Regen weerhoudt openingsmars niet

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

wsf2009Van 27 januari t/m 1 februari vindt in Belem (Brazilië) de negende editie van het Wereld Sociaal Forum (WSF) plaats. Honderden maatschappelijke organisaties, bewegingen en NGO’s zullen via workshops en debatten hun analyse geven over de mondiale krediet-, voedsel-, energie- en klimaatcrisis en tegelijkertijd pragmatische oplossingen aanreiken om de problemen tot een halt te roepen. In samenwerking met Noticias en OnzeWereld bericht Sargasso de komende dagen over het WSF

Impressie eerste dag WSF
belem-marsTerwijl de enorme stoet van activisten, indiginas, studenten en vakbondsleden zich ’s middags opmaakte voor de openingsmars door het centrum van Belem, vielen de eerste kleine druppeltjes al naar beneden. Niemand sloeg er acht op. Belem was de afgelopen dagen redelijk zonnig en van de jaarlijkse tropische regenbuien gespaard gebleven.

Een kwartier later, nadat de stoet de boulevard aan de haven verliet, barstten de donkere wolken boven de stad alsnog los. Bakken met water ploften op de hoofden van de andersglobalisten. In de winkelstraten probeerden enkelen te schuilen onder afkapjes van winkels en kraampjes.

Het gemopper van een paar oude Braziliaanse dames, deelnemers van het forum, was niet van de lucht: ‘Merda,hadden die indios hun regendans niet een paar dagen kunnen uitstellen?’ Drie beschilderde Para-indianen, die ook hun toevlucht zochten onder hetzelfde afdakje, deden alsof ze het niet hoorden. Glimlachend bekeken ze de chaotische taferelen op straat. Het regenwater dat langs hun benen naar beneden liep, richting de haven, bevatte ook enkele kleine plastice zakken en blikjes. Als de boodschap was om de stad ten alle tijden groen en schoon te houden, dan was deze actie in ieder geval op bijzondere wijze geslaagd.

Slogans
Regen of geen regen, de deelnemers lieten hun dag niet vergallen. Met de internationale media in hun kielzog verlieten de meeste andersglobalisten al heel snel hun schuilplek en heroverden ze de straten. Op de ritmes van de sambadrums maakten ze op positieve wijze hun strijdplan duidelijk: ‘Geen gesol met Moeder Natuur’ en ‘Eerlijke handel + Eerlijke mensen = Eerlijke wereld’. Een van de vele slogans die in de natte straten werden geroepen of op spandoeken werden vertoond.

Ongegronde angst
Hoewel de bewoners van Belem de deelnemers langs de kant bemoedigend toejuichten, leken de groothandelaren de mars niet te vertrouwen. Bij het zien van de bonte internationale stoet werden de deuren van winkelketens, warenhuizen en banken pardoes gesloten of rolluiken naar beneden gehaald. Onnodig, want de hele optocht verliep in een gemoedelijke en muzikale sfeer. Het had her en der, gezien de kleurrijke kledij van de forumdeelnemers, zelfs iets weg van carnaval. De kleine ondernemers en straathandelaren lieten zich echter niet van de wijs brengen en deden goede zaken die dag, vooral met het verkopen van flessen water en paraplu’s.

tentenwsfNa een wandeling van zeven kilometer eindigde de optocht in het hartje van de stad, waar menig bezwete deelnemer (de temperaturen schommelen zo rond de dertig graden) opgevangen werd door muziek en kraampjes met snacks en drank.

Ondanks de zware regenval had de WSF-organisatie genoeg redenen om trots te zijn. Meer dan tienduizend mensen hadden, volgens de eerste schatting, aan de optocht deelgenomen, zonder dat er serieuze incidenten hadden voorgedaan. Tevens hadden meer dan negentigduizend mensen zich al opgegeven voor de komende workshops en activiteiten. En als klap op de vuurpijl maakte de organisatie ook bekend dat de Braziliaanse president Lula aanstaand weekend het forum zou bezoeken. Dag één kon voor het Wereld Sociaal Forum niet beter beginnen.

Door Ryan Jessurun (Noticias)


Untitled from Noticias.nl on Vimeo.


Untitled from Noticias.nl on Vimeo.

Reacties (5)

#1 Eurocraat

Die WSF-beweging was een tijdje interessant, maar lijkt mij toch vooral vervallen te zijn tot een soort groot vakantiepark voor beroepsactivisten waar ze de nieuwste t-shirts kunnen kopen. Bovenstaand verslag lijkt dat in de eerste plaats te bevestigen, maar misschien volgen er meer inhoudelijke verhalen.

