1. 3

  Rutte doet een Hollands Poetintje.

  Marx zei het al: de geschiedenis herhaalt zichzelf altijd. De eerste keer als tragedie, de tweede keer als komedie.

 2. 5

  Prachtig politiek manoeuvre.

  Maanden terug al besloten dat ze eruit moest natuurlijk, eerst nog even verkiezingen afwachten, het stof even laten neerwaaien en zodra ze dan ook maar een centimeter te ver gaat meteen afmaken.

  Verdonk outplayed. Goeie kans dat ze nu naar Wilders gaat, ook al is er niet misschien genoeg ruimte voor zoveel ego in één fractie, stemmentrekken zullen ze samen wel prima doen maar als het kabinet ook maar enige intelligentie bezit gaan ze de vier jaar wel vol maken zodat de verdonk/wilders hype wel een beetje uitgeraasd is.

 3. 8

  Nou, dat wordt lachen. Zou me niet verbazen als andere VVD’ers met Verdonk meegaan, want die willen over 3,5 jaar nog wel hun dikbetaalde Tweede Kamerzetel behouden.

  Ze zal wel zulke mensen nodig hebben, want buiten het simpele “auslaender raus!” heeft mevrouw bijzonder weinig noten op heur zang. Economie, buitenlands beleid, VROM, Financiën, noemt u maar op: dat gaat haar pet te boven.

  Zie overigens Verdonk-factie niet heel snel aansluiting zoeken bij Wilders. Het zijn allebei prima donna’s die elkaar binnen de kortste keren de tent uitvechten.

  Tegelijkertijd is niets leuker voor de dames en heren van de parlementaire pers (die niet geïnteresseerd zijn in de inhoud) dan twee partijen op rechts die krabbend ende krijsend de gangen van de Tweede Kamer bevuilen met hun roodzwarte bloed.

  Dus Verdonk en Wilders zullen, indien zij niet samengaan, tot een vergelijk moeten komen. Een niet-aanvalsverdrag op het gebied van extigratie (dus het tegenovergestelde van integratie).

  Want indien zij wel samengaan, zal Wilders snel genoeg begrijpen waarom Rutte de IJzeren Dame uit de fractie geknikkerd heeft.

 4. 9

  Verdonk gaat niet naar Wilders toe, en over die laatste zou ik eerder gezegd hebben onderschat hem niet maar met Verdonk nu los van de VVD is dat een beetje een andere situatie.

  Ik denk dat Verdonk als ze verder gaat zal proberen een positie in te nemen die iig. eventuele coalitievorming niet uitsluit zoals dat bij Wilders wel het geval is.

  En ja, idd, prachtig getimed!

 5. 10

  Verder is het natuurlijk het CDA die hier het meeste garen bij spint. Zowel links als rechts zijn ze de weg kwijt / verbrokkelt de boel / vechten ze elkaar de tent uit.

 6. 11

  Verdonk hoopt waarschijnlijk dat Aptroot en Van Balen meegaan. Ik acht ze daar te slim voor. Zou in de Kamer ze blijven als ze alleen komt te staan? Saai hoor, zo’n kamerlidmaatschap.

 7. 12

  @10….

  maar Jack is weg. Hoe lang houden ze het draaiende zonder de nederlandse Rove bij het CDA

  OT:
  als jack de nederlandse Rove is en de Telegraaf de Nederlandse The Sun, =valt het trouwens allemaal nog wel mee, toch?

 8. 13

  Het nieuws dat Rita Verdonk uit de VVD is gezet slaat in als een bom.

  Ach, dat valt wel mee, hoor. Maar ik lust best wel een lekkere trappist.

  Proost! Op de rogge-oogst!

 9. 17

  Op zich doen ze het inderdaad wel handig nu. Het wordt voor Rutte en de rest van de VVD nu hard aanpoten om het electoraat te overtuigen voor de volgende verkiezingen. Als dit jaar het kabinet ergens over struikelt zit Rutte straks fijn naas Alexander Pechtold.

  ’n Whisky graag.

