Rijswijk zegt na rechtse leugencampagne bijeenkomst Palestijnse gevangenen af

Dossier:

Een rabiaat-rechts opinieblog framede een pro-Palestijnse manifestatie als anti-Israëlisch terreurfeestje; een lokale politicus met PVV-sympathieën pikte dit op en stelde raadsvragen. De media deed de rest.

Ik weet niet hoeveel mensen de BVR kennen. De BVR staat voor ”Beter voor Rijswijk”. Het is een lokaal partijtje in de Rijswijkse gemeenteraad. Het spant zich daar in om zwerfvuil van de straat te halen, de groenvoorzieningen te verbeteren en te zorgen dat iedereen overal voor één tarief in Rijswijk zijn auto kan parkeren.

En, o ja , het wil ook dat  het asielzoekerscentrum in Rijswijk wordt gesloten. Te gevaarlijk waarschijnlijk. Die asielzoekers ook, met hun vreemde kookluchtjes en hun verontrustende, door overmatige testosteronproductie aangejaagde belangstelling voor onze blanke vrouwen en dochters.

Help, enge Palestijnen!

Lijsttrekker van BVR is ene Ed Braam. Deze week had Braam een echte zaak met landelijke uitstraling bij de hand. In een plaatselijke congrescentrum, ”Event Plaza”, zou van 8 tot en met 10 december namelijk een samenkomst plaatsvinden van de ”European Alliance in Defence of Palestinian Detainees” (Tehalif al-urobi al-munasra al-asra’ al-filastiniyin), een Palestijnse, in Duitsland gevestigde organisatie die de Palestijnse gevangenen in Israelische gevangenissen steunt.

De organisatie heeft de steun van diverse Palestijnse mensenrechtenorganisaties als Adalah en al-Haq, en naar verluidt ook van de Israelisch-Duitse advocate Felicia Langer. Zij is een Holocaustoverlevende uit Polen die in Israel haar sporen onder meer verdiende als verdediger van Palestijnse aangeklaagden en vice voorzitter van de (toen bestaande) Liga voor de mensenrechten. Sinds 1990 woont zij in Duitsland, waar haar het ”Bundesverdienstkreuz” werd toegekend.

Uiteraard zal het Rijswijkse congres ook worden bijgewoond door in Nederland wonende Palestijnen. Onder meer wonen er al tientallen jaren flink wat Palestijnse families in Vlaardingen en omgeving.

Moordenaars en terroristen

Raadslid Braam maakte zich echter grote zorgen.“Deze mensen steunen moordenaars en terroristen. Wij rekenen erop dat onze burgemeester in verband met een zeer hoog veiligheidsrisico de vergunning voor de conferentie intrekt. Het is te gek voor woorden dat er een conferentie wordt gehouden voor de bevrijding van een terrorist die volkomen terecht achter de tralies zit,” zegt hij. “Dit moet je niet willen in Rijswijk en Nederland“.

Braam doelde daarmee op één bepaalde naam, die van Marwan Barghouthi. Barghouthi is een hoge functionaris van al-Fatah die als hij zou kunnen deelnemen aan de Palestijnse verkiezingen moeiteloos tot president zou worden gekozen.

Dat zal echter niet gebeuren, want Israel zal de pragmatische, gematigde en charismatische Barghouthi juist wegens dit ”Mandela effect” nooit laten gaan, ook al stond hij bij alle meest recente gevangenenruilen bovenaan het verlanglijstje.

Israel heeft Barghouthi tot vijf keer levenslang veroordeeld wegens het feit dat hij een Palestijnse elite-eenheid aanvoerde tijdens de Tweede Intifada, die onder het meer opnam tegen soldaten en kolonisten. Hij is nooit beschuldigd van door hemzelf gepleegde moorden. Hij heeft zich trouwens ook niet verdedigd, want hij achtte de Israelische rechtbank van Tel Aviv onbevoegd om zich volgens het Israelische recht uit te spreken over een conflict in de door Israel bezette gebieden.