  • Volgende discussie
#2 KJ

Ik hoop dat iedereen wel in de roeiboot gekomen is.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 richard

Het Wereld Sociaal Forum:
– Mensen helpen door boe te roepen,
– en slogans te roepen (belangrijk!)

Ja, ja. Geloof je het zelf?

P.s.: In Brazilie hebben ze de (zeer respectabel) Lula aan de macht. Een socialist.

Is het iemand al opgevallen dat socialisten meestal arm zijn, en veel ‘onderdrukten’ hebben? En ‘uitbuiting’. Rijke landen daarintegen hebben geen socialisten en geen onderdrukten en uitbuiting en meer van die flauwekul. Maar dat, lieve kijkbuitkinderen, zal onze linkse medemens altijd wel een doorn in het oog blijven.

De ultime natte droom: Kapitalistische landen met ‘onderdrukten’!

Het enige wat socialisten in rijke landen kunnen doen is banken nationaliseren zodat de bevolking een stuk minder rijk is. Een dag is immers pas een dag als er een bank genationaliseerd is! (Hebbie uw pensioensindexering al bekeken?)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Eurocraat

@Richard: ik begrijp, met permissie, geen snars van uw verhaal. Wil u nou zeggen dat arme landen meer of minder socialisten hebben dan rijke? Volgens mij komen ze in beide in meer en mindere mate voor. En banken nationaliseren gebeurd volgens mij nu ook overal, door socialisten net zo goed als door niet-socialisten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 richard

Eurocraat,

Het gaat er om dat er betrekkelijk weinig discussie is waarom arme landen arm zijn.

Iedereen doet maar magisch daarover, maar een aantal basis principes zijn gewoon nodig. Daar over gaan praten is ronduit dom. Neem van mij aan dat een aantal randcondities hoe een land zich uit de armoede moet ontwringen, gewoon standaard econ 101 zijn. Moet je maar eens nadenken: Weten wij waarom landen rijk zijn en andere niet? Niet helemaal, maar wel een heleboel. Zelf Bill Clinton zei het: “We actually know how to lift people out of poverty”. Het is helemaal geen vraag, het is politiek gelobby van rijke rent-seekers die de boel frusteren.

Voorbeeldje?

Tarief muren zijn aantoonbaar slecht voor de bevolking van een land. Of je nou in Brazilie zit of in Nederland, tarief muren zijn er om een kleine groep producenten te helpen en een grote groep consumenten de centen uit de zak te kloppen.

Neem nou Brazilie. Een BRIC land. Tijdens de afgelopen Doha ronde (die zo’n beetje mislukt is) heeft brazilie de stelling ingenomen: Als jullie niet je tarief muren verlagen, dan doen wij het ook niet. Dat is ongeveer hetzelfde als zeggen: Als jullie niet ophouden met elkaar in de vingers te snijden, dan gaan wij ook door met onszelf in de vingers te snijden.

Een walgelijke, bizarre en kafkiaanse situatie.

En als je nou denkt dat de westerse landen nou anders zijn: Dacht het niet. De enige Weapons of Mass Destruction die op dit moment actueel zijn, zijn de subsidies van de EC en van de amerikanen. En daar heeft ongeveer 90% van de bevolking zereneus last van, incluis wijzelf en incluis de Brazilianen. Echt misdadig. Mind you: Tarief muren in Europa kosten de Europese Burger zo’n 2000-3000 euro per gezin (2000 figures). Dat is geen klein bier! Dat is echt geld! En de hele kut-ontwikkelingspulp is minder dan 1000 euro per gezin. Schaf die zooi af! Stelletje idioten!

Maar dat de Braziliaanse regering vervolgens zegt dat ze hun eigen tariefmuren niet willen afbreken is godgeklaagd. Echt schandalig. Voor ons is een paar duizend euro vervelend, maar het zal wel. Voor Brazilianen is een ppp-paar duizend euro werkelijk dodelijk. Letterlijk!

Het idee is dat als je de tarief muren in de wereld afbreekt, dan neemt de internationale handel met 700 miljard toe (2000 figures). Dat is 7 keer zoveel als alle ontwikkelingshulp bij elkaar.

En als je dan zulke sufferts als WSF voorgeschoteld krijgt met hun onnozele geklets, dan wil de melk wel eens overkoken.

Vandaar.

Maar ik zal voor de gemiddelde sargasso lezer wel weer veel te rechts zijn.

Death to America!

Nou goed?

  • Vorige discussie