 10. 18

  Sinds lubbers -> brinkman, is het een rommeltje. Staat er niks meer vast. Hebben we steeds meer zwevende kiezers. Ik weet niet echt niet wat de implicatie van Verdonks’ uitzetting is. Voor alles is wat te zeggen. Van: rechts wordt groter want meer diversiteit/markt differentiatie, tot het maakt niks uit, tot rechts wordt kleiner want ze gaan op z’n LPF’s ten onder aan veel geschreeuw weinig wol en infighting …

  En dan kan natuurlijk een incident altijd nog het hele landschap weer verstoren (aanslag/politieke moord, econmische crisis, acute milieu crisis, pronk voorzitter van de PvdA), waardoor elke voorspelling null-and-void is IMHO.

 11. 22

  Ik vroeg me al af wat dit topic als WvdD deed. Ik had de VVD met al die rechtse ballen hier toch wat meer gegund. Maar recht gaat waar recht komt en Rita is in de kroeg op zijn plaats. Doe mij maar een muskaatje.

 12. 24

  Op NN:

  “Voormalig VVD-leider Hans Wiegel is ontdaan door het besluit van partijleider Mark Rutte om Rita Verdonk uit de Tweede Kamerfractie te zetten. Wiegel heeft dat donderdag laten weten.”
  en
  “Volgens VVD-bronnen hadden de fractieleden Charlie Aptroot, Hans van Baalen en Fred Teeven moeite met het besluit om Verdonk uit de fractie te zetten.”

  dus: de VVD houdt de rijen niet 100% gesloten.

 13. 27

  @Carlos
  De term Rita noch Verdonk komt voor in de commentaren. Lijkt me dus een onterechte claim. Maar verder weet je natuurlijk niet hoe geïnspireerd hij is door Sargasso en de reacties aldaar;)

 14. 30

  Mooi staaltje Machiavelli van Rutte.

  Ik las overigens net op GS dat de UvA een database bijhoudt van mensen die comments achterlaten op weblogs en nieuwssites (comments en e-mail adres worden opgeslagen voor statistisch onderzoek met optie tot verkopen). Nu werk ik toevallig sinds kort aan de UvA. En dan te bedenken dat ik net aan het radicaliseren was op Sargasso en nogal kritisch was op GC. Ik ben bang dat ik voorlopig alleen nog maar thuis reageer. Je hebt helemaal geen A1VD of C1A meer nodig met zulke collega’s, godverdommese kenkerfascisten.

 15. 32

  @Carlos,

  Als het niet encrypted is kun je gewoon de packets snuffelen . Daar staat alles letterlijk in. Als ik een formulier invul dan is dat gewoon leesbaar. Ze kunnen gewoon filteren op bijvoorbeeld http://www.telegraaf.nl en kijken naar GET en POST variabelen.

 16. 34

  @Carlos,

  Weet je dat zeker? Want er staat namelijk geen https maar http in het adres. En het gaat er ook om of het encrypted is op het UvA netwerk. Iemand hier netwerk techneut?

 17. 36

  Toevallig staat er vandaag ook een interview in de playboy. Béter getimed kan je het charmeoffensief niet beginnen.

  ‘Het is wel zo dat ik uiteindelijk zélf de koers bepaal.’
  ‘Als ze me vragen om premier te worden, zou ik niet weigeren.’
  ‘Als iedereen zijn mond houdt, is het moeilijk om een standpunt te vormen.’

 18. 37

  @32: Je kan het alleen zien als je ertussen gaat zitten. Daar heb je sniffers e.d. voor nodig. Illegaal. De emailadressen heeft de UVA dus niet (als ze ze wel hebben dan hebben ze een probleem).

  Wat ik begrepen heb is het een systeem om “moods” te detecteren. Het systeem kan dus zien wat de stemming van de reageerders is. Is die positief t.o.v. het onderwerp of negatief. De resultaten worden opgeslagen in de database.

  Vooralsnog gewoon wetenschappelijk onderzoek dat zo wordt gefrustreerd. Misschien dat ze de resultaten in de toekomst zouden kunnen verkopen.

  Het is overigens niet zo moeilijk om dit blok te omzeilen door een geautomatiseerd proxy-scriptje.

  GS pakt dus haar eigen lezers, en niet zozeer de onderzoekers, die naar eer en geweten niets illegaals doen.