Desinformatie

Inderdaad staat het portret van Barghouti op de poster van de conferentie. Dit is de man die Braam bedoelt en die dus volgens hem een terrorist is die terecht achter de tralies zit.

Hoe Braam dit weet, weten we niet. Waarschijnlijk heeft iemand hem getipt en heeft hij het vervolgens gelezen op de rechtse, zo ongeveer fascistisch-zionistische, rechtse site OpinieZ, waar ene Kees Broer, ook wel bekend als blogger Keesjemaduraatje, onder de titel ”Geheimzinnige Palestijnse conferentie in Rijswijk” links en rechts wat zaken rondstrooit die we sinds president Trump aan de macht is met een gerust geweten als ”fake news” kunnen aanmerken.

Zo zou Barghouthi zijn veroordeeld om hij ”in Israel om zich heen stond te schieten een bom zou hebben gegooid”. Keesje heeft inderdaad nooit verschil begrepen tussen Israel en wat in de door Israel bezette Palestijnse gebieden gebeurt.

Hij heeft bovendien echt de dikste duim van Nederland, waar hij naar believen feiten uit zuigt die hij als nieuws presenteert. Helaas wordt dat in dit land zelden afgestraft.

Stemmingmakerij

Nee integendeel, hij wordt bijgevallen. POWned nam zijn nieuws over, Jonet. een bedenkelijk rechts Joods internetkrantje deed dat eveneens en zette er zelfs de kop ”Haatcongres Palestijnen moet verboden worden” boven (Jonet haat alles wat Palestijns is). Andere rechtse sites volgden snel.

Ook het blad van de Wakker rechts Nederland, de Telegraaf, nam braaf de leugens en onzin over. Dit alles in het kader van dat het  hier ging om ”gevaarlijke terroristen, net nu Europa zo zijn best doet het terrorisme tegen te gaan‘.

Met succes. Nog voor de alerte Braam van BVR zijn burgemeester een vraag had kunnen stellen besloot de exploitant van ‘Event Plaza’ de gebeurtenis af te zeggen. De Palestijnen moeten nu uitzien naar een andere plek, of met behulp van een advocaat Event Plaza dreigen met een kort geding wegens contractbreuk.

Het hele geval doet sterk denken aan alle opwinding over een Hamasconferentie die in april van dit jaar in de Doelen in Rotterdam zou worden gehouden. Ook toen een hoop lawaai op alle rechtse en zionistische sites van Nederland. Maar die conferentie ging door, en bleek niet eens van Hamas te zijn.

Er was helemaal niets aan de hand. Dat was echter Rotterdam, en dit is Rijswijk. De plaatselijke politici en zaalexploitanten daar hebben duidelijk meer verstand van hondenpoep dan van het Midden-Oosten.

Het vrije woord enzo…

Jammer dat de hetzes en haatpublicaties van zionisten en andere rechtse types met een voorkeur voor de verkeerde kant van de geschiedenis in deze achterlijke omgeving zo’n makkelijk succesje konden boeken.

Een bijeenkomst voor Palestijnse gevangenen, van het soort als Barghouthi, of Amed Sa’dat die in 2006 door Israel werd gekidnapped uit een Palestijnse gevangenis (waar hij overigens ten onrechte vastzat en die nota bene door Europese troepen werd bewaakt), verdient beter.

Dit zijn namelijk voor het grootste deel, ook volgens tal van mensenrechtenorganisaties, politieke gevangenen, geen terroristen.

Reacties (18)

#1 Jos van Dijk

De exploitant van de zaal is gezwicht, lees ik. Dus niet heel ‘Rijswijk’, zoals de titel suggereert.

De ruimte die ‘zionisten en andere rechtse types met een voorkeur voor de verkeerde kant van de geschiedenis’ hier krijgen wordt helaas gegeven door een meerderheid in de Nederlandse publieke opinie die zich niet aan een schier uitzichtloze kwestie wil branden; en dan vooral vanwege nog altijd levende schuldgevoelens over diezelfde geschiedenis.

