Religieuze plantsoenendienst bedreigt eeuwenoude bomen

Is het een vogel? Is het een (gekaapt) vliegtuig? Is het Israëlisch-Amerikaanse oorlogshitserij? Nee het is de Iraanse religieuze plantsoenendienst! Althans, laten we daar voorlopig even van uit gaan…

In de noordelijke provincie Gilan hebben de Iraanse autoriteiten besloten eeuwenoude moerbei bomen om te hakken (LATimes). Deze bomen moeten kapot omdat ze door de lokale bevolking worden gebruikt voor rituelen in bijgeloof. Mensen plaatsen kaarsjes onder de grote bomen en binden lintjes in de takken (foto’s). Bijgeloof dat mag niet van Allah zo vinden de mullah’s. Dus deze prachtige bomen zullen worden omgehakt.

Dat de Iraanse religieuze plantsoenendienst al eerder met dit botte bijltje heeft gehakt vernemen wij via de Perzische blogosfeer. Bomen die op een Bahá’í begraafplaats stonden moesten het ook ontgelden. Een boom die met zijn wortels nabij overleden bahá’ís staat is immers niet kosjer. De Bahá’í religie benadrukt de onderliggende eenheid van de grote wereldgodsdiensten. Bahá’ís zien Abraham, Boeddha, Jezus, Mohammed ook als hun goddelijke boodschapers. Desondanks -of misschien wel juist daarom- worden ze vervolgd in Iran, tussen 1978 en 1998 zijn meer dan 200 gelovigen zijn geëxecuteerd. Sinds 2006 is de Iraanse overheid bezig systematisch informatie in te winnen over bahá’ís in Iran, tot grote zorg van de VN.

Uit media-activistisch oogpunt zijn de omgehakte bomen echter goud waard. Bereikte de Westerse verontwaardiging over het Taliban regime niet juist haar hoogtepunt toen de dramatische beelden van ontploffende Boeddhabeelden naar buiten kwamen? Hebben deze majestueuze moerbei bomen niet dezelfde media-potentie als de Boeddhabeelden destijds? Is voor alle complottheoretici dan niet weer de cirkel rond en komt dit moerbei verhaal dan toch uit de koker van het Pentagon? Het is toch te mooi om waar te zijn, who wants to believe? Of gelooft u in een religieuze plantsoenendienst ondanks dat u Iran heus wel haar nucleaire ambities gunt? Vragen… standpunten… feiten… leugens… verwarring…

  1. 1

    Ik dacht net: verdomme, dit komt gevaarlijk dicht in de buurt van de manier waarop de kunst- en cultuurredactie van de Taliban die eeuwenoude Boeddhabeelden met de grond gelijk maakte, en toen las ik verder.

    No Country for Old Trees is trouwens wel een prachtige titel van die Hamid Tirani.

  2. 2

    Vergeet het hele hippe media-activistische sjanti-sjanti westerse protestcultuurgebeuren maar, want dat heeft geen enkele invloed op de situatie daar. Wat je wel op je vingers kunt natellen, is dat het iraanse regime door dit soort gein z’n eigen graf graaft. Als er stiekem wordt ‘doorgeloofd’ binnen een ander geloof, en je gaat dat op deze manier onmogelijk maken… oboi, de manier om je goodwill onder je eigen mensen te verspelen.