Rijke landen doordrongen noodzaak klimaatbeleid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

“In 2050 zal de emissie van broeikasgassen met 80% moeten zijn teruggebracht” (NRC). Nee dit is geen uitspraak van de perswoordvoerder van Greenpeace of Milieudefensie maar de uitkomst van een G8 overleg: de machtigste industriële staten op aarde. Nu de neoconservatieve klimaatskeptici uit het Witte Huis zijn verwijderd lijkt eindelijk de weg vrij voor daadkrachtige klimaatdoelstellingen. Ook de Europese 2 graden doelstelling is nu door alle G8 landen overgenomen. Met dergelijke ambitieuze getallen kan het bijna niet anders dat ook het voorkomen van ontbossing wordt opgenomen in de Kopenhagen-overeenkomst.

Uiteraard zitten er nog wat addertjes onder het gras zo zegt het G8 statement niets over het te hanteren referentie-jaar. Het Kyoto protocol hanteert hiervoor 1990, maar het Amerikaanse congres werkt nu aan een klimaatwet waarin 2005 het ijkjaar wordt. Zo smokkelen de Amerikanen er zomaar vijftien jaar bij?! Vijftien jaren van overwegend sterke economische groei en bijbehorende groeiende emissies, denk alleen al aan de opkomst van de stroomvretende IT-sector.

Ontwikkelingslanden hoeven ‘slechts’ 50% van hun emissies terug te brengen zo vindt de G8. Opkomende economieën als China, Brazilië en India hebben liever helemaal geen verplichtingen. Wellicht dat het voorstel om niet per land maar per individu de emissies aan te pakken dan zo gek nog niet? Ieder land, ook ontwikkelingslanden kent namelijk haar zogenaamde ‘high emitters’. In het Westen zijn we bijna allemaal ‘high emitter’ maar in China leven al bijna 100 miljoen mensen op Westers niveau met dito uitstoot. Verreken de CO2 uitstoot in de prijs van de geconsumeerde producten (energie, voedsel, crocs en lego) en niemand kan meer klagen over een oneerlijke verdeling van de lasten?

Reacties (7)

#1 gronk

Zullen we eerst eens kijken of we een nulgroei kunnen bereiken, voor we gaan bakkeleien over welke onmogelijke limiet we neerzetten?

Ander issue: het gaat erom dat er een trend wordt ingezet — als dat eenmaal het geval is, dan is ’t veel makkelijker om verdere reducties te halen.

  • Volgende discussie
#2 Bismarck

@1: Is nulgroei niet ook al een onmogelijke limiet? Misschien beter voorstellen niet meer dan 5% groei per jaar? Dat moet toch haalbaar zijn?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 parallax

Gelimiteerde groei staat haaks op de belangen van aandeelhouders.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 sikbock

t geheel zal wel neer gaan komen op een puur “administratieve vermindering” van CO2 uitstoot. De rijke landen zullen grote hoeveelheden “CO2 uitstoot-rechten” gaan kopen van achtergebleven gebieden. Vanzelfsprekend zullen die uitstoot- rechten verhandeld gaan worden op de beurs..

Feitelijk zal er denk ik weinig gaan gebeuren, de rijke landen blijven gewoon groeien en meer CO2 uitstoten, de achtergebleven gebieden krijgen een paar duppies voor de moeite en de westerse tussenhandel wordt vet rijk van die CO2 handel.

Vanzelfsprekend betaalt de burger (in de rijke landen) de rekening omdat de overheden daar CO2 belastingen gaan opleggen. Die belastingen zijn nu eenmaal “eerlijk” en “rechtvaardig” en voor een “betere wereld”

De effecten van de maatregelen zijn op basis van IPCC voorspellingen nihil, nog even afgezien van mijn eerdere opmerking dat de CO2 vermindering waarschijnlijk vooral van administratieve aard zal zijn.

Maar met een beetje mazzel worden we toch minder afhankelijk van de arabieren doordat we toch wat duurzamer (en duurder) gaan leven.

Met een beetje veel mazzel blijken de CO2 fetisjisten ernaast te zitten en blijft de verdere temperatuurstijging de komende 10 jaar gering. Er wordt namelijk ook afnemende zon-activiteit voorspeld, die mogelijkerwijs als schaamlap gaat dienen voor de partijen die verschrikkelijke grote sommen belastinggeld naar de toch al rijke handelaren hebben laten stromen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 gronk

ehhh… en *na* die 10 jaar?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Harry

Laatst las ik in het biologieboek van mijn dochter, die in de brugklas zit, dat er geen plantengroei is zonder CO2.
Misschien ga ik te kort door de bocht, maar wellicht is het een idee om versneld meer CO2 uit te stoten om zodoende de effecten van de ontbossing tegen te gaan.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 sikbock

@ Gronk”: na die 10 jaar kloppen de CO2 fetisjisten zich op de borst “omdat ze een klimaatramp hebben afgewend” en wordt carlos de eerste gekozen president van nederland ;-)

  • Vorige discussie