Referendum Utrecht: democratie zonder keuze

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

Vandaag mogen alle Utrechters naar de stembus om een nieuwe burgemeester te kiezen. De twee kandidaten, Ralph Pans en Aleid Wolfsen, hebben in de afgelopen weken volop campagne gevoerd om duidelijk te maken waar zij voor staan en waarin zij van elkaar verschillen.

Toch was het benoemen van de verschillen voor de kiezers al bij voorbaat een kansloze missie. De (kleine) verschillen die er zijn worden namelijk overschaduwd door de grote overeenkomst: beiden zijn PvdA-ers.

Het is die gemeenschappelijkheid die ervoor zorgt dat deze verkiezingen worden gezien als een wassen neus. De kandidatuur van de PvdA-ers doet sterk denken aan de traditionele verdeling van burgemeesterschappen via partijlijnen, een hardnekkig beeld dat de bevolking van Utrecht sceptisch heeft gemaakt over het nut van een referendum.

Ophef
Vanaf het begin van de procedure was het referendum al omstreden. Wat veel Utrechters niet wisten, was dat de gemeenteraad een preselectie maakte. Van de 22 sollicitanten, waaronder Leefbaren Henk Westbroek en Broos Schnetz, gingen er twee door naar de eindronde. Direct na de bekendmaking van de kandidaten werd het referendum al een “schijnvertoning” en een “poppenkast” genoemd.

De ophef werd nog groter toen Pans in een interview verklaarde dat de PvdA hem had gevraagd mee te doen in de race. Pans verklaarde later toch “voor goud te gaan” en liet, na geluiden van een morrende bevolking, een enquete uitvoeren waaruit bleek dat een meerderheid het referendum wil openbreken.

Lood om oud ijzer
Een echte keuze op basis van relevante verschillen is ook niet te maken. Zoals op de bijlage van het stembiljet staat:

Allebei hebben wij goede papieren om burgemeester van Utrecht te zijn. Om de stad te dienen als boegbeeld en bruggenbouwer. Om de stad veilig en leefbaar te houden. En ‘m op de kaart te zetten in Den Haag en Brussel. Zo’n mooie stad, dat is te doen.

Uiteraard zijn zowel Pans als Wolfsen ervaren politici; Pans is eerder burgemeester en voorzitter van de VNG geweest en is bestuurder pur sang, terwijl Aleid Wolfsen als plaatsvervangend voorzitter van de Haarlemse rechtbank en justitie-woordvoerder in de Tweede Kamer genoeg kennis heeft van de belangrijkste taak van een burgemeester, openbare orde. Beide heren zou de ambtsketen niet misstaan.

Maar zijn de belangrijkste voorwaarden van een referendum niet dat de bevolking zelf een keuze kan maken en dat er écht iets te kiezen valt? Volgens Thom de Graaf, ongekozen burgemeester van Nijmegen, wel:

Een verkiezing wordt pas interessant als er ook echt wat te kiezen valt, als er tegenstellingen bestaan tussen stijl, voorstellen en persoonlijkheid van de kandidaten. En hun politieke kleur natuurlijk. Als dat onvoldoende uit de verf komt, staat de legitimiteit van de keuze onder druk.

Dat is heldere taal. Zorg voor een open referendum, of benoem op een traditionele manier een burgemeester, maar geef de bevolking niet eerst de illusie te mogen kiezen, om daarna met een voorgekookt duo te komen.

Wat nu?
Bij een opkomstpercentage lager dan 30% beslist de gemeenteraad. Dat is meteen het meest voor de hand liggende scenario, want om half een vanmiddag had nog maar 3% gestemd. Burgers die uit ongenoegen blanco willen stemmen komen ook bedrogen uit: “u zegt daarmee dat u de keuze overlaat aan de raad”. Ach, ongeldig stemmen kan ook nog.

Reacties (18)

#1 Bismarck

Huh? Als je blanco stemt, kun je toch het opkomstpercentage boven de 30% krijgen en daarmee het referendum bindend maken?

Lijkt me het beste wat je kunt doen als je voor referenda bent maar tegen de gang van zaken. Gewoon 60% opkomst en daarvan 80% blanco, dan is de bootdschap wel duidelijk dacht ik.