 • Volgende discussie
#2 Bismarck

“De plaatselijke politici en zaalexploitanten daar hebben duidelijk meer verstand van hondenpoep dan van het Midden-Oosten.”

Daar lijkt me op zich weinig mis mee, om niet te zeggen, dat is dan een prima allocatie van kennis. Wat mij betreft mogen plaatselijke politici trouwens ook roepen wat ze willen, dat is nu eenmaal politiek. Het gaat pas mis als de burgemeester besluit om inderdaad een conferentie (vergadering, protest, whatever) te verbieden op oneigenlijke (politieke) gronden. En zover is het niet gekomen begreep ik. Wat een zaalexploitant met zijn zaal doet, moet ie zelf weten, als ie de consequenties maar draagt (in dit geval hoop ik dat er een flinke schadevergoeding wordt afgedwongen voor de contractbreuk).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 beugwant

Je kunt in het huidige klimaat beter op heterdaad betrapt worden als pedofiel, dan dat er een vage vlaag van antisemitisme aan je kleeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 børkbørkbørk

Het is allemaal weer vage associatie en modderslingeren wat de klok slaat. “Vreemde kookluchtjes waarschijnlijk”, dat is uitsluitend bedoeld om de opponent belachelijk te maken. Een linkse dog whistle, zo je wilt. Vervolgens Trump en een of andere onbekende activist erbij halen zonder feiten en zonder enig nut voor het betoog, behalve als signaal om de logica maar te laten vieren.

En Barghouthi is veroordeeld voor medeplichtigheid aan/opdracht geven tot moord. Maar schrijf vooral dat-ie is omdat-ie een “elite-eenheid” aanvoerde.

Je doet je eigen zaak geen goed, Abu.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Prediker

Je kunt in het huidige klimaat beter op heterdaad betrapt worden als pedofiel, dan dat er een vage vlaag van antisemitisme aan je kleeft.

@3 Behalve dan dat als jij als pedofiel bekend staat, je de kans loopt op poep op je deur, bekladding van je gevel en gebroken ruiten. En dat blijft niet bij één keer. Dikke kans dat je zult moeten verhuizen.

Voor mensen die door anderen in het publieke debat polemisch aangeduid worden als ‘antisemiet’ vanwege hun standpunten over Israël gaat dat bij mijn weten niet zover.

Verder wacht iemand die op heterdaad betrapt wordt op kindermisbruik, zoals in jouw voorbeeld, een veroordeling, celstraf en een strafblad. In de gevangenis wordt je met de nek aangekeken.

Hoe zit dat met iemand aan wie ‘de vage vlaag van antisemitisme’ kleeft?

Hyperbolen zijn leuk, maar ze moeten wel enigszins accuraat blijven om doel te treffen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 beugwant

@5: Niet iedere bevolkingsgroep is joods of heeft daar iets mee, maar kinderen komen wel overal voor. Daar heb je zeker een punt.
Bij bestuurders proef ik echter wel eens een onderhuidse vrees om voor antisemiet te worden aangezien, met politieke uitsluiting als gevolg en dat bestrijd je het beste door maar zo pro-israel of pro-joods mogelijk voor de dag te komen. Het bekende gedweep met die zogenaamde joods-christelijke cultuur is er een voorbeeld van. ‘Als we het maar vaak genoeg zeggen, wordt het vanzelf wel waar.’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Co Stuifbergen

@2: Ik vind dat er toch wel meer moet gebeuren als zaalverhuurders bang zijn voor rellen (of vandalisme, of wraakacties).
Dan hoort de overheid op te treden om te zorgen dat het recht op vereniging en vergadering (=bijeenkomst) ook in de praktijk geldt.

