Rechterlijke uitspraak over woningbouw brengt veiligheid EPD in gevaar

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wat heeft een metselaar met het Elektronische Patiënten Dossier te maken zou u zeggen? Eerlijk gezegd in directe zin niets. Maar door een rechterlijke uitspraak in de hoek van de bouw wordt toch de veiligheid van het EPD mogelijk geraakt. Laten we even door de stappen gaan.
In het bouwbesluit (een wet met eisen voor de bouw) staan verwijzingen naar NEN-normen. De NEN stelt normen op m.b.t. veiligheid en standaardmaten bijvoorbeeld. Iemand die iets bouwt, moet zich dus ook aan die normen houden.
Maar de NEN-normen krijg je niet zomaar, daar moet je voor betalen. En nu zegt de rechter dat dit niet terecht is. De rechter stelt namelijk dat een voorschrift niet geldig kan zijn als deze niet openbaar is en gratis ter beschikking staat (zoals de wet zelf).

Op de site van ICTZorg maakten ze vervolgens de connectie met het EPD. De veiligheid van het EPD wordt namelijk door beschreven in de NEN-normen 7510, 7511 en 7512. Alle partijen die de software en infrastructuur maken voor het EPD dienen zich hier aan te houden. Langs die weg zou dus aan een aantal minimum eisen worden voldaan.
Maar nu de rechter heeft besloten dat die eisen niet rechtsgeldig zijn, wordt het afdwingen daarvan lastiger. De inspectie in de gezondheidszorg kan dan officieel de partijen niet meer op de vingers tikken als er slordig met gegevens wordt omgegaan.

Nog los van de specifieke impact op het EPD gaat dit een interessante politieke discussie opleveren. Er zijn heel veel gebieden waar de NEN normen verplicht gebruikt worden.

Reacties (5)

#1 Sytz

Wacht even. Dus het NEN is ook geprivatiseerd?
En vraagt dus geld voor dingen die de overheid gratis hoort te verstrekken?
En de rechter bepaalt dat de overheid dit voortaan moet betalen.

Hier moet ik even langdurig en hardop om lachen :-)

  • Volgende discussie
#2 Rik

Leuk dat hier een bruggetje wordt gebouwd met het EPD, een aantal mensen hebben er schijnbaar zo’n hekel aan dat ze ‘groot nieuws’ gebruiken om iets van veel mindere impact af te leiden :-P.

Anyhow, dat vandaag op morgen NEN normen opeens niet meer rechtsgeldig zijn dat is misschien nu theoretisch zo maar dat zorgt in de praktijk voor een onwerkbare situatie. NEN normen worden echt overal gebruikt. Ik heb zelf tijdens mijn opleiding me vaak genoeg geergerd aan het feit dat je voor die dingen moet betalen, aardig belachelijk als je het mij vraagt, maar het is zo.

De definitie van openbaar beschikbaar wordt wel erg strikt geintrepeteerd, je kan immers elke norm altijd krijgen zolang je er maar voor dokt. Het is hetzelfde met de ISO normen (internationaal) en de DIN normen (duits, waar veel NEN normen van zijn afgeleid).

Anyhow, als deze normeringsinstituten zijn dus non-profit toko’s, dat is altijd al zo geweest. Het zijn nooit staatsbedrijven geweest trouwens. Dat je er voor moet dokken stamt denk ik uit een tijd dat alles nog op papier gebeurde, want als je een beetje je normen aan de man wil brengen en wilt dat ze worden nageleeft zou die dingen natuurlijk gratis moeten zijn. Misschien dat men bang is voor teveel sturing van de overheid, ik weet het niet, en natuurlijk zijn er ook veel bedrijven die bang zijn dat hun duur ingekochte normen (want dat kan heel aardig in de kosten gaan lopen) en vaak dus ook specifieke kennispositie op bepaalde tereinen straks opeens 0 euro waard zijn. Anyhow… als deze uitspraak eens zou leiden tot het veranderen van deze praktijk dan hulde! Het zou wel een hele stap zijn voor een regering die telkens roept dat er meer innovatie moet komen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bas Pijls

Je ID-kaart kost ook geld. Identificatieplicht is toch ook een soort voorschrift? Is nu de identificatieplicht ook onwettig? Of haal ik nu allemaal juridische termen door elkaar?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 eli

Ik ben bang van wel. Het gaat er niet zozeer om of je voor de NEN-norm (of een ander stuk tekst) moet betalen. Het gaat erom dat wettelijke normen volgens de (in de Bekendmakingswet) voorgeschreven wijze bekend moeten worden gemaakt (meestal: plaatsing in de Staatscourant) voordat zo’n norm inwerkingtreedt. En dat vloeit weer voort uit artikel 88 van de Grondwet.

Dus als je NEN-normen tot wettelijke norm wil verheffen en inwerking wil laten treden, moet je die volgens de regels van de kunst bekendmaken.

Ik ben ook wel benieuwd wat dit betekent voor de slimme meters.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Jaco

“Op de site van ICTZorg maakten ze vervolgens de connectie met het EPD.”

Dat deed ik al een week eerder, gek is dat toch. http://ictzorgen.wordpress.com/2009/01/06/nen-normen-nog-niet-gratis/

  • Vorige discussie