  • Volgende discussie
#2 Nejitrevoza

Uitslag wordt dus ongeldig.
Kosten van dit referendum: 845.000 euro

Dat is dus geld dat je net zo goed in de Catharijnesingel had kunnen gooien.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Das Boot-schap… Ik mag hopen op een gekozen burgermeester, want door de sollicitatieronde kom ik niet meer heen!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bart

Ah, een vlaag van South Park-nostalgie:
‘Let’s go out and vote
Let’s make our voices heard
We’ve been given the choice
between a douchebag and a turd’

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Roy

@Bismarck: uit de referendumverordening Utrecht:

“Een referendum is geldig, indien tenminste 30% van de kiesgerechtigden opkomt.”

uit een persbericht: “Deze bepaling brengt met zich mee dat ongeldige stemmen (waaronder dus ook blanco stemmen) meetellen voor het opkomstpercentage. Dat zou niet het geval zijn als de formulering 30 % van het aantal uitgebrachte geldige stemmen zou zijn geweest”

Ik ga dus ongeldig stemmen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 Bismarck

@5: Zie, dat bedoel ik, degene die die quote geuit heeft (“zegt daarmee dat u de keuze overlaat aan de raad”) heeft de kiezer voorgelogen / misinformatie gegeven (streep door naar gelang je de waarheid of de plitiek correcte uitspraak wilt horen).

Ik vraag me af waarom niet iemand een blanco-stem-campagne heeft opgezet, gezien de algemene onvrede over de uitvoering van dit referendum?

@redactie: Bedankt voor de spellingcorrectie :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 Roy

@6: “degene die die quote geuit heeft” zou in dit geval de gemeente zijn, want zo staat het op het blaadje dat ik bij mijn oproepingskaart kreeg: “Ook uw blanco stem telt mee (u zegt daarmee dat u de keuze overlaat aan de raad).”

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 Adriaan Pek

Hartelijk dank voor uw (PvdA) tijdige reactie. Mede door de 3e plaats op de lijst en het ontbreken van interessante namen in het schemergebied van zijn mogelijke opvolger heb ik niet op Aleid maar op zijn concurrent Pans gestemd. Aleid is het beste af in de Kamer zo te zien.

Aangezien de stemmachines waren afgekeurd na jaren van argeloos gebruik, politici kunnen ook niet alles weten, werd er gestemd met het rode potlood. Teneinde de geringe inbreng van de kiezer in wat politici een ‘democratie’ plegen te noemen, nog eens extra te illustreren moest het stembiljet daarna in een grijze kliko met gleuf worden gedaan. Heeft het stemmen dan al geen invloed, de biljetten kunnen nu in elk geval milieubewust worden afgevoerd om te worden hergebruikt of verbrand.

(Voor de smullers: er was in geen velden of wegen een andere kiezer/sukkel te bekennen. Dat betekent dat de gemeenteraad zelf mag bepalen wie van de PvdA-kandidaten het lot zal treffen. Hopelijk wordt het dus Pans, want Aleid, die notabene op de 3e plaats stond op de verkiezingslijst, moet gewoon in de Kamer blijven is mijn mening.)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#9 Eelke

Ik heb zojuist mijn stem officieel geweigerd. Hiermee stemde ik dan dus NIET blanco en wed er een proces verbaal opgemaakt van de weigering.
De reden van deze stem: een rebels signaal geven, waarbij ik duidelijk maak er heel goed over nagedacht te hebben. Vervolgens heb ik mijn meegekregen stembiljet ritueel verbrand.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#10 Roy

Het was erg rustig op het stembureau. Bij wijze van aandenken heb ik mijn stembiljet meegenomen :-)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#11 RH

Jammer dat ik niet in Utrecht woon. Dan kon ik niet gaan stemmen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#12 Bart

Nog even en er staan hier meer reacties te lezen dan dat er stemmen te tellen zijn.
(Ik heb wel medelijden met de mensen die de stemburo’s bevolken)

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#13 Adriaan Pek
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#14 Bismarck

@7: Moet je werk van maken! Die informatie is op zijn minst verwarrend, maar waarschijnlijk zelfs onjuist. Is er een jurist in de zaal?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#15 Robert-Jan

@Eelke: dat is wel grappig, zeg. Hoe doe je dat? Moet je dat op het stemburo komen zeggen of doe je dat thuis bij de postbode?

Wel spannend nog vanavond. Ik hoop dat het een PvdA-er wordt.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#16 Roy

@15: gewoon, stemkaart afleveren en daarna tegen de mensen op het bureau zeggen dat je je stembiljet liever meeneemt dan ingevuld inlevert.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#17 Peach

Dat is wel frappant. De leden van het kiesbureau hadden je erop moeten wijzen dat dat niet is toegestaan, geloof ik.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#18 Roy

@17: Nee hoor, je mag je formulier gewoon meenemen, als je dat maar tegen de mensen van het stembureau zegt, dan maken ze er een aantekening van.

  • Vorige discussie