Misschien moet de overheid verhuurders verzekeren (= schadeloos stellen bij ongeregeldheden i.v.m. de verhuur), of misschien moet de overheid zelf een ruimte ter beschikking stellen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Kacebee

Dit zijn namelijk voor het grootste deel, ook volgens tal van mensenrechtenorganisaties, politieke gevangenen, geen terroristen.

De politieke pressiegroepjes die Abu noemt, Adalah en al-Haq, geven geen zier om de betreurenswaardige stand van de mensenrechten in de door Palestijnen overheerste gebieden. Dit meten met twee maten is misselijkmakend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Bismarck

@8: Whataboutery much?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Kacebee

@9: Zeker. Eén van die clubs mocht aanschuiven bij de VN-mensenrechtenorganisatie die meer over Israël te klagen heeft dan over alle andere landen ter wereld bij elkaar. Het is de schaamte voorbij. En dat is dan het perspectief dat wij moeten kiezen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 gbh

.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Prediker

@8 Dit is een beetje als jammeren dat je anti-Apartheidsorganisaties in Nederland en elders in de jaren zeventig en tachtig alleen maar over Zuid-Afrika hoorde klagen, en niet over de gruwelijke dictatuur in China en de Sovjetunie,

of wat de gewapende tak van het ANC allemaal uitspookte (ze schijnen zelfs een soort concentratiekampen te hebben gerund waar vermeende informanten werden gemarteld; om over de gruwelijke executiemethoden dmv necklacings maar te zwijgen).

Maar dat zou een bizar argument zijn, sowieso omdat de SovjetUnie en China geen onderdeel vormde van onze eigen culturele en politieke alliantie, Zuid-Afrika wel (daarom werd het door Reagan en Thatcher ook de hand boven het hoofd gehouden); en meer pregnant: de excessen van de zwarte vrijheidsbewegingen waren het gevolg van de methoden om Apartheid in stand te houden.

Zonder het project van een Joods etnostaatje in Palestina door vnl. Europese en Amerikaanse blanke Joden, zou er überhaupt geen Fatah of PLO zijn, en zonder bezetting op de Westbank en de Gazastrook geen Hamas.

Jij bent een beetje als iemand die bij een schoolbrand wijst op de er naast staande vuilniscontainers, die nu vlam hebben gevat, en tegen de brandweer roept dat het een schande is dat hun aandacht dáár niet naar uitgaat. Waarom blussen jullie die containers niet eerst hè, nou, nou?!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 gbh

@12:

Zonder het project van een Joods etnostaatje in Palestina door vnl. Europese en Amerikaanse blanke Joden

60% van de joden in dat etnostaatje zijn joden die gevlucht zijn uit Arabische landen.

Zonder de 25 miljoen moslims hier zou er ook geen Wilders, Le Pen, Britain First, etc zijn, dus wat is je punt? Is Wilders ok? Zijn de moslims hier net zo fout als die 40% Europese en Amerikaanse blanke Joden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Prediker

@11 Gbh, voor jou geldt hetzelfde als wat ik in #12 schreef. Zonder Israël zou er geen Fatah, PLO en Hamas zijn geweest.

Sterker nog, Israël houdt de Palestijnse Autoriteit in stand als zetbaasje. Heel handig, want Israël beheerst de geldkraan, dus als de PA niet doet wat ze wil, is de Israëlische overheid in staat de hele corrupte, op cliëntelisme gebaseerde piramide ineen te doen storten. Ondertussen houdt de PA rivaliserende politieke initiatieven onder de duim. Wie heeft daar baat bij?

Hé, het is natuurlijk niet de bedoeling dat er een echte emancipatiebeweging op gang komt. Vandaar ook dat toen Hamas de verkiezingen won in 2006, de Amerikanen Fatah ervan overtuigden een staatsgreep en een halve burgeroorlog te beginnen, die een redelijk succes was. Alleen in de Gazastrook was Hamas te sterk.