 19. 39

  MP, het enige wat ik denk te weten is dat ze de inloggegevens van hun reaguurders encrypted bewaren, de verzending zou inderdaad een kwestbaar punt kunnen zijn, maar su plaats daar ook al kanttekeningen bij. Fleis of Hox moeten het maar eens zelf vertellen in een of andere Rode Hoaxshow van de staatsomroep.

 20. 40

  @su,

  Daar lijkt het op dan. Ik geloof wel dat de UvA het netwerk niet zo lang geleden gecentraliseerd heeft. Nou ja misschien is het inderdaad een HOAX.

 21. 41

  “Je kan het alleen zien als je ertussen gaat zitten.”

  Misschien moet ik dat wat toelichten.

  Pakketjes gaan van computer A naar GS. Als je die wilt onderscheppen moet je ergens op het traject dat die pakketjes afleggen een sniffer plaatsen (stukje software).

  Ik neem aan dat de UvA geen toegang heeft tot die locaties, hoewel de Amsterdam Internet Exchange Sara voor sommigen misschien wel toegankelijk zal zijn.

  Maar dan nog, deze informatie is ten alle tijden illegaal en doorverkoop zou ontdekking betekenen. Het wordt dus gewoonweg niet gedaan.

 22. 42

  @MP: het lijkt me zeker niet dat ze info van studenten gebruiken. Ook dat is verboden. Daarnaast is in het verleden al aangetoond dat studenten geen representatieve groep vormen voor de gehele samenleving.

 23. 45

  Doe me maar een pro-secco, zo tussen de verhuisdozen. Maar wel koud, net zo koud als de dame in kwestie.

  To the point @29, enigszins genoten van de dingen ?

  Toch vrees ik het een en ander, goed gebekte andersheelvreemddenkenden zijn als de rattenvanger van Hamelenvoor de massa..komt niks goed van..onderschat wat hier gebeurt niet dames, heeren ook.

 24. 47

  Ik vind dat de mensen van Geenstijl wel de laatsten mogen zijn die gaan zitten janken op het ‘jatten’ van data.

  Je moet ’s vragen of zij iets van hun site willen halen. Dan is het huis te klein, plaatjes met middelvingers en ‘ga eens deaud!’ enzo.

  Optiefen met die hele site. Stelletje hypocriete kleaudtzakken.

 25. 48

  Terug naar het topic kan ik me zo voorstellen dat Wilders een beetje in paniek raakt: als Verdonk inderdaad voor zichzelf gaat beginnen (en een combi Verdonk-Wilders zie ik zo niet gebeuren) dan trekt dat de hele rechterflank aan stukken, oftewel: ik zie niet zozeer Verdonk-aanhang naar Wilders overlopen maar wel een deel van de Wilders-aanhang (die toch al uit weggelopen VVD-ers bestond) naar Verdonk. Met als gevolg niet één relatief grote rechtse partij maar twee kleintjes, die beiden niks in de pap te brokkelen hebben.

  Dus imho is de ‘Zet van Rutte’ er eentje geweest die de linkse flank in de kaart zal spelen.

 26. 49

  “Dus imho is de ‘Zet van Rutte’ er eentje geweest die de linkse flank in de kaart zal spelen.”

  Das wel erg kort door de bocht. De linkse flank zal m.i. maar amper profiteren van een verdeeld rechts. Slechts één uiterst geval kan ik zo snel noemen; de SP die voormalige LPF-stemmers mag verwelkomen. Ik geloof niet dat ex-VVD’ers zo snel naar de socialisten gaan.

  En wellicht dat Rutte met deze zet stemmen kaapt bij de rechtervleugel van het CDA.

 27. 50

  nou ja, de VVD blijft dus een links-liberale partij met een paar rechtse figuren. Dus nu ook zonder Verdonk. Het wordt toch eens tijd om mijn lidmaatschap op te zeggen.

 28. 51

  Schenk mij maar een dubbele cognac, geflambeerd. *hèhhhhhhh*. Vlammetjes, iemand ?

  Een verdeeld rechts is een stuk groter dan een alleen-Wilders rechts. Met TheRule 48 eens.

 29. 56

  De vvd wordt steeds linkser. Ik denk dat de socialisten gaan winnen, jongens.

