Robert M. – The Facebook Society

Foto: copyright ok. Gecheckt 24-10-2022

Dit is een gastbijdrage van JST. Het stuk verscheen eerder op op Kingkosherbeentuit.

Mooier kon de langverwachte beursgang van Facebook niet. Het computersysteem van technologiebeurs Nasdaq raakte overbelast, waardoor de lancering een half uur vertraging opliep.

In de wereld van Facebook is een half uur veel. Wie een half uur geen status-updates kan checken, moet een half uur goedmaken om weer op de hoogte te zijn van het wel en wee van al zijn vrienden.

En al die vrienden zijn 115 dollar per persoon waard. Ik begrijp werkelijk helemaal niks van de beurs, en ik begrijp ook werkelijk helemaal niks van de meeste technologie, maar ik snap best dat Nina Brink een dom wijf is en 15,9 miljard voor een paar honderd aandelen veel geld is.

Sommigen zorgen zo rond hun 28e voor eeuwige roem via de dood; Facebook-oprichter Mark Zuckerberg wist rond die leeftijd een smoelenboek te verzilveren dat zoveel waard is, dat wij niet eens zouden hoeven bakkeleien over wandelgangen-, lente-,  of Kunduzakkoord. Met Facebook in onze handen was shag en bier gratis.

Facebook heeft digibesitas van een tamelijk onbekende nerd-ziekte ontwikkeld tot een volksgriep die een wig drijft tussen generaties. “Maar wat heb je er nou aan als mensen een foto van je eten zien?”, “wie wil nou de hele dag weten wat je aan het doen bent?”, “dat is toch geen écht contact?” Leg dat je oma maar eens uit.

En leg je oma dan ook maar eens uit waarom jij bij al die verre reizen, halve marathontijden en ovenschotels op vind ik leuk klikt. En leg dan ook direct even uit waarom ‘net even lekker vreemdgegaan’ nooit als update verschijnt.

Dankzij creatievelingen als Mark Zuckerberg weten we alles van elkaar. Alles, zolang het likeable is. Maar het is net als veel direct persoonlijk contact: achter de facade van ‘alles-goed-ja-prima-met-jou’ zitten heus nog wel mensen van vlees en bloed.

Soms vraag ik me af op Robert M. ook op Facebook zat. En op wat voor manier hij naar vakantiefotootjes keek. Wat zou zijn status zijn?

Vandaag hoort hij zijn straf voor het misbruiken van 67 ‘huilende en tegenspartelende’ kinderen, die hij vervolgens troostte.

We weten alles van elkaar, zolang het maar leuk is.

Alles goed? Ja prima, met jou?

Foto: Goiabarea

Reacties (11)

#1 Sjiek

Maandagmiddagvoer.

 • Volgende discussie
#2 lapis

En al die vrienden zijn 115 dollar per persoon waard.

Tja. Het is goed om na te denken over waar die 115 dollar vandaan komt. Ten eerste is er de mogelijk om jouw advertenties te tonen terwijl je naar een Facebook-pagina kijkt. Maar er is ook de informatie die Facebook over je kan verzamelen. En dat is veel, niet alleen alle informatie die je bewust op Facebook zet, maar ook praktisch al je surfgedrag naar websites waar Facebook-like knoppen staan — ook wanneer je uitgelogd bent (via de cookies), al claimt Facebook al die informatie niet op te slaan te anonimiseren.

Ik vraag me trouwens af of die-Facebook knop die ik hier rechts van me zie er ook voor zorgt dat, mocht ik deze browser gebruiken om naar Facebook te surfen, Zuckerberg precies weet welke Sargasso-artikelen ik (IP-adres als ik geen Facebook-profiel heb, profiel-ID als ik dat wel heb) allemaal heb gelezen. Het is officieel geen like-knop, maar ik vertrouw het ook niet helemaal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 weerbarst - Reactie op #2

Je kan het beste alle veelgebruikte facebook en twitter domains/hosts blokkeren in dns.

#2.2 S’z - Reactie op #2.1

Tof! Hebt u een lijstje suggesties, of weet u er ergens een staan?

#2.3 M - Reactie op #2.2

Deze even blokken in je HOSTS-file:
(weet niet hoe? zoek met https://ixquick.com … google zuigt)

http://www.facebook.com
facebook.com
static.ak.fbcdn.net
http://www.static.ak.fbcdn.net
login.facebook.com
http://www.login.facebook.com
fbcdn.net
http://www.fbcdn.net
fbcdn.com
http://www.fbcdn.com
static.ak.connect.facebook.com
http://www.static.ak.connect.facebook.com
blog.facebook.com
http://www.blog.facebook.com
apps.facebook.com
http://www.apps.facebook.com
connect.facebook.net
http://www.connect.facebook.net
facebook.net
http://www.facebook.net
nl-nl.facebook.com
http://www.nl-nl.facebook.com

Mocht iemand nog aanvullingen hebben op bovenstaande, dan verneem ik het graag.

Overigens, de zgn. “waarde van faceshit” is enkel door de welbekende banken in stand gehouden. Je moet toch iets om een nieuwe bubbel te maken?…

#3 S’z

Matige egoblogging column om te klagen over gedoe op internet. Tja. En klagen over digibesitas en dan “ontwikkelt” spellen ipv “ontwikkeld” is ook niet echt indrukwekkend. Niet dat dt-fouten belangrijk zijn maar in dit geval toch nét iets te typerend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 Laura Wismans - Reactie op #3

Ik heb de d/t-fout even aangepast.

#4 Inkwith Barubador

If you’re not paying for it, then you’re the product.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 HansR

Leuk dat je Nina nog even noemt. Heeft iemand de beursgang al vergeleken met Worldonline? De koers wilde niet echt omhoog en steun van de bank was nodig om niet de eerste dag al te kelderen. Ik geef het een jaar. Zelfde route. Waarom? Omdat het geen echte toegevoegde waarde heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 M - Reactie op #5

Facebook ging maandag bij opening van de beurs in New York hard onderuit. Kort na het begin van de handel stond het aandeel 8,5 procent lager op 35 dollar.

http://www.nu.nl/tech/2815639/beleggers-hebben-weinig-vertrouwen-in-facebook.html

The troubles left some investors licking wounds. Some said they had put in orders to sell shares early in the day, but those orders didn’t go through. By the time they discovered that in the afternoon, the share price had fallen, so they were able to sell only at the lower price.

http://online.wsj.com/article/SB10001424052702303610504577416530447015656.html?mod=googlenews_wsj

Je zal maar aandelen hebben gekocht…LOL!

Iemand een klapkauwgumbal?

 • Volgende reactie op #5
#5.2 Yevgeny Podorkin - Reactie op #5

De enige activa gebaseerd op de verwachting dat elke gebruiker 115 $ gaat opleveren..(klinkt als gebakken ENRON- luchten).

Facebook is over 3 a 5 jaar compleet achterhaald door een “iets” anders interactiever (en dus comm. aantrekkelijker) iets…

 • Vorige reactie op #5