Leuk dus, die retoriek van de meneer in video 1, maar meer dan retorische bombast is het niet. Er zit geen analyse achter, en zijn bewering dat het lijden van de Palestijnen enkel te danken is aan de machtswellust en geldzucht van Hamas en de PA, is een voetzoeker, die afleidt van de vraag: wat zijn de omstandigheden waaronder Hamas en Fatah in die positie konden komen?

Het is een beetje alsof je met de vinger wijst naar de zelfverrijkende machthebbers in de Zuid-Afrikaanse thuislanden uit de jaren zeventig en tachtig, om de aandacht af te leiden van degenen die de situatie hebben geschapen (en die situatie in stand houden), waarin die machthebbers privémilities hadden om tegenstanders en critici met bruut geweld de mond te snoeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Prediker

60% van de joden in dat etnostaatje zijn joden die gevlucht zijn uit Arabische landen.

@13 En die hebben van meet af aan moeten strijden tegen discriminatie door de Europese Joden, die hun neus op haalden voor die ongewassen meute.

Ik las eens dat Ofrah Hazah aanvankelijk nog op moest boksen tegen discriminatie.

Most of the country’s rulers identify as European Jews, or Ashkenazim. From the outset, this European elite distrusted the Arab Jews, seeing them as a “backward” population that might undermine Israel’s claim to be an outpost in the Middle East of the “civilised” west. (Counterpunch)

Face it, zionisme is in haar oorsprong gewoon een Europees project, daarom voelt dat land ook zo Europees en modern. De Arabische Joden waren gewoon noodzakelijk als demografische opvulling na de Holocaust in Europa. ’t Is cynisch om vast te moeten stellen, maar wel waar.

Zonder de 25 miljoen moslims hier zou er ook geen Wilders, Le Pen, Britain First, etc zijn, dus wat is je punt? Is Wilders ok? Zijn de moslims hier net zo fout als die 40% Europese en Amerikaanse blanke Joden?

Punt 1, want je bent aan het stropoppen: ik zeg niet dat Fatah en Hamas (of Hezbollah) ‘ok’ zijn. Hamas is bijkans een fascistische organisatie, en Fatah een corrupte boevenkliek. Wat ik wel zeg is: ze zijn niet uit de lucht komen vallen, en zolang de bezetting voortduurt, zullen ze niet omvergeworpen worden door een democratische beweging.

Punt 2: Het verschil is dat moslims hier niet komen om een moslimse etnostaat op te richten. Dat is een projectie van Wilders en andere nationalisten. Er zijn natuurlijk wel clubjes en individuen die daarvan dromen, maar zelfs Hizb ut-Tahrir (die binnen islamistische stromingen een buitenbeentje is) ziet dat niet als reëel. Die richt zich dan ook op stichting van het kalifaat in… traditionele moslimlanden.

Het angstbeeld van een moslimse etnostaat is ook niet reëel, want moslims vormen 6-9% van de bevolking in Europese landen, en dat aantal gaat weer zakken naarmate de Afrikaanse immigratie op gang komt. Dat zijn namelijk vaak christenen.

Daar komt bij dat moslims niet in de positie zijn om de instituties te vervangen, ze zitten immers nog voor een flink deel in de onderklasse. En met name wanneer men stijgt op de sociale ladder komt men in andere kringen, volgt men onderwijs, en wordt men dus nog meer gedwongen om te relativeren.

Dat selecteert zichzelf uit: je wordt geen burgemeester van Rotterdam als je niet een agenda uitvoert waar Leefbaar Rotterdam mee uit de voeten kan. Zo’n Aboutaleb vindt ook gewoon dat je thuis best orthodox kunt zijn, maar dat je je in het maatschappelijk verkeer gewoon aan moet passen, en dat je het dan gewoon kunt maken.

De immigratie van moslims vertoont dus meer overeenkomsten met de immigratie van Chinezen, Italianen en Ieren in de VS (die werden ook met argusogen bekeken en als vijfde colonne verketterd) dan met het zionistisch project, dat gericht was op de vorming van een etnostaat, waar Palestijnse nationale aspiraties mee in botsing waren, en waar Arabieren hooguit een ondergeschikte rol in konden spelen, ook al waren ze daar in de meerderheid.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Kacebee

@14:

Israël houdt de Palestijnse Autoriteit in stand als zetbaasje.

