meer autarkisch kunnen zijn met onze huidige manier van leven.

 11. 14

  @toeschouwer

  “…dat we toch verder dan een decenium moeten denken en meer moeten streven naar een (energie)autarkisch West-Europa.”

  Muur terug. Pershings terug. Dodewaard weer open.

  ;-)

 12. 15

  @7: Even een gedachtenexperimentje: We maken een goede grondwet (je weet wel zo eentje als normale grondwetten er uit zien), van de EU een democratie en nemen Rusland erin op. Zelfs als de russen dan hun EU verkiezingen volledig manipuleren zijn ze ingekapseld in een Europese meerderheid.

 13. 17

  @16: Goed nieuws, ik heb op mijn kamertje alleen maar spaarlampjes (en 1 20 watt halo die gemiddeld 30 seconden per week aan is). Mijn computertjes lopen ook op CnQ.