  Tijd om mijn geld naar het zwitserland te schuiven. Ik vind het allemaal best dat jullie een uitkerinkje willen, maar zoek dat maar onder elkaar uit.

  Gelukkig is Rutte nog een beetje liberaal, maar dat gaat niet lang goed. Dit houdt hij nooit tegen.

 30. 59

  Het is al sinds een jaar of drie dat het CDA dat gestaag blijft stijgen in de peilingen, van omstreeks dertig in 2004 naar omstreeks veertig anno nu. Als er nou één partij is met maoïstische, totalitaire neigingen en grote partijdiscipline, dan is het het CDA wel. Sinds Marnix van Reij gebeurt daar ook niets interessants meer, en dat betaalt zich uit.

  Dus dit zal ook wel weer winst opleveren voor het CDA. Kan de pers dáár niet eens wat meer gaan graven?

 31. 61

  Het zat er wel aan te komen, daar zijn de meesten het hier wel over eens zie ik.

  De timing van de VVD is wel goed, nu er weinig spotlights op Rita staan kan ze zonder al te veel ophef de politiek verlaten…

 32. 63

  Ik ben wel benieuwd hoe Verdonk haar partij gaat vormgeven. Gaat ze ook met leden werken, die misschien anders stemmen dan ze wil, of gaat ze beginnen met een tweede PVV (Partij Van Verdonk) met als lid, bestuurslid en erelid Rita Verdonk en verder alleen donateurs?

 33. 65

  @de mensen die denken dat de VVD naar links is geschoven: Jullie zijn net als de mensen die denken dat het station wegrijdt als ze in de trein zitten.

 34. 73

  Steun voor Verdonk in peiling

  HILVERSUM (ANP) – Driekwart (74 procent) van de VVD-achterban vindt het niet terecht dat Rita Verdonk uit de Tweede Kamerfractie is gezet. Dat blijkt donderdag uit een enquête van het tv-programma EénVandaag.

  De peiling is gehouden onder 9.000 deelnemers aan het EénVandaag Opiniepanel, onder wie 1300 personen die bij de laatste parlementsverkiezingen op de VVD hebben gestemd.

  Bijna een kwart (23 procent) zou op Verdonk stemmen als er nu verkiezingen waren. Van de VVD-achterban zou 49 procent volgens de peiling overstappen en van de stemmers op de Partij voor de Vrijheid (PVV) van Geert Wilders zou meer dan de helft switchen naar Verdonk.

  hehe :-) dag VVD

 35. 75

  De uitspraken die ze deed kwamen gewoon niet in overeen stemming met de lijnen die de partij heeft en ik vind het een rare uitspraak van Arjan want als iemand niet in de partij past dan laat je die er niet in zitten. En bovedien stemmen die mensen dan niet op het geen waar de VVD voorstaat maar waar Rita als individu voor staat.

 36. 78

  @MP: je bedoelt geen simpele schreeuw antwoorden die je met je semi-actieve brein wel kunt begrijpen? De realiteit van een geavanceerde 21 eeuwse maatschappij, is dat er existentieel niet veel te beleven is, en vraag elke arme vogel die een oorlog of honger meemaakte maar of dat zonde is of een luxe. Ik word ziek van mensen die subtiele afgewogen antwoorden op complexe vraagstukken saai en vervelend vinden, bemoei je dan gewoon niet met politiek, maar ga langs de lijn je lokale voetbalploeg becommentarieren, stelletje plebeeers..

 37. 80

  @73: Fijn dat je er nog eens even op wijst dat Nederland onterecht al die jaren heeft afgegeven op die rare Vlamingen met hun Vlaams Belang. Ook hier is rottend facistisme al sluimerend goed voor dubbele electorale cijfers.

 38. 83

  Ik kom hier voor het eerst, maar als ik de reacties lees, zijn die van een veel hoger kwaliteit dan de reacties die gepubliceerd worden op Telegraaf (lees Wilders-aanhang). Respect !

 39. 85

  kom zelf maar met die analyses steeph: jij wilt toch zo graag de politiek in? Toon die visie en dat inzicht maar. Misschien stem ik dan wel op je..