Complotdenker. Je kun met minstens even veel recht stellen dat de Arabische landen de PA in stand houden als etterende zweer om de joodse staat mee te pesten. Die landen hadden het probleem al een halve eeuw geleden kunnen oplossen, maar spraken als Arabische Liga af nooit vrede met Israël te sluiten. De strijd tegen de joden is hun raison d’être, lijkt het wel. Sukkels.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Prediker

@16 Saoedi-Arabië, Egypte, Jordanië werken stuk voor stuk samen met Israël. Natuurlijk vinden die regimes (vooral SA en Egypte) het handig dat er fanatieke propagandisten antisemitisme en Israëlhaat verspreiden. Dat is een mooie bliksemafleider.

Het is bepaald geen complot dat Israël de Palestijnse Autoriteit als zetbaasje gebruikt, aangezien Israël driekwart van de belastingen voor de PA inzamelt en maandelijks uitbetaald.

Under the 1993 Oslo Accord, Israeli is supposed to transfer to the PA around $127 million every month in customs duties levied on goods destined for Palestinian markets that transit through Israeli ports.

Excluding foreign aid, these tax revenues make up around two-thirds of the PA’s annual budget. (bron)

Handige regeling, want als de PA niet doet wat Israël wil, stopt die gewoon een paar maanden (of zelfs een paar jaar) met uitbetalen, net zolang totdat de PA het water zozeer aan de lippen staat, dat ze wel moet bijdraaien.

Ook de energie komt uit Israël. De PA is dus financieel, economisch en zelfs militair afhankelijk van Israël.

Israël maakt echter dankbaar gebruik van goedkope arbeidskrachten uit de Westelijke Jordaanoever. Bovendien speelt de PA voor oppasser. Die heeft antiterreur-eenheden die getraind zijn door Israëlische en Amerikaanse troepen om Palestijnse terreurgroepen aan te pakken, een eigen inlichtingendienstje ook.

Nou, da’s heel handig, want zo kunnen de Israëli’s de Palestijnse autoriteit gebruiken in een verdeel- en heers-spelletje. De PA houdt terreurgroepen zélf in het gareel, hetzij door ze af te kopen, hetzij met grof geweld. En politieke concurrentie voor Fatah/de PLO is er in de Westelijke Jordaanoever niet omdat wie daaraan begint verdwijnt in een martelkerker.

Da’s prettig voor Fatah/de PLO, want zo kunnen zij de baantjes- en gunstenmachine die de PA is, voor zichzelf in stand houden; en het is prettig voor Israël, want het betekent dat ze niet hoeven te dealen met een politieke beweging die daadwerkelijk in verzet komt tegen de militaire bezetting.

De eerste en tweede intifadah waren maar lastig; het is veel handiger om de politieke leiding van de Palestijnen aan de leiband te hebben, terwijl die het plebs in het gareel houdt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Kacebee

@17:

Het is bepaald geen complot dat Israël de Palestijnse Autoriteit als zetbaasje gebruikt, aangezien Israël driekwart van de belastingen voor de PA inzamelt en maandelijks uitbetaald.

Zo beredeneerd is de PA dan óók het zetbaasje van de UNRWA (met jaarlijkse donaties van meer dan een miljard) en daarnaast van de EU.

Ook de energie komt uit Israël. De PA is dus financieel, economisch en zelfs militair afhankelijk van Israël.

… en van de internationale hulp voor de miljoenen “vluchtelingen” waarvan het gros nooit is gevlucht.

Het Palestijnse probleem wordt zorgvuldig gecultiveerd. Niet door Israël maar door de rest van de wereld. Het beeld in de spiegel is inmiddels zó afzichtelijk dat niemand meer durft te kijken.

 • Vorige discussie