 40. 86

  Het grootste raadsel is natuurlijk wat er van de VVD wordt. Links-liberaal, rechts-liberaal, samen met D’66 ? Welke emotie gaan ze exploiteren ? (Dat is altijd de hamvraag voor een politieke partij natuurlijk…)

 41. 87

  @Mescaline: Waar gaat de VVD heen in het politieke spectrum

  Hopelijk van rechtsboven richting kwadrant rechtsonder!

  Ik heb goede hoop. Een partij die zich meer richt op liberalisme, internaliseren van kosten om te zorgen voor een beter milieu etc!!

 42. 88

  @Sikbock: Ik de politiek in????

  Maar vooruit, kan me er nu natuurlijk niet zo makkelijk van af maken.

  Mijn analyse: Verdonk blijft zitten en vormt eigen fractie. Ten minste een ander kamerlid van de VVD (Teeven gok ik, want die is daar toch al zo makkelijk in) sluit zich aan.
  VVD duikelt in de peilingen naar 12 zetels terwijl Rita op 15 komt te staan (over een maand ongeveer). VVD in paniek wipt Rutte. Rutte af, Boekestijn neemt stokje over.
  Verdonk vormt nieuwe partij (sluit zich dus niet bij Wilders aan). Lijkt even goed te gaan. Maar na een half jaar is er ruzie in de tent. Verdonk besluit niet mee te doen aan de vervroegde verkiezingen van half 2009. VVD heeft wel veel schade opgelopen en haalt in die verkiezingen toch nog twee zetels minder dan nu.
  (Tenzij er iets raars gebeurd met de PVV, want die profiteren daarvan)

  Zoiets.

 43. 90

  De VVD is de uiterste houdbaarheidsdatum nabij.

  Waar wat mij betreft grote behoefte aan is, is een goede progressief-liberale partij. Zeg maar D66 zonder staatshervormingsgeneuzel + linkerkant VVD (maar dan wel zonder Rutte, dus – maar dat is persoonlijk denk ik, ik kan die kwal niet luchten of zien)

 44. 91

  Of:

  Verdonk verlaat de partij en politiek en neemt plaats in een politieke denktank of gaat een andere verrassende kant op.

  VVD zet een duidelijke liberale koers uit en trekt de kiezers terug die ze laatste tijd zijn kwijtgeraakt aan CDA etc.

  Ik heb nooit echt geloofd in peilingen en verwacht dat er veel minder mensen weglopen dan gedacht.

 45. 92

  Ik vind die een-tweetjes met de mensenkenner Caprio altijd wel leuk.

  Die o-zo bekende druppel, dat heeft de VVD toch gewoon zo opgezet. Het was toch gewoon een kwestie van daarop wachten Verdonk kennende. En Verdonk moet geweten hebben dat ze met vuur speelde.

 46. 93

  Mooie analyse Steeph :-)

  Mijn analyse: binnen de VVD is nog steeds sprake van een richtingenstrijd. Ik denk dat de linkervleugel binnen de VVD door het vertrek van Verdonk electoraal nog verder onder druk komt te staan. Dat Rutte vertrekt is onvermijdelijk. Hij behoort tot de linkervleugel en kan de VVD in de toekomst onvoldoende laten profiteren van het gat op rechts. Waarschijnlijk wordt ie dan burgemeester in bv Zwolle ofzo.

  Verdonk zal idd wel een eigen fractie beginnen. Ik denk dat ze daar – omdat ze niet de tweede viool hoeft te spelen- redelijk in zal slagen.

 47. 94

  Ik denk niet dat Rutte vertrekt. De partij loopt een te groot risico als er nu nog een kopstuk moet vertrekken.

  Leuk topic voor Sargasso:

  Wat zou de politieke koers (profiel) van een liberale progressieve VVD moeten zijn? Wat voor speerpunten?

 48. 97

  Wat mij betreft zou die liberale progressieve partij géén VVD zijn.

  Ik bedoel: een liberale progressieve partij met Wiegel als erelid….

  etc, etc.

 49. 99

  …………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

  [img]http://www.panzerfaust.org/wordpress/wp-content/uploads/2007/09/rutte.jpg[/img]

 50. 100

  Prachtig commentaar tijdens NOVA (op een Wassenaarse partijbijeenkomst):

  Vindt u het goed dat Verdonk uit de fractie gezet is?

  Nee. Uitzetten moet je niet doen, nooit.

 51. 101

  Verder ben ik het met Marynus #94 eens:

  Ik denk dat er veel traditionele VVD-ers (vooral geënt op financiën en kleine overheid) helemaal niet blij waren met de koers van Verdonk, en dat er veel weggelopen zijn bij de vorige verkiezingen. Die kunnen weer terug, plus conservatieven onder CDA en PvdA die de betutteling van de huidige coalitie veel te ver vinden gaan.

  Links merkt hier alles niets van, moet zijn eigen problemen maar eerst eens op gaan lossen.

 52. 104

  dat is dus fase 3:

  Fase 1: De ontkenning. Het vertrek van Rita een probleem? Hoe kom je erbij.

  werkt niet, dus tijd voor:
  Fase 2: Het bagatelisering. Het vertrek van Rita heeft eigenlijk geen effect.

  werkt niet, dus tijd voor:
  Fase 3: de hyperbool. Ik ga mijn stinkende best doen.

  werkt niet dus tijd voor:
  fase 4: newspeak. Ïn tijden van [moeilijkheden?] moet je niet áftreden maar óptreden.

 53. 105

  Ik denk dat het liberalisme aan het sterven is in Nederland. D66, PvdA en de VVD, partijen met een liberale signatuur hebben het zwaar te verduren. Het electoraat geeft steeds meer de voorkeur aan conservatieve partijen. Mensen als Balkenende, Marijnissen, Verdonk en Wilders zijn geen liberalen. Individuele vrijheid zal afnemen, ondanks de grote woorden over vrijheid die men steeds gebruikt in het ‘Islamdebat’.

  De positie van Rutte zal waarschijnlijk onhoudbaar blijken.

 54. 106

  Rutte ontdoet de VVD van de laatste restjes liberale opvattingen van het begrip vrijheid. Met een kortdaadheid die vroeger menig wat stalinistisch getint partijtje kenmerkte, gooit-ie een eigenwijze dissonant de gelederen uit.
  Kennnelijk vreest 59% van de VVD’ers daar later ook mee te maken te krijgen, want nu willen ze van Rutte af.
  Persoonlijk hoop ik dat dit het laatste is wat we van Verdonk zullen horen en dat de VVD hiermee voorgoed verloren is.
  De enige echte liberalen die nog wel vertrouwen houden in politiek, kunnen dan naar D66, misschien zelfs wel de PvdA.
  De VVD’ers die het liberalisme verkwanseld hebben aan meer nationalistische gedachtnegoed weten waar ze terecht kunnen.
  Maar een aardig deel zal teleurgesteld zijn in de eigen partij en zal er de brui aan geven. En of je nou liberaal bent of niet, da’s toch weer zonde.

 55. 107

  @Sikbock

  Ik had mijn VVD lidmaatschap toevallig vorige week opgezegd. En terecht, zo blijkt!

  Niet eens zozeer vanwege Rita, noch dat ik het alternatief (Wilders of Balkenende) beter vind, maar een partij die zo slecht met afwijkende standpunten en meningen omgaat, past niet in deze tijd.

  Ik denk dat Steeph’s voorspellingen redelijk juist zijn.
  – Kamp zal niet willen leiden, Boekestijn of des te meer.
  – Wilders zal groeien, Rita zal falen à la die gast van Leefbaar Nederland, wiens naam ik ben vergeten.
  – SP zal groeien, maar dat is schijn. De kiezers zullen vooral uit weerzin jegens Bos’ radeloosheid en Pronk’s ideologische fanatisme bij de PvdA weglopen.

  Kortom: kut met peren.

  @MP

  Klopt, het Nederlandse liberalisme is — zowel economisch als sociaal — dood en begraven. Ach, in ieder geval hebben wij liberalen, ooit eens een Bolkestein gehad.

 56. 108

  Steeph: ik zie je analyse wel zitten, maar Boekestijn fractievoorzitter!? Die man staat met zijn Liberale Heilstaat zo ver van de werkelijkheid dat ‘ie het echte werk nooit aankan. Ongetwijfeld wordt Kamp fractievoorzitter. Knap rechts, rechtlijnig en autoritair terwijl het Groningse accent dat mooi maskeert en iemand die geen antipathieen oproept. En vooral naar dat laatste zullen ze snakken in de VVD…

 57. 109

  *een IJbiertje graag, doe maar een Zatte*

  Nu we toch aan de toog staan, sta me toe mezelf te herhalen:

  Ivo Opstelten lijkt me de ideale interim. Kamp neemt het eventueel over als hij weer goed ter been is. Rutte trekt zich terug uit het straatvechten waar hij niet goed in is en komt weer met goede inhoudelijke bijdragen.

  Verdonk eruit smijten en die ranzige van de Linde erachteraan. Deur goed dichthouden zodat er geen ijzeren voet meer tussen gewrongen kan worden. Geert Wilders weet niet wat hem te wachten staat.

  – dixi, 12 juni 2007 alhier

 58. 110

  Als Rita niet door de opperste sovjet van de VVD dit weekend alsnog op het schild wordt gehesen, dan horen we er niks meer van.
  Er zijn voorlopig geen verkiezingen. De VVD zal daar als oppositie ook niet op aansturen. Dus duurt het nog heel lang voordat Verdonk echt haar tanden kan laten zien. En die heeft ze niet, overigens. Rita Verdonk is de meest overgewaardeerde politicus sinds boer Koekkoek. Maar goed, ze zegt het wel duidelijk. En daar houden Nederlanders van: dingen duidelijk zeggen. Dingen zijn waar als je het maar hard genoeg herhaald. En vooral als je het maar eindeloos blijft herhalen. Want om zo stupide te zijn, moet je wel ballen hebben. En – toegegeven – die heeft Verdonk. Ze heeft maar 1 probleem: er zit al zo’n wufte poseur op haar plek…

 59. 112

  Wilders + Verdonk = No go.
  Verdonk + Rutte = No go.
  Rutte + Wilders = No go.
  Balkenende + Wilders = No go.
  Balkenende + Verdonk = No go.
  Balkenende + Rutte = No go.
  Balkenende + Bos = No go.
  Balkenende + SP = No go.
  Sp + PvdA = No go.

  Alleen coalities die berusten op ene verstandshuwelijk, mogelijk gemaakt door kleine partijstjes a la D66, CHU, SGP of Groen Links zijn kortom nog mogelijk.

  Stel: morgen zijn er verkiezingen. Op welke coalitie zou u inzetten?

 60. 113

  Sikbock roept meestal dat Verdonk het op een of andere manier wel weer zal overleven en als een feniks uit de as zal herrijzen. Gaan de leden haar in ere herstellen en Rutte wegsturen? Wat een shakespeariaans drama zou dat zijn, dan is de timing van Verdonk perfect.

 61. 119

  ok, ok…

  Als jullie dan niet op mijn vraag willen reageren dan ga ik wel stilletjes voor me uit zitten filosoferen onder het genot van de Jonge Graanjenever die in mijn huis gewoon onder handbereik staat en die ik dus t.a.t. feilloos weet te vinden.

 62. 122

  De goeiige interim, Willibrord van Beek.
  De verrassende underdog, Laetitia Griffith.
  De grote grap, Johan Remkes.
  En inderdaad, de keurige slimmerd, Atzo Nicolaï.

 63. 123

  Crachàt is back !

  [img]http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/a/a3/PassionJoanOfArc.png[/img]

  Ceterum censeo tijd & energie verliezen met bijzaken. Te veel achterhoedegevechten vormen ook een oorlog, en te veel loopgraven verknoeien de akker. Staat op, intellectuelen, en schrijft dat programma waar het wèl over moet gaan, ipv Zeit zu verlieren mit Schweinerei von Dommeklooten die ons van buitenaf op het bord wordt geserviert.

 64. 124

  Het café is dicht. Dat wil zeggen, we schenken geen alcohol meer. Koffie, thee of warme chocolade melk als troost kunt u vast nog wel van de barman (die aan het opruimen is) krijgen.

 65. 125

  Steeph: Boekestijn?! Bewaar me, zeg. Boekestijn is nu nóg onverminderd voorstander van de Irakmissie. En waar Verdonk een stemmentrekker van jewelste was, vindt Boekestijn dat je je vooral niets van je achterban moet aantrekken, hier. Het lijkt me niet dat de VVD daarop zit te wachten.

 66. 131

  HA HA! @ mescaline, er was wel meer gaande als je Livestro moet geloven, of wordt het nu een zeer onaangenaam potje vrij worstelen.

  ’Rita Verdonk sluipmoordenaar’
  door onze redactie
  AMSTERDAM – Rita Verdonk heeft twee weken geleden met anderen gesproken over de oprichting van een eigen partij.

  Dit onthult Telegraafcolumnist Joshua Livestro, zelf prominent VVD’er. Livestro is een van de mensen die is gepolst.

  Morgen alle details hierover in een extra column van Livestro in de zaterdageditie van De Telegraaf. Hierin noemt de liberaal Rita Verdonk ’een sluipmoordenaar’.

 67. 132

  mijn analyse:
  Verdonk richt partij op, en marginaliseert op korte termijn Wilders en VVD. Maar uiteindelijk zijn PVV en lijst Verdonk one issue partijen: integratie. Als dit wordt opgelost, verdwijnen ze weer. Als dit niet wordt opgelost, tja…
  Op links voorzie ik verdere achteruitgang van de PvdA. PvdA is een besmet merk geworden, dat staat voor mislukking. Net als ooit met Buckler, wat je ook doet, mensen willen het niet meer. Er zitten goede mensen bij de PvdA, maar die kunnen beter een nieuwe partij oprichten. Zolang er geen alternatief is op links, zal de SP groeien. Maar de SP blijft een wat enge partij, en als ze ooit een keer aan de macht komen en mensen zien hoe rampzalig hun standpunten uitpakken voor dit land, is het snel gedaan met de SP. De enige stabiele factor in dit land blijft het CDA. In tegenstelling tot wat sommigen denken, is er naar mijn mening wel degelijk ruimte voor een vrijzinige, links-liberale partij. Sterker nog, ik geloof dat je de meerderheid van dit seculiere, post-Christelijke land in die hoek kunt plaatsen. Het probleem is echter dat er geen geloofwaardige links-liberale partij meer is.

 68. 135

  @Ketelbinkie … omdat “je de meerderheid van dit seculiere, post-Christelijke land in de vrijzinige, links-liberale hoek kunt plaatsen”, zijn veel van die standpunten gemeengoed en worden ze gesteund door de meeste partijen en nederlanders. En zijn dat soort idee-en dus niet onderscheidend genoeg voor een partij. Het paarse kabinet met op z’n hoogte punt bijna honderd zetels is bij uitstek de manifestatie van dit post-modern links liberaal Nederland (economisch niet te links). MAAR toen kwam Paul Scheffer en Pim en Osama; EN toen kwam ook (iets later) de tegenreactie tegen teveel economisch liberalisme (bv rellen bij de WTO, of voedselbanken). En dat maakte het weer tot een heel ander speelveld. En daar zitten we nu in.

 69. 136

  @132: GroenLinks is al lang een links-liberale partij, maar het aantal zetels dat die partij krijgt geeft eigenlijk aan hoeveel ruimte er daar is (steeds minder).

 70. 137

  Dat koppie van Verdonk op Crachats tekening is overigens onbetaalbaar. Lijkt nog het meest op de smurfin (met al heur ingebakken feminiene rampenkrachten in een mannenmaatschappij) vóór haar transformatie tot blonde babydoll. Rita kijkt hier echter naturel niet-onnozel/onschuldig. Zeer knap.

 71. 138

  Kunnen we Verdonk niet in second life laden? Prima dat ze haar ambities na wil jagen, maarr ik wil er liever niet teveel last van hebben IRL.

 72. 139

  Ceterum censeo tijd & energie verliezen met bijzaken. Te veel achterhoedegevechten vormen ook een oorlog, en te veel loopgraven verknoeien de akker. Staat op, intellectuelen, en schrijft dat programma waar het wèl over moet gaan, ipv Zeit zu verlieren mit Schweinerei von Dommeklooten die ons van buitenaf op het bord wordt geserviert.

  *Pinkt